marți, 19 martie 2013

Tort cioco-vanilie




Nu am stiut cum sa numesc acest tort asa ca i-am zis cioco-vanilie pentru ca e umplut si cu crema de ciocolata si cu crema de vanilie . Noua ne-a placut foarte mult......

Pentru blat

8 oua
2 lg apa
10 lg zahar
10 lg faina
1 lg cu varf de cacao neagra
1 pliculet praf de copt
1 lg lapte

Separam ouale.
 Albusurile le mixam impreuna cu zaharul pana obtinem o spuma tare.
 Adaugam apa si mai mixam putin.
Punem si galbenusurile rand pe rand peste spuma de albusuri si amestecam usor dupa fiecare cu o lingura de lemn.
Incorporam in aceasta compozitie faina amestecata cu praful de copt.
Impartim compozitia in doua parti egale.
Prima parte de compozitie o lasam asa cum este si o turnam intr-o forma de tort unsa cu ulei si tapetata cu faina . O dam la cuptorul preincalzit si verificam cu o scobitoare cand este gata.
In a doua parte din compozitie adaugam 1 lg lapte si 1 lg cacao. Amestecam usor iar apoi turnam si aceasta compozitie intr-o tava de tort unsa si tapetata cu faina. O dam la cuptorul preincalzit.
Fiecare blat copt si racit il taiem in doua felii egale.

Siropul : 4-5 lg zahar il punem la caramelizat si il stingem cu un pahar de apa. Lasam siropul la fiert pana se topeste tot zaharul. Adaugam 1 esenta de vanilie si il lasam la racit.

Crema de ciocolata: 
150 gr ciocolata menaj
3 lg apa
3 oua
200 gr zahar
1 lg esenta de rom
250 gr unt
Intr-o craticioara mixam pe aburi ouale cu zaharul si cu apa pana crema se ingroasa putin. Luam de pe foc si adaugam ciocolata razuita.si romul. Mixam pana ciocolata se topeste si se omogenizeaza .Lasam apoi la racit.
Crema rece se amesteca cu untul spumat.

Crema de vanilie:
3 galbenusuri
3 lg lapte
70 gr zahar
1 esenta de vanilie
100 gr unt la temperatura camerei.

Mixam galbenusurile cu laptele, zaharul si vanilia si le fierbem pe aburi pana se ingroasa iar apoi lasam crema obtinuta la racit.
Untul se spumeaza si se adauga la crema racita.

Pentru glazura: 100 gr ciocolata menaj o topim pe aburi impreuna cu 3-4 lg frisca vegetala.

500 ml frisca

Montarea:
O felie de blatul cu cacao o insiropam si intindem deasupra 1/2 din crema de ciocolata.
Acoperim cu 1 felie din blatul alb insiropata.
Intindem deasupra crema de vanilie.
Acoperim cu a doua felie de blat cu cacao insiropata si intindem restul din crema de ciocolata.
Acoperim cu a doua felie de blat alb si insiropam.
Dam tortul la rece 3-4 ore.
Topim pe aburi ciocolata impreuna cu 3-4 lg frisca lichida si intindem glazura obtinuta peste tort.
Mixam 500 ml frisca lichida iar apoi cu ajutorul posului cu varf de stea mare formam trandafiri de frisca pe tort.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu