duminică, 23 noiembrie 2014

Tort cu alune si crema cafea






FFF bun tortuletul acesta...daca va plac alunele, nucile si cafeaua sigur va fi si in topul preferintelor voastre.

Pentru blat:
8 oua
250 gr zahar pudra
250 gr nuca macinata (prin robotul de bucatarie am dat-o eu)
3 lg pesmet
3 lg faina
1 pliculet praf de copt
Pentru crema:
250 gr unt
250 gr zahar pudra
5 galbenusuri
150 ml frisca
100 ml cafea f concentrata
esenta de vanilie
Pentru sirop:
5 lg zahar, un pahar de apa, esenta vanilie
Pentru decor:
alune nesarate maruntite (cam 200 gr)

Pentru blat:
Separam ouale. Albusurile le batem cu zaharul pana obtinem o spuma tare.
Adaugam galbenusurile si mai mixam putin.
Nuca o amestecam cu pesmetul, faina si praful de copt. O incorporam apoi in spuma de oua.
Compozitia obtinuta o turnam intr-o forma de tort unsa si tapetata cu faina (eu am folosit o forma cu diametrul de 28 cm).
Dam forma la cuptorul preincalzit cam 40 minute. Facem proba cu scobitorul ca sa vedem cand e gata.
 Pentru crema:
 Mixam galbenusurile cu zaharul si cafeaua iar apoi le punem la fiert pe aburi pana se ingroasa compozitia.
Lasam la racit.
Crema fiarta o amestecam cu untul spumat.
Batem frisca.
In frisca batuta incorporam treptat crema de galbenusuri si esenta de vanilie.
Pentru sirop: Punem zaharul la caramelizat intr-o craticioara iar cand devine aramiu adaugam apa. Lasam la fiert pana se topeste tot zaharul. Lasam siropul la racit iar apoi adaugam esenta de vanilie.
Montarea
Blatul copt si racit il taiem in doua felii egale pe care le insiropam.

Impartim crema in doua parti egale.
Oprim o parte din crema pentru ornat iar pe restul o intindem intre cele doua felii de blat.
Imbracam tortul in crema oprita si tapetam marginile cu alunele maruntite. Deasupra decoram tot cu alune si cu crema.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu