miercuri, 6 noiembrie 2013

Tort cu crema caramel si crema de iaurt


Blatul:
5 oua
10 lg zahar
8 lg faina
2 lg cacao
1/2 pliculet praf de copt
5 lg apa
Separam ouale. Albusurile le mixam cu zaharul adaugand treptat cate putina apa pana o incorporam pe toata si obtinem o spuma teapana. Adaugam si galbenusurile si mai mixam putin. In spuma de oua adaugam apoi faina amestecata cu cacao si praful de copt si date apoi prin sita.
Turnam compozitia in forma de tort unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Dam la cuptorul preincalzit. Ca sa vedem cand e gata facem testul cu scobitoarea.
Siropul:
Caramelizam 5 lg de zahar. Adaugam 1 pahar de apa si lasam la fiert pana se topeste zaharul. Lasam siropul la racit iar apoi il aromatizam cu esenta de vanilie.
Crema de caramel:
350 ml lapte condensat
250 gr mascarpone
500 ml frisca lichida
150 gr zahar
1 lgt amidon
1 pliculet de gelatina granule
Amidonul il dizolvam in 3-4 lg de lapte condensat.
Caramelizam zaharul intr-o craticioara iar apoi turnam laptele condensat si lasam la fiert cateva minute. Tragem craticioara de pe foc, adaugam amidonul , amestecam si mai dam putin la fiert pana se ingroasa putin. Va rezulta un sirop mai gros. Dam la racit.
Batem frisca .
Intr-un castron mixam putin mascarponele, adaugam sosul de caramel racit si mai mixam. Adaugam si frisca batuta iar la sfarsit si gelatina hidratata in 3-4 lg de apa si topita apoi pe aburi.
Crema de iaurt:
250 gr iaurt
fructe de padure
1 fiola esenta de vanilie
zahar pudra dupa gust
250 gr frisca lichida
1 pliculet gelatina granule
Iaurtul il amestecam cu zahar pudra dupa gust (1 lg am pus eu). Batem frisca. Gelatina o hidratam in 4 lg de apa iar apoi o topim pe aburi.
Mixam frisca batuta cu iaurtul, esenta de vanilie si gelatina topita. Adaugam fructele de padure congelate si amestecam usor ca sa nu le strivim.
 Montarea.
 Blatul racit il taiem in 4 felii si le insiropam pe fiecare.
Iar acum urmeaza montarea:
Pe un platou asezam prima felie de blat si strangem in jurul ei inelul formei de tort in care am copt blatul. Intindem deasupra 1/2 din crema caramel, a doua felie de blat, crema de iaurt, felie de blat, crema caramel si acoperim cu ultima felie de blat.
Dam la rece cateva ore iar apoi indepartam inelul formei de copt si ornam dupa preferinta. Eu am ornat rapid cu o glazura de ciocolata deasupra iar marginile le-am imbracat in frisca,
Daca nu aveti forma de tort cu pereti detasabili tapetati cu folie alimentara forma in care ati copt blatul, montati tortul asa cum am explicat mai sus , dati la rece iar apoi cu ajutorul foliei rasturnati tortul pe un platou si ornati dupa preferinta.

Un comentariu:

  1. Daca se adauga fructele de padure congelate, crema nu se subtiaza?

    RăspundețiȘtergere