marți, 1 noiembrie 2011

Tort poseta (tort cu blat de mac )





Pentru blat:  10 oua, 10 lg zahar, 100 gr seminte de mac, 5 lg faina, 3 lg pesmet, coaja de la o lamaie, 2 lg suc de lamaie , 1 pliculet praf de copt.
Macul il amestecam cu faina, pesmetul si praful de copt.

Mixam galbenusurile cu zaharul , coaja de lamaie si zeama de lamaie.

Albusurile se bat spuma.

In spuma de albusuri incorporam prima data galbenusurile si apoi amestecul de mac, pesmet , faina.


 Amestecam usor cu o lingura de lemn.
Turnam compozitia in tava tapetata  cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit.





Crema: 200 gr unt sau margarina, o cana de lapte, 10 lg zahar, 3 lg faina, sucul de la o portocala si de la o lamaie (portocala si lamaia mea au fost destul de mari asa ca nu am pus doar jumatea din cantitatea de suc obtinut) , coaja rasa de la portocala, 100 gr nuca macinata sau alune macinate.

Intr-o cratita se amesteca faina , zaharul si laptele. Le punem la fiert la foc mic pana se ingroasa amestecand continuu ca la o budinca. Dam crema la racit iar apoi adaugam treptat sucul de la portocala si lamaie plus coaja rasa de  portocala.

Se spumeaza untul si adaugam treptat cate o lingura din crema fiarta.
Adaugam apoi in crema obtinuta nuca macinata sau alunele.

Siropul : 6-7 lg zahar se caramelizeaza si apoi se stinge cu 250  -300 ml apa. Lasam la fiert pana se topeste tot zaharul si apoi dam la racit.

Montarea:  Blatul se taie in doua, se insiropeaza si se umple cu jumatate din cantitatea de crema. Cu restul de crema se imbraca tortul si se orneaza cu seminte de mac (reteta originala)
Eu am vrut sa fac tortul in forma de poseta asa ca am taiat blatul dreptunghiular in 3 parti (una mai mare, una mijlocie, si una mai mica).


Am taiat apoi fiecare parte de blat in doua pe orizontala.
Am insiropal bucatile de  blatul si apoi le-am umplut cu crema. Le-am asezat una peste alta in forma de piramida. Am pus tortul la frigider 2 ore.
Am spumat un pachet de unt cu zahar pudra dupa gust.
Am imbracat tortul intr-un strat subtire de unt si l-am mai dat inca 1 ora la frigider ca sa se intareasca untul.


L-am imbracat apoi in fondant din mashmallows si i-am dat forma de poseta.




Un comentariu: