luni, 26 septembrie 2011

Muraturi asortate

Acestea sunt muraturile noaste preferate si mereu trec primele....




Avem nevoie de castraveti, conopida, gogonele, ardei, varza alba si rosie, cativa ardei iuti pentru aroma,1-2 bucati de telina (dupa preferina se mai poate pune ceapa, morcovi, pepenasi...), frunze de telina, marar uscat (eu am avut proaspat), crengute de cimbru uscat si neaparat hrean (cu cat e mai mult cu atat vor ramane muraturile mai crocante), sare grunjoasa pentru muraturi, boabe de piper, boabe de mustar.

In primul rand eu ma ocup de solutia care trebuie pusa peste muraturi. Calculez cam cata apa ar incapea in butoi/borcane si la fiecare litru de apa adaug 1 lg cu varf de sare . Pun apa cu sarea la fiert iar dupa ce da cateva clocote opresc focul si o las la racit.
Pana se raceste apa ma ocup de legume.
Castravetii , gogonelele, ardeii le spal bine in mai multe ape.
Conopida o desfac buchetele si o las sa stea 1 ora in apa rece.Varza o tai in sferturi.
Telina o curat si o tai felii, hreanul il curat si il tai fasii mai groase sau rondele.
Spal bine frunzele de telina, mararul si cimbrul.
Se asaza apoi legumele in butoi /borcane in straturi si printre ele punem marar, hrean, cimbru, frunze de telina. Deasupra punem si boabe de piper si de mustar.Turnam apa racita si inchidem butoiul. Daca ramane apa nu o aruncam pentru ca in urmatoarele zile s-au putea sa scada lichidul din butoi si va trebui sa mai completam cu apa.
Tinem butoiul 1-2 zile in bucatarie si apoi il ducem in camara la rece . (eu in acest an l-am dus direct in camara pentru ca este cald inca afara).

...si aici avem si butoiasul ....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu