marți, 10 decembrie 2013

Branza topita cu smantana de casa

Eu pana acum nu prea am fost fan branza topita, nici nu pot sa spun ca o cumpar des pentru ca stiu ca cea din comert e plina de E-uri,  in schimb copiii mei o mananca cu mare placere . De ceva vreme aveam salvata o reteta de branza topita de casa dar am tot amanat incercarea de a o prepara pentru ca imi era teama ca nu imi va iesi. Ieri dimineata insa cand am deschis frigiderul si am vazut ca mai aveam ceva branza de vaci mi-am zis ca sa o incerc....si foarte bine am facut....mi-a iesit o branza topita foarte gustoasa , una in sfarsit care sa fie si pe placul meu, si despre care copiii  mi-au spus ca e cea mai buna branza topita pe care au mancat-o pana acum....





Am folosit asa:
500 gr branza dulce de vaci
1 lgt bicarbonat
1 lgt sare (sau dupa gustul fiecaruia)
70 gr unt
2 lg smantana

Pentru inceput am pus branza intr-un bol, am zdrobit-o putin cu furculita, am pus peste ea sarea si bicarbonatul , am amestecat si am dat-o la frigider cam 4 ore.

Intr-o craticioara am topit pe aburi untul. Am adaugat branza si  lasat-o la bain marie , amestecand mereu pana s-a topit toata si a capatat consistenta unei smantani.

 Cam in acest moment branza topita este gata si se poate pune la rece insa eu am vrut-o usor tartinabila asa ca am adaugat in ea si 2 lg smantana. Am amestecat si am mai lasat branza pe foc inca 1 minut.
Dupa acest timp am pus branza topita intr-o caserola, i-am pus capacul ca sa nu prinda pojghita iar apoi am dat-o la rece pana a doua zi.
Pentru aroma se poate pune in branza topita spre finalul timpului de preparare marar, diferite verdeturi, ardei grasi taiati cubulete mici, boia sau ce doreste fiecare. La fel de bine se poate renunta si la smantana (defapt in reteta pe care eu o aveam nici nu era smantana, eu am adaugat-o pentru ca sa obtin o branza usor tartinabila...asa ca mi-a iesit o branzica de consistenta celei la tub).

Un comentariu:

  1. Reteta e superba. Multumesc pt sinceritate, am navigat mult pt a gasi o reteta buna si in sfarsit am dat de tine . Am o singura obiectie: mi se pare un pic prea accentuat gustul de bicarbonat , desi am cautat sa-l maschez cu putin chimen. Din vasta ta exp ai descoperit cumva vreun truc? Multumesc pt reteta, o recomand calduros cititoarelor tale. Pupici! ERIKA

    RăspundețiȘtergere