vineri, 25 martie 2011

Impletiti moldovenesti





Aluatul
100 gr unt
2 oua
un cub drojdie proaspata
100 gr zahar
200 ml lapte
600 gr faina
un praf de sare

pentru umplutura : mac macinat si zahar dupa gust. Se amesteca pur si simplu si apoi vom umple cozonacul cu acest amestec.

Frecam drojdia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza apoi adaugam laptele caldut amestecat cu zaharul.
Topim untul intr-o craticioara sau la microunde.
Ouale se freaca cu sarea pana devin o pasta.
Adaugam peste oua laptele cu drojdia si untul topit si amestecam. Se adauga si faina.Se framanta un aluat elastic, care sa nu se lipeasca de maini. Se acopera vasul cu un prosop si se lasa aluatul la dospit o ora.
(cine nu are chef de framantat, asa ca mine de exemplu, pune amestecul de oua, lapte, unt, zahar, drojdie in cuva masinii de paine, adauga faina si selecteaza butonul framantare si dospire.....si revine la cozonac peste o ora si un pic...)
Cand aluatul a crescut se imparte in doua parti egale. Fiecare parte se imparte din nou in doua parti egale si se formeaza din bucatile rezultate 4 bile de coca. Din fiecare bila se intinde cate o foaie subtire avand grija sa fie egale intre ele. Se intinde pe fiecare foaie cate un strat de umplutura, apoi se fac rulouri subtiri. Se impletesc cate doua rulouri si se obtin astfel doi cozonaci spiralati. Eu am procedat asa doar cu jumatate din aluat, din cealalta jumatate am facut un rulou simplu si am obtinut un cozonac obisnuit.
Tavile de cozonac se ung cu unt .Se asaza cozonacii in tavi si se mai lasa la crescut cam jumatate de ora. Se ung apoi deasupra cu ou batut si se introduc in cuptorul preincalzit la foc potrivit.

Cand sunt rumeniti frumos deasupra se scot din cuptor , se lasa sa se racoreasca putin, se scot din tavi si se lasa sa se raceasca complet acoperiti cu un prosop.


2 comentarii: