joi, 22 aprilie 2010

Rulada cu gem


Am luat de la Vio ideea cu rulada cu gem insa eu nu am mai glazurat-o din lipsa de timp, oricum a iesit foarte pufoasa si delicioasa iar copii au fost incantati de ea...
Ingrediente pt blat: 4 oua, 4 linguri de zahar, 4 linguri de faina, o jumatate de lingurita de praf de copt.
Se separa ouale, albusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga galbenusurile rand pe rand si apoi faina amestecata cu praful de copt. Se pune compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit. E gata in 5-10 minute.
Se scoate, se asaza pe un prosop umed si se ruleaza asa calda in prosop. Se lasa pana se raceste, se desface rulada din prosop, se unge cu un strat de gem (eu am pus gem de capsuni) si se ruleaza iar cat se poate de strans. Se lasa putin la rece si apoi se poate taia

Porc cu legume in sos de portocale


600-700 gr carne de porc mai slaba fara os, o punga de 400 gr de amestec de morcov, conopida si broccoli, un morcov mare, 4 linguri sos de soia, 5 -6 linguri suc proaspat de portocala, o lingurita praf de ghimbir, o lingurita praf de usturoi, o lingurita amidon alimentar sau faina, sare, piper, putin ulei.

250 gr orez fiert separat (eu l-am fiert in oala speciala pentru orez dar se poate foarte bine fierbe si in apa cu putina sare.



Carnea se taie cubulete mici.
Morcovul se curata si se taie rondele.
Se face un sos din sosul de soia, sucul de portocala, ghimbir, amidon si praful de usturoi. Se amesteca bine si se lasa deoparte.
Intr-o tigaie mai adanca se pun 2-3 linguri de ulei si se pun la prajit rondelele de morcov. Cand acestea s-au inmuiat se adauga si punga cu amestecul de conopida, broccoli si morcovi.

 Se condimenteaza cu putina sare si piper. Se mai lasa cateva minute si apoi se ia deoparte.

In alta tigaie se pun la incins iar 2-3 linguri de ulei si se pune carnea taiata cubulete mici la calit.

 Cand aceasta e bine patrunsa se adauga sosul preparat putin mai inainte, se lasa sa dea cateva clocote si apoi se adauga si legumele.

Se amesteca cu grija si apoi se serveste alaturi de orez.

marți, 20 aprilie 2010

Burritos


800 gr carne tocata de porc slaba, 1 ceapa mare,1 ardei iute rosu, 150 gr boabe de porumb congelate, 100 gr cascaval razuit,2-3 catei de usturoi, 2 linguri de ulei, o cana cu supa de carne, 2 ardei grasi, 4 rosii, 1 morcov mare, sare, piper, lipii, sos mexican din comert.
Se pune uleiul la incins si se adauga carnea tocata. Se lasa la calit amestecand mereu pana isi schimba culoarea si scade zeama care a lasat-o, apoi se stinge cu supa de carne. Se adauga in tigaie boabele de porumb congelate.
Ceapa si ardeiul iute se toaca marunt iar usturoiul se piseaza. Se adauga si acestea in tigaia cu carne si se lasa la foc mic pana scade zeama de tot. Dupa ce se ia tigaia de pe foc se adauga cascavalul razuit si se amesteca.

Se incalzesc lipiile, se ung cu sos mexican, se pune din amestecul de carne tocata, se asezoneaza cu  fasii de ardei, morcov razuit si felii de rosii.



Se ruleaza si apoi se serveste imediat.

Lipii

Ingrediente pentru 12 lipii:

2 cani de faina, 1 lingurita de sare, 3/4 lingurita praf de copt, 3 linguri ulei de masline, 3/4 cana de apa calda. Se amesteca toate ingredientele si se framanta bine. Trebuie sa iasa un aluat mai moale. Se lasa sa stea aluatul cam 15 minute si apoi se taie in 12 bucati care se intind pe masa presarata cu faina.
Se pune la incalzit o tigaie fara grasime si se pun in ea lipiile la copt. Se tin pe fiecare parte la copt foarte putin, doar pana fac bule.
Se pastreaza calde acoperite cu un prosop de bucatarie.


Macaroane de casa

De ceva timp ma tot ducea gandul la gustul minunat al pastelor facute pe vremuri de bunica si imi era o pofta......................asa ca in cele din urma m-am dus la buni, i-am cerut masina de facut macaroane si plina de entuziasm m-am apucat de treaba........
Bun: pentru inceput am facut un aluat, cat se poate de tare din 1 kg de faina, 5 oua si putina apa..........si m-am pus pe framantat.....si aici a fost partea la care mi-a cam pierit entuziasmul pentru ca fiind un aluat tare a fost si greu de framantat....si ma gandeam ce bine mi-ar prinde un aparat de framantat....
Am montat apoi masinaria, am ales una dintre forme, am taiat bucatele de aluat, am pus in masina si apoi ....dat la manivela, iar taiat...si tot asa pana cand masa din sufragerie s-a umplut de rigatoni puse la uscat




Iar apoi ca sa demonstrez cat sunt de harnica am mai facut o portie de aluat pe care l-am impartit in doua si am facut din una din parti niste macaroane lungi

 iar din cealalta melcisori.



....si apoi le-am ingramadit pe toate tot pe masa din sufragerie...unde vor sta cam 2 zile pana se vor usca bine...

Ciorba de broccoli cu perisoare

500 gr broccoli congelat, 1 morcov mare sau 2 mai mici, o bucata de telina, o ceapa, un ardei gras, o mana de fasole verde, 2-3 frunze de varza taiate fideluta, sare, piper, o legatura de verdeata, bors pentru acrit.
Pentru perisoare: 300 gr carne tocata amestec de vita si porc, 2 oua, o jumatate de cescuta de orez, 2 linguri de pesmet, codite de ceapa verde tocate, sare, piper.
Morcovul, telina, ceapa si ardeiul se taie dupa preferinta si apoi se pun la calit impreuna cu 2-3 linguri de ulei pana se inmoaie putin legumele. Se stinge cu apa si apoi se lasa la fiert.
Intre timp facem perisoarele : se amesteca toate ingredientele si apoi cu mana umeda se fac bilute din compozitia rezultata.
Cand legumele sunt fierte de jumatate se adauga in oala fasolea verde, varza si perisoarele. Mai lasam putin la fiert si apoi punem si buchetelele de broccoli.
Intre timp fierbem borsul separat si cand toate sunt fierte il adaugam in oala cu ciorba, lasam sa mai dea 2-3 clocote, potrivim la gust de sare si piper si apoi presaram verdeata tocata dupa ce am luat oala de pe foc.
Se serveste cu sau fara smantana, dupa preferinta fiecaruia.

duminică, 18 aprilie 2010

Tort de inghetata


4 oua, 8 linguri de zahar, 400 ml frisca lichida, 2 linguri de cacao, 2 plicuri zahar vaniliat, o esenta de migdale, 2 plicuri capucino.
Albusurile se bat spuma tare impreuna cu zaharul, se adauga rand pe rand galbenusurile si se amesteca pana se incorporeaza bine. Frisca se bate si apoi se adauga la compozitia de oua.
Se imparte compozitia in 3 si una din parti o amestecam cu cacao, a doua cu zaharul vaniliat si esenta de vanilie, si a treia cu plicurile de capucino.
Se tapeteaza o tava de chec cu folie alimentara. Se pune compozitia de cacao si se niveleaza, apoi cea de vanilie si se niveleaza iar. Deasupra punem compozitia de capucino si apoi dam la congelator tava 5-6 ore.


Rulouri din clatite

Fiind o dimineata de duminica m-am gandit sa le pregatesc alor mei un mic dejun mai special....asa ca am inventat rapid acest mic-dejun care ar putea fi servit si ca aperitiv la o petrecere cred.

Din 3 oua, 3-4 linguri de faina, cam 1/2 cana de lapte si un varf de cutit de sare am facut un aluat ca si de clatite dar putin mai gros. L-am lasat sa se odihneasca 10 minute si apoi am copt niste clatite, ceva mai grosute decat le fac de obicei.
M-am ocupat apoi de umplutura care a fost de 4 feluri.
1. Am uns clatita cu o crema de unt cu ardei, am presarat telemea razuita, salam uscat taiat cubulete mici, gogosar murat taiat fasii si am rulat cat am putut de strans.
2. Am uns clatita cu ketchup, am presarat cascaval razuit , am pus cremvusti fierti la mijloc si am rulat.
3. Am uns clatita cu maioneza, am presarat cascaval razuit din belsug , am pus apoi felii de sunca presata si am rulat.
4.Am facut o crema din temelea razuita, o lingura de smantana, ceapa verde tocata, ardei gras taiat marunt, am uns clatita cu aceasta crema si am rulat.
Am taiat apoi rulourile, le-am asezat pe un platou si am decorat cu felii de rosii, castravete si codite de ceapa verde..........si apoi mi-am chemat familionul la masa.


Paste cu ton a la Jamie Oliver

un pachet de paste (eu am folosit penne), o ceapa mare rosie, 2 cutii de ton in suc propriu, o cutie rosii decojite, un ardei iute rosu, o lingurita de scortisoara, sare, parmezan sau cascaval razuit pentru presarat pe deasupra.
Pastele se fierb in apa cu sare dupa instructiunile de pe pachet, se trec prin jet de apa rece si se lasa la scurs.
Ceapa si ardeiul iute se toaca marunt si se pun la calit in 3 linguri ulei de masline. Cand ceapa devine transparenta se adauga o lingurita de scortisoara, conservele de ton si cutia cu rosii. Se amesteca si se lasa la fiert 15-20 de minute, amestecand intre timp de cateva ori pana sosul se ingroasa. Se potriveste la gust cu sare.
Se adauga pastele la sos, se amesteca si se serveste cu parmezan sau cascaval razuit.


miercuri, 14 aprilie 2010

Curry cu pui si orez basmati

1 piept de pui dezosat si fara piele, 2-3 linguri de ulei,o ceapa mai mare,  3-4 catei de usturoi, o bucatica de ghimbir proaspat razuit, 1 lingurita pudra curry, un ardei iute chilli, o conserva rosii decojite sau pasta de rosii, o jumatate de lingurita de garam masala, o cana lapte de cocos (eu nu am avut si am inlocuit cu o cana de iaurt...citisem pe undeva ca se poate inlocui cu acesta), o cana de orez basmati, sare.
Ceapa se toaca, usturoiul se piseaza, ghimbirul se da pe razatoarea mica. Se incinge o tigaie cu putin ulei si se pun la calit ceapa, usturoiul si ghimbirul. Se lasa cateva minute si apoi se adauga o lingurita de curry , pieptul de pui taiat cubulete si ardeiul chilli tocat foarte marunt cu tot cu seminte. Dupa ce carnea e bine patrunsa se adauga garam masala si se stinge cu pasta de rosii sau rosii din conserva. Se lasa cateva minute sa scada si apoi punem laptele de cocos (sau iaurtul in cazul meu). Mai lasam putin la foc pana se ingroasa sosul, potrivim de sare si gata.......
Orezul se fierbe separat in apa cu sare.
Servim sosul alaturi de orez.