marți, 20 noiembrie 2012

Prajitura Boema



Pentru blat:
5 oua, 5 lg zahar, 3 lg faina, 2 lg cacao, 2 lg ulei, un praf de copt
Separam ouale.
 Albusurile le mixam cu zaharul.
Galbenusurile le frecam cu uleiul.
Faina o amestecam cu cacao si praf de copt.
Galbenusurile le adaugam peste albusurile batute si amestecam usor. Incorporam si faina in spuma de oua. Compozitia rezultata o turnam in tava tapetata cu hartie de copt. Nu am masurat dimensiunea  tavii mele dar cu aproximatie e un pic mai mare decat o jumatate dintr-o tava normala de aragaz.
Dam tava la cuptorul preincalzit.

Pentru sirop: 5 lg zahar le-am caramelizat , am stins cu un pahar de apa si am lasat la foc pana s-a topit tot zaharul. Am lasat siropul la racit iar apoi am adaugat o esenta de rom.
Pentru crema: 200 gr ciocolata neagra, 200 ml frisca.
Ciocolata am rupt-o bucatele si am topit-o pe aburi impreuna cu frisca lichida. Am dat-o la frigider 3-4 ore iar apoi am mixat-o pana s-a intarit.
Pentru glazura de fondant: 300 gr zahar, 150 ml apa, 2 lg miere, 1 lg cu varf de cacao amestecata cu 2 lg sirop.
Intr-o craticioara punem la fiert apa cu zaharul. Le fierbem cam 20 de minute avand grija ca sa stergem mereu peretii vasului cu o carpa curata inmuiata in apa rece. Dupa acest timp adaugam mierea si mai lasam la fiert aproximativ 5 minute. Tragem craticioara de pe foc si mixam compozitia la viteza cea mai mare pana se albeste si se ingroasa. Adaugam cacao amestecata cu siropul si dam la foc pana compozitia devine iar fluida.
Pentru motul de frisca: Mixam 200 ml frisca lichida .
Montarea: 
Blatul copt si racit il insiropam si apoi il taiem in patrate.
Asezam pe un platou cuburile de blat iar apoi le glasam cu fondantul. Daca glazura se intareste intre timp o dam iar putin la foc pana devine fluida.
Punem crema intr-un pos si facem deasupra fiecarei prajituri un cerc de crema.
Peste stratul de crema mai punem si un mot de frisca .
Dam prajitura la rece macar 2 ore inainte de servire.
Din aceste cantitati mie mi-au iesit 15 bucati de prajitura destul de generoase.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu