luni, 2 decembrie 2013

Tort cu crema de vanilie si fructe de padure






Pentru blat:

5 oua
5 lg zahar
4 lg faina
1 lg cacao
1/2 pliculet praf de copt

Separam ouale. Albusurile le batem cu zaharul pana obtinem o spuma mai tare. Adaugam rand pe rand galbenusurile si mixam putin dupa fiecare.
Faina o amestecam cu cacao si praful de copt si o incorporam in spuma de oua.
Turnam compozitia intr-o forma de tort unsa si tapetata cu faina si o dam la cuptorul preincalzit. Ca sa vedem cand e gata verificam cu un scobitor, daca iese uscat blatul este copt.
 Siropul:
4-5 lg zahar le caramelizam intr-o craticioara si stingem cu un pahar de apa. Lasam la foc pana se topeste zaharul.  Lasam siropul la racit iar apoi adaugam 1 esengta de vanilie.

Crema:
5 galbenusuri
5 lg zahar
4 lg faina
500 ml lapte
esenta de vanilie
250 gr unt
fructe de padure (eu am avut congelate)
Intr-o craticioara amestecam galbenusurile cu zaharul. Adaugam treptat faina si cate putin lapte iar apoi dam compozitia la foc mic. O fierbem ca pe o budinca, amestecand mereu ca sa nu faca cocoloase.
Lasam crema la racit.
Spumam untul pe care l-am lasat sa ajunga la temperatura camerei mai intai iar apoi adaugam treptat din crema fiarta si racita pana o incorporam pe toata. La sfarsit punem esenta de vanilie si mai mixam putin.
Montarea:
Blatul copt si racit il taiem in trei parti egale si il insiropam. Pe un platou punem o felie de blat, intindem 1/3 din crema de vanilie  si presaram fructe de padure. Acoperim cu a doua felie de blat si intindem deasupra inca 1/3 din crema de vanilie dupa care presaram din nou fructe de padure. Acoperim cu a treia felie de blat si imbracam tortul cu restul de crema.
Eu am ornat apoi cu alune tocate, frisca si trandafiri din ciocolata..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu