marți, 4 septembrie 2012

Zacusca de fasole boabe





3 kg gogosari
1,5 kg ceapa
1 kg fasole boabe
1, 5 l bulion (sau mai mult daca doriti o zacusca mai acrisoara)
500-600 ml ulei
sare neiodata
piper
7-8 foi de dafin
1 lgt salicil

Fasolea o alegem de seara si o punem la inmuiat in apa peste noapte.
Dimineata punem fasolea la fiert si pana aceasta fierbe ne ocupam gogosarii pe care ii coacem si ii dam prin masina de tocat. (Sau pentru a simplifica treaba si daca nu aveti chef de stat in caldura langa plita sariti peste aceasta etapa asa cum am facut si eu si tocati gogosarii asa cruzi.....zacusca a iesit foarte buna si asa ).
Ceapa o curatam si o dam si pe ea prin masina de tocat.
Intr-o cratita mare punem la incalzit uleiul si apoi adaugam ceapa si gogosarii pe care ii calim pana se inmoaie si scade tot lichidul pe care il lasa.
Intre timp fasolea va fi fiarta asa ca se strecoara, se lasa sa se raceasca si se da si ea prin masina de tocat.
Adaugam bulionul si fasolea tocata peste ceapa si gogosari, foile de dafin, sare si piper dupa gust si fierbem pana se ingroasa zacusca.
Cand s-a ingrosat suficient adaugam 1 lgt salicil, amestecam sa se dizolve si punem zacusca in borcane curate pe care le vom pune apoi in paturi pana a doua zi.
Mie mi-au iesit 16 borcane de 370 ml din aceste ingrediente.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu