marți, 17 aprilie 2012

Tort cu crema de caise (Tort de Paste 2012)








Pentru blat:
8 oua, 8 lg zahar, 8 lg faina, 4 lg ulei, 1 plic praf de copt.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile le batem spuma cu 3 lg de zahar.
Galbenusurile le frecam cu 5 lg zahar si uleiul.
Faina o amestecam cu praful de copt.
Adaugam galbenusurile frecate cu zaharul si uleiul peste spuma de albusuri si amestecam uosr cu o lingura de lemn. Imcorporam apoi in aceasta compozitie si faina cu praful de copt.
Turnam compozitia rezultata intr-o forma rotunda de tort unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Dam tava la cuptorul preincalzit cam 35-40 de minute (se verifica cu o scobitoare daca e copt).
Lasam blatul la racit in tava 10-15 minute iar apoi il scoatem si il punem la racit pe un gratar.

Pentru sirop: 5 lg zahar, un pahar de apa, esenta de vanilie.
Punem zaharul la caramelizat intr-o craticioara pana devine auriu, stingem cu apa si lasam la fiert pana se topeste tot zaharul. Lasam siropul la racit iar apoi adaugam in el o esenta de vanilie.
Crema: 330 ml iaurt de caise, 500 ml smantana pentru frisca, 15 gr gelatina granule, 100 ml sirop dintr-un compot de caise, caise din compot, zahar pudra dupa gust.
Mixam smantana lichida cu zahar pudra dupa gust pana se intareste (smantana pe care am cumparat- o eu nu continea zahar insa daca voi aveti smantana lichida care contine si zahar sau folositi frisca lichida vegetala care de obicei contine zahar nu mai trebuie sa adaugati zahar pudra).
Gelatina o punem 5 minute la hidratat in zeama de compot iar apoi o topim pe aburi. Intr-un bol mai adanc punem iaurtul de caise si adaugam apoi gelatina topita amestecam si adaugam si frisca batuta.Le mixam pe toate impreuna cam 1 minut.
Taiem blatul racit in doua si il insiropam .

Tapetam forma de tort in care am copt blatul cu folie alimentara si punem partea de blat care va fe deasupra. Turnam 1/2 din crema. Asezam felii de caise peste crema iar apoi turnam restul de crema. Nivelam si asezam deasupra a doua parte de blat. Presam foarte usor cu mana ca sa adere bine la crema.
Dam tortul la rece cateva ore ca sa se intareasca crema (cel mai bine de seara pana dimineata).
A doua zi rasturnam tortul pe un platou, indepartam folia si il imbracam in frisca batuta.

Decoram dupa preferinta (noi am decorat cu figurine din pasta de zahar pe care le-am modelat cam cu o saptamana inainte ca sa aiba timp sa se usuce )



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu