marți, 28 decembrie 2010

Cookies cu arahide


-pentru aproximativ 35 de bucati:
100 gr unt
125 gr zahar
1 ou
1 praf de sare
1 lingura crema de arahide si ciocolata
150 gr faina
1 lgt praf de copt
1/2 lgt bscortisoara
100 gr arahide sarate, decojite

Se incinge cuptorul la 180 grade.
Se bate untul moale cu zaharul si un praf de sare. Se inglobeaza oul si crema de arahide si apoi adaugam faina amestecata cu praful de copt si scortisoara.
Se plonjaza o lingura in faina si apoi cu ea se iau portii de aluat pe care le modelam usor in forma de minge si le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt , lasand distanta intre ele. Presaram pe ele arahide si apoi introducem tava in cuptor 10-15 minute.

Furtuna in desert

...reteta de la aceasta prajitura am primit-o acum un an de la o prietena si abia acuma am reusit sa o prepar...

Foile: 9 albusuri, 12 lg zahar, 9 lg nuca macinata, 6 lg faina.
Se bat albusurile spuma adaugand treptat zaharul Se adauga apoi faina amestecata cu nuca si amestecam usor....Acuma: in reteta pe care am primit-o scria ca se coc 4-5 foi pe dosul tavii unse si tapetata cu faina. Mie mi-au iesit doar 3 foi....probabil din cauza ca as fi folosit o tava mai mare....

Crema: 9 galbenusuri, 300 gr zahar, 1 lg cacao, 1 pachet margarina (eu am folosit unt).
Se amesteca galbenusurile cu zaharul si cu cacaua si apoi se fierb pe aburi pana se ingroasa. Se pune crema la racit si apoi se amesteca cu untul spumat.

Glazura: in reteta nu era trecuta nici un fel de glazura dar eu am intins peste prajitura 200 gr frisca batuta si am presarat apoi nuca macinata.

luni, 27 decembrie 2010

Rulada cu crema de cocos



Blatul: 5 oua, 5 lg zahar, 3 lg faina, 2 lg cacao, 2 lg nuca macinata.
   Se bat albusurile spuma tare impreuna cu un praf de sare, se adauga zaharul si se bat pana se topeste. Se adauga galbenusurile treptat si apoi incorporam usor faina amestecata cu cacao si nuca amestecand usor de jos in sus cu o lingura de lemn. Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si se introduce tava in cuptorul preincalzit. Se verifica cu o scobitoare cand e gata.  Se rastoarna pe un prosop de bucatarie umed si se ruleaza cu ajutorul prosopului. Se lasa la racit.

Pentru insiropat: 150 ml cafea concentrata.

Crema: 300 ml lapte, 100 gr zahar, 100 gr unt sau margarina, 4 lg fulgi de cocos, 50 gr amidon alimentar, 50 gr faina, esenta de lamaie, 200 ml frisca lichida
   Se amesteca jumatate din cantitatea de lapte cu zaharul, faina si amidonul si se toarna incet in restul de lapte  adus la punctul de fierbere. Se lasa sa fiarba impreuna amestecan mereu pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se incorporeaza margarina, fulgii de cocos si esenta de lamaie, apoi se lasa la racit.
Intre timp batem frisca.
   Se desface rulada, se insiropeaza cu cafeaua, se intinde crema de cocos si peste ea frisca batuta si se ruleaza.
Glazura: Se imbraca frisca cu 200 ml frisca batuta sau cu glazura de ciocolata. Eu am preferat prima varianta si apoi am presarat putin praf de cafea solubila. Se da la rece cateva ore si apoi se feliaza.

Muffins cu banane




Pentru acesti muffinsi am folosit reteta de la checul cu banane, adica aceasta :
3 banane foarte bine coapte, 1/2 cana zahar, 1/2 cana ulei, 2 oua intregi, 2 cani faina, o lgt bicarbonat, 1/2 lgt sare, 1/2 lgt praf de copt, 2 pliculete zahar vaniliat, scortisoara, coaja rasa de lamaie, fructe uscate, stafide.

Bananele se zdrobesc si apoi le mixam cu uleiul, zaharul si ouale. Amestecam faina cu bicarbonatul, praful de copt, vanilia, sarea, scortisoara si le adaugam la amestecul cu banane. Amestecam bine, adaugam si coaja de lamaie, stafidele si alte fructe uscate daca se doreste. Le amestecam usor.

Am pus amestecul cu ajutorul unei linguri  in formele speciale tapetate cu hartie pergament...si pentru bucuria copiilor am copt cateva si in forme de sarbatoare....daca tot eram in preajma Craciunului.



Rulada de curcan


piept de curcan, felii de sunca, felii de cascaval, cateva ciuperci, o ceapa,  condimente.
Pieptul de curcan il desfacem cu ajutorul unui cutit astfel incat sa obtinem o bucata mai subtire si mai mare. Il condimentam si il batem cu ciocanul de snitele pentru fragezire.
Tocam ceapa si o punem la calit in putin ulei, adaugam ciupercile feliate, condimentam cu sare si piper si apoi le lasam sa se caleasca impreuna putin pana se inmoaie. Oprim focul si lasam la racit.
Ungem o bucata de folie de aluminiu cu putin ulei, asezam pe ea pieptul de curcan.
Peste pieptul de curcan asezam felii de sunca si peste sunca felii de cascaval.
Intindem apoi  uniform deasupra cascavalului amestecul de ciuperci. Cu ajutorul foliei rulam cat mai strans, asezam rulada intr-o tava si dam la cuptorul preincalzit cam 40 de minute. Cu 10 minute inainte de a fi gata rulada desfacem folia de aluminiu pentru a se rumeni rulada.

Pui shangai

200 gr piept de pui dezosat
2 oua, 20 ml sos de soia, o lingura mustar
faina, sare, piper, ulei pentru prajit.
Pieptul de pui il feliem si apoi apoi il taiem in fasii de grosimea unui deget.
Spargem ouale si apoi le batem impreuna cu mustarul, sosul de soia, sare si piper dupa gust.
Se iau bucatile de carne, se dau prin faina si apoi prin amestecul cu oua. Le punem la prajit in ulei incins. pana prind o culoare aurie.
Le scoatem pe servetele pentru a absorbi grasimea.

Pulpe de pui la capac



pulpe de pui , condimente dupa preferinta ( eu de data aceasta am folosit doar sare, piper si putina vegeta), 4-5 catei de usturoi, 3-4 lg de ulei, o cratita care are un capac cu adancitura.
Spalam bine pulpele si apoi le condimentam dupa preferinta.
Usturoiul il curatam si in taiem felii.
Umplem cratita cu apa pana la jumatate o acoperim cu capacul (invers decat ar trebui).
Punem pulpele pe capac, presaram feliile de usturoi printre ele, stropim cu putin ulei, adaugam o jumatate de pahar de apa si dam la cuptorul preincalzit cam 25-30 de minute. Intoarcem pulpele o data sau de doua ori.
Noi le-am servit langa un piure de cartofi, sosul care a ramas pe capac si muraturi.

Guacamole




2 bucati avocado
1 ceapa mica rosie
2 rosii
zeama de lamaie
sare, piper

Taiem cele doua avocado in doua, scoatem samburele si apoi cu o lingura scobim miezul pana la coaja. Zdrobim apoi bine cu o furculita acest miez. Stropim cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze.
Ceapa o curatam si o tocam cat mai marunt.
Scoatem semintele de la rosie si apoi o taiem si pe ea cubulete mici
Amestecam miezul de avocado cu rosia si cu ceapa . Potrivim la gust de sare si piper...daca doriti mai puteti pune si putina zeama de lamaie (eu am pus).

Prajitura cu foi amoniac

8 lg zahar
8 lg ulei
3 galbenusuri
100 ml lapte caldut in care stingem 1 lingurita cu varf de amoniac
faina cat cuprinde
Se mixeaza galbenusurile cu zaharul si cu uleiul si apoi se adauga amoniacul stins in lapte. Se adauga faina cat sa iasa un aluat potrivit din care se fac 3-4 foi care se coc pe dosul tavii.
Crema: un pachet de unt, o cutie de 350 gr crema de ciocolata finetti, o esenta de rom
Se mixaza untul cu crema de ciocolata si esenta de rom si apoi umplem foile cu aceasta crema.
Glazura: 200 ml frisca lichida se bate, se intinde peste prajitura si apoi presaram bombonele.

miercuri, 22 decembrie 2010

Cookies cu ciocolata




115 gr unt
80 gr zahar brun
75 gr zahar
2 lgt praf de copt
1/2 lgt bicarbonat
1 ou
210 gr faina
zahar vaniliat
un pachet de 100 gr bobite de ciocolata ( eu am folosit din cele pentru ornat)

Se amesteca untul cu cele 2 feluri de zahar, adaugam oul si zaharul vaniliat si iar amestecam.
Punem in compozitie faina amestecata cu bicarbonatul si praful de copt. Adaugam si bobitele de ciocolata.

Rupem bucatele de aluat si cu mana facem mingiute de aluat cam de marimea unei nuci.
Asezam mingiutele de aluat in tava tapetata cu hartie de copt cu un pic de distanta intre ele si apoi dam tava la cuptorul preincalzit.






Ciolan de porc la cuptor

un ciolan de porc, condimente pentru carne de porc, cativa catei de usturoi, putin ulei pentru uns tava, 1/2 pahar de vin rosu.

Crestam ciolanul de porc din loc in loc. Curatam usturoiul si il taiem in 2 sau in 3 si apoi impanam crestaturile din ciolan cu feliute de usturoi.
Amestecam condimentele pentru carne de porc cu 2-3 linguri de ulei si apoi cu acest amestec ungem ciolanul.
Ungem o tava cu putin ulei, asezam in ea ciolanul , turnam 1/2 cana de apa si vinul, acoperim cu folie de aluminiu si dam la cuptor cam 2 ore. Din cand in cand mai verificam friptura, o mai stropim cu sos din tava sau o mai intoarcem.
Cu aprox 15-20 de minute inainte de  a fi gata scoatem folia de aluminiu ca sa se fragezeasca.
Noi am servit langa cartofi copti la cuptor si muraturi.

marți, 21 decembrie 2010

Maruntaie cu ceapa si ciuperci

2-3 cepe mai mari, un ardei mare gras, maruntaie de pui ( eu am avut pipotele, inimile si ficateii de la 5 pui de casa), 200 gr ciuperci proaspete, sare, piper, putin ulei.
Incingem 2-3 lg de ulei intr-o tigaie, adaugam ceapa si ardeiul taiate (eu nu le-am taiat foarte marunt).

 Lasam sa se caleasca si apoi adaugam maruntaiele de pui.

 Condimentam cu sare si piper, adaugam si putina apa si lasam la foc mic tigaia acoperita cu un capac. Amestecam din cand in cand.
Intre timp curatam ciupercile, le spalam si le taiem in sferturi sau felii, depinde cat sunt de mari.
Cand maruntaiele sunt aproape gata adaugam si ciupercile simai lasam la foc pana scade zeama care o lasa ciupercile.
Eu nu am mai facut nici o garnitura langa aceasta mancarica ci am servit cu paine proaspata si moale ....si ne-am lins pe degete de gustoasa ce era....

Tortellini in sos de cascaval si smantana


2 pachete a 250 gr tortellini cu sunca.
100 gr slaninuta afumata
3-4 catei de usturoi
1 ceasca si jumatate de cascaval razuit
1 ceasca smantana
sare, piper
Fierbem tortellini in apa cu sare dupa instructiunile de pe pachet.
Slaninuta se taie marunt si se pune la prajit impreuna cu usturiul curatat si taiat mai marunt pana devine crocanta.

Adaugam smantana si amestecam, condimentam cu sare si piper si lasam cat sa dea un clocot.
Oprim focul, adaugam tortellini fierti si cascavalul si amestecam usor. Pastram putin cascaval si pentru presarat pe deasupra.
Ungem un vas termorezistent cu unt, punem in el compozitia cu tortellini, presaram cascavalul ramas si dam la cuptorul preincalzit pana se aureste putin.

Servim imediat.






Paella

500 gr piept de pui
2-3 lg ulei de masline
2 cepe
4 catei de usturoi
un ardei gras rosu si unul verde
o mana fasole verde
o cana de orez
un pachet de scoici
sare, piper, un cub concentrat de supa de pui
2-3 lg bulion
sofran


Se incinge uleiul intr-o tigaie mai mare si mai inalta (in mod normal ar fi trebuit sa folosesc o tigaie speciala pt paella dar in lipsa am folosit un wok ) si se pune la prajit pieptul de pui taiat cuburi pana isi schimba culoarea.

Intre timp taiem ceapa, usturoiul si ardeii marunt si apoi ii adaugam peste carnea de pui.

Lasam sa se caleasca putin impreuna si apoi stingem cu supa de pui preparata dintr-un cub concentrat cu gust de pui si 2-3 lg bulion.

Adaugam si fasolea verde, condimentam cu sare si piper si lasam sa dea cateva clocote. Adaugam si sofranul.
Spalam bine orezul, il scurgem de apa si il adaugam si pe el in tigaie.
Punem si scoicile in tigaie. Lasam sa fiarba la foc mic pana se umfla si orezul.


Servim cu salalata .