miercuri, 14 septembrie 2011

Zacusca de ciuperci


5-6 kg gogosari
1,5 kg ceapa
2 kg ciuperci
800 ml bulion
sare grunjoasa pentru muraturi
piper dupa gust
500 ml ulei
1 lg salicil
Ceapa se curata si se da prin masina de tocat sau se taie cubulete mici.
Gogosarii se spala, se sterg si se pun la copt. Se curata de pielite si se taie cat mai marunt sau se dau prin masina de tocat.
Ciupercile se curata, se spala, se lasa la scurs si se taie cubulete (sau se dau si ele prin masina de tocat cum am procedat noi -asta ca sa nu am comentarii din partea copiilor carora le place ca zacusca sa fie ca o pasta).
Ceapa se pune la calit in uleiul incins. Se lasa pana se inmoaie si apoi se adauga gogosarii. Le calim putin impreuna iar apoi adaugam si ciupercile. Lasam la fiert la foc mic amestecand des ca sa nu se prinda pana scade zeama lasata de ciuperci (la mine asta a durat aproape 1 ora). Adaugam bulionul si punem sare si piper dupa gust. Mai lasam la fiert pana ajunge zacusca la consistenta dorita (in cazul meu inca 1 ora).Adaugam salicilul si mai lasam sa dea inca 2-3 clocote.
Punem zacusca fierbinte in borcane curate incalzite la cuptor, le capsam si le punem in paturi pana se racesc complet.

Un comentariu: