duminică, 21 februarie 2016

Cozonac impletit



Aluatul:

500 gr faina
180 ml lapte
3 galbenusuri de ou
1 ou intreg
100 gr unt topit
100 gr zahar
un praf de sare
25 gr drojdie proaspata
coaja de lamaie sau portocala (numai daca aveti lamai sau portocale bio, neceruite )

Pentru umplutura:

1) 100 gr mac macinat oparit cu 50 ml lapte si 3 lg zahar

2) 150-200 gr nuca macinata , 3 lg zahar, 1 albus (se bate albusul spuma impreuna cu zaharul iar apoi adaugam nuca )

3) 1 lg cacao, stafide inmuiate in rom

     Intr-un bol frecam drojdia cu 1 lg zahar pana se lichefiaza. Adaugam laptele caldut . Presaram deasupra 1-2 lg faina si lasam sa se umfle cam 15 minute.
     In alt bol mai mare punem faina, zaharul si sarea si facem o adancitura in mijloc. Turnam amestecul cu drojdia ,oul si galbenusurile usor batute si untul topit si racit, Adaugam si coaja rasa de lamaie.
    Incepem sa framantam pana obtinem un aluat elastic si care nu se mai lipeste de maini.
    Acoperim aluatul cu un prosop si il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

    Intre timp pregatim umpluturile.

    Aluatul dospit il impartim in 3 parti egale. In una din partile de aluat adaugam 1 lg cacao si il framantam putin pana se incorporeaza cacao in aluat. Il mai lasam putin la dospit pana nu ocupam de celalalte parti de aluat.
    O parte de aluat o intindem intr-un dreptunghi cu o grosime de aproximativ 0,5 cm grosime. Intindem umplutura cu mac si rulam cat mai strans.
    A doua parte de aluat o intindem intr-un dreptunghi de aproximativ 0,5 cm grosime si punem deasupra umplutura de nuca. Rulam.
    Intindem si aluatul cu cacao ca si celelalte si presaram deasupra lui stafide inmuiate in rom sau bucatele de rahat si rulam.
    Asezam rulourile unul langa altul si le impletim in 3. Vom obtine astfel un cozonac impletit.
    Tapetam cu hartie de copt o forma de cozonac si asezam cozonacul in forma.
    Il mai lasam la dospit in forma cam 15 minute, timp in care preincalzim cuptorul la 170 grade.
    Batem cu galbenus de ou cu 2-3 lg de lapte si ungem cu el cozonacul.
    Dam cozonacul la cuptor cam 40 de minute pana se rumeneste frumos deasupra. Daca vi se pare ca incepe sa se arda il puteti acoperi cu hartie de copt.

Reteta aceasta de cozonac am gasit-o pe blogul Laurei Laurentiu .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu