miercuri, 9 mai 2012

Placinta cu mere in sos de vanilie




Pentru doua  placinte:
1 pachet foi de placinta
1,5 kg mere
zahar dupa gust
2 lg gris
scortisoara
ulei pentru uns foile
1 galbenus batut cu putin lapte pentru uns foile pe deasupra
Pentru sosul de vanilie:
3 galbenusuri
4 lg zahar
250 ml lapte
250 ml frisca lichida vegetala
2 esente de vanilie

 In primul rand ne ocupam de mere pe care le curatam, le dam pe razatoarea cu ochiuri mari si le punem la calit intr-o cratita pana scade zeama pe care o lasa.
Lasam merele la racit iar apoi adaugam la ele 2 lg gris, zahar dupa gust si scortisoara.
Foile de placinta le luam una cate una , le ungem cu putin ulei pe fiecare si suprapunem cate 5-6 foi (eu am pus 6).
Impartim umplutura de mere in doua parti egale si asezam prima jumatate peste cele 6 foi.
Rulam placinta cat mai strans  si o asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Ungem cu ulei si restul de foi, le suprapunem si intindem deasupra lor restul de umplutura.
Rulam si asezam si a doua placinta in tava.
Ungem placintele cu galbenus de ou batut cu putin lapte si le dam la cuptorul preincalzit pana se rumenesc frumos.
Cand e coapta, scoatem placinta din cuptor si o lasam la racit in tava. O portionam dupa ce s-a racit.
Pentru sos punem laptele impreuna cu frisca lichida intr-o craticioara  si o dam la foc pana incepe sa fiarba.
Galbenusurile le frecam cu zaharul pana se albesc iar apoi le adaugam in laptele cu frisca fierbinte.  Punem sosul la fiert pe aburi pana se ingroasa iar apoi adaugam esenta de vanilie.
Servim placinta cu  sosul de vanilie..............e un deliciu............




Un comentariu: