miercuri, 31 octombrie 2012

Mere in caramel





De mult timp nu am mai mancat niste mere trase in caramel asa ca mi se facuse pofta.....

4 mere
o cana de zahar
1/2 pahar de apa
2 lgt miere

Intr-o craticioara punem zaharul, apa si mierea si le punem la fiert la foc mai mic cam 20 de minute amestecand des ca sa nu se prinda.
Le fierbem pana amestecul sa ingroasa si are culoarea caramelului.
Merele le spalam si le stergem cu un prosop.

Infigem in fiecare mar cate un betisor si trecem merele prin caramel.
Le lasam apoi la scurs pe un gratar.
Eu le-am mai dat la baza prin nuca macinata .

Degete de vrajitoare






De cateva zile tot aud pareri pro si contra acestei sarbatori importate ....eu nu sunt nici pro nici contra dar atata timp cat copii se simt bine si se distreaza costumandu-se in tot felul de personaje nu ma deranjaza....ba mai mult in acest an am intrat in jocul lor, le-am pregatit un meniu special de Halloween, am decorat casa cu dovleci scuptati si in felul acesta am mai petrecut niste clipe frumoase impreuna in timp ce desfasuram aceste activitati...
Pentru petrecerea de Halloween pe care a avut-o Tony  la scoala am pregatit aceste Fursecuri Degete de Vrajitoare......

Aluatul:
650 gr faina
un pachet de unt
2 oua
2 pliculete praf de copt
un praf de sare
2 plicuri zahar vaniliat
200 gr zahar pudra
lapte cat cuprinde pentru un aluat potrivit
migdale

Amestecam toate ingredientele si framantam un aluat potrivit .
Rupem bucati de aluat si formam mingiute de dimensiunea unor nuci mai mari .(Din aceste ingrediente mie mi-au iesit cam 50 de mingiute).

Modelam mingiutele de aluat in forma de cilindru pe care il deformam putin .


Cu ajutorul unui cutit facem niste striatii .

In unul din capete punem o jumatate de migdala in loc de unghie.

Asezam degetele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le dam la cuptorul preincalzit pana incep sa se rumeneasca usor.

 ...tocmai scoase din cuptor...

Lasam degetele de vrajitoare sa se raceasca in tava iar apoi cu putin colorant alimentar imitam niste sange in jurul unghiilor


....si pachetelul care l-am trimis pentru petrecerea de la scoala...

Dovleac copt cu scortisoara




Taiem dovleac felii si le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Dam dovleacul la cuptor pana intra usor furculita il el.
Scoatem din cuptor tava cu dovleacul.
Presaram peste feliile de dovleac zahar vaniliat amestecat cu scortisoara si mai dam la cuptor inca 10 minute.
Servim dovleacul caldut.

Prajitura rapida cu dovleac



3 oua
120 gr zahar
75 gr unt
200 gr pulpa de dovleac coapta
100 gr faina
75 gr nuca macinata
50 gr ciocolata
1/2 plic praf de copt
1 lgt scortisoara
100 gr ciocolata si putina frisca lichida pentru ornat

Separam ouale. Galbenusurile le mixam cu untul si zaharul.

 Adaugam pulpa de dovleac si mai mixam putin.

Intr-un bol amestecam faina cu nuca macinata, cu 50 gr ciocolata rupta in bucatele mici, scortisoara si praful de copt si le adaugam peste amestecul cu dovleac.


Separam batem  albusurile spuma tare si le adaugam la restul ingredientelor. Amestecam usor cu o lingura de lemn.






Turnam compozitia intr-o tava mai mica tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptorul preincalzit.
Prajitura coapta o lasam sa se raceasca in tava iar apoi o taiem in patrate.


Topim ciocolata impreuna cu frisca lichida pe aburi si glazuram fiecare patrat de prajitura .





Supa crema de dovleac




Este pentru prima data cand prepar o supa din dovleac de placinta....am fost putin sceptica la incept dar apoi dupa ce am gustat-o mi-am schimbat complet parerea....ESTE DELICIOASA !!! Mi-a placut foarte mult si abia astept sa o mai prepar.

1 kg dovleac de placinta
1 ceapa
1 bucatica ghimbir
100 ml lapte
1 l supa de pui
nucsoara
sare, piper
smantana si crutoane pentru servit
putin ulei

Ceapa o curatam, o taiem solzisori si o punem la calit in putin ulei pana se inmoaie.

Dovleacul il curatam de coaja si seminte, il dam pe razatoare si il adaugam peste ceapa. Le mai calim putin impreuna.Ghimbirul il razuim sau il taiem fin si il adaugam la dovleac.



Turnam supa si laptele ,condimentam cu nucsoara si lasam sa fiarba cam 20 de minute. Daca mai e nevoie mai adaugam putina apa.

Lasam supa sa se racoreasca putin, o dam prin blender, o condimentam dupa gust cu sare si piper dupa gust.
Servim supa cu smantana si crutoane de paine.



miercuri, 24 octombrie 2012

Prajitura ochelari




Aceasta este o reteta din caietul cu retete al bunicii...o prajitura simpla, fara prea multe ingrediente dar atat de frageda si aromata...o prajitura pe care o adoram cand eram mica...
...si cum saptamana trecuta atunci  cand  ne-am cules nucile mi-am amintit de aroma ochelarilor dulci m-am pus imediat pe treaba.

Pentru aluat avem nevoie de :
500 gr faina
170 gr untura
3 galbenusuri
putina sare
3 gr drojdie (uscata am pus eu)
150 ml lapte putin caldut
100 gr zahar (in reteta nu era...nu stiu daca bunica a uitat sa il treaca sau chiar nu era in reteta originala dar eu am pus)
Pentru umplutura: 
un borcan visine din compot fara samburi
3 albusuri
170 gr zahar
200 gr nuca macinata.

Pentru aluat: Amestecam faina cu zaharul si untura pana obtinem un aluat faramicios. Adaugam galbenusurile, laptele caldut amestecat cu drojdia si sarea. Framantam un aluat potrivit pe care il impartim in doua parti egale.

Pentru umplutura: Mixam albusurile cu zaharul pana obtinem o spuma tare iar apoi adaugam nuca macinata si amestecam usor.

Luam prima bucata de aluat si o intindem pe o hartie de copt in forma de dreptunghi de lungimea tavii in care vom coace prajitura.

Pe marginile mai lungi asezam visine din compot fara samburi scurse de zeama.

Cu ajutorul hartie de copt rulam amandoua laturile cu visinele spre mijloc astfel incat intre cele doua rulouri sa ramana o distanta de doua degete grosime.
...adica cam asa ceva...

Procedam la fel si cu a doua parte de aluat si restul de visine.

Asezam rulourile intr-o tava tapetata cu hartie de copt si in mijlocul ramas gol al fiecarei rulade intindem compozitia cu nuca.

Dam tava la cuptorul preincalzit pana se rumeneste frumos prajitura.
 Lasam la racit si apoi o putem pudra cu zahar.
...aici pe masa din curte asteptand sa se raceasca...



...si o portie pentru voi....inca era calduta....