luni, 29 decembrie 2014

Tort cu crema de sampanie





A trecut si mult asteptatul Craciun atat de repedede incat nici nu ne-am dat seama. A fost nu numai  inca un Craciun fara zapada ci si unul cu temperaturi de primavara.
...si cat am visat noi la putina zapada ....
Ce am facut noi anul acesta de Craciun? Pai , am fost la colindat, am primit colindatori si am fost in vizita pe la rude. Si cum la toti mesele au fost pline cu tot felul de bunatati care mai de care clar nu ne-am putut abtine si ne-am servit cu de toate. Bine inteles ca toate acestea se vad acum  si la cantar asa ca pentru Revelion m-am gandit la un meniu mai light  in acest an : salate,  o ciorbita, o friptura slaba si un desert usor, putin acrisor.
 Care ar fi acest desert? Un tort cu crema de sampanie si zmeura eu zic ca ar fi perfect.

Pentru blat avem nevoie de:
5 oua
5 lg zahar
5 lg faina
1 lgt praf de copt.
Separam ouale. Albusurile le mixam cu zaharul pana obtinem o spuma tare. Adaugam rand pe rand galbenusurile si mai mixam putin dupa fiecare. Faina o amestecam cu praful de copt si o incorporam in spuma de oua.
Ungem cu unt si tapetam  cu faina o forma de tort cu diametrul de 24 cm si turnam compotitia in forma.
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 grade cam 35-40 minute.

Pentru crema avem nevoie de:
4-5 lg gem de zmeura fara samburi
2 galbenusuri
2 lg zahar pudra
150 ml sampanie
10 gr gelatina granule
200 ml frisca lichida indulcita

 Galbenusurile le mixam cu zaharul pudra pana acesta se topeste.  Adaugam sampania si mai mixam putin . Gelatina o punem la hidratat 5 minute in 4 lg apa rece iar apoi o topim pe aburi. Adaugam gelatina topita in crema cu sampania. Amestecam energic.
Mixam frisca pana devine ferma iar apoi o incorporam in crema de sampanie.

Pentru sirop:
Punem la caramelizat intr-o craticioara 4-5 lg zahar iar apoi stingem cu un pahar de apa. Lasam la fiert pana se topeste zaharul. Lasam siropul la racit.

Montarea:
Blatul copt si racit il taiem in 3 felii egale. Insiropam cele 3 felii de blat.
Pe un platou asezam prima felie de blat si o ungem cu 1/2 din gemul de zmeura. Asezam inelul de la forma de tort in care am copt blatul in jurul tortului. Turnam 1/2 din crema de sampanie si nivelam. Asezam deasupra a doua felie de blat pe care o ungem cu restul de gem de zmeura.Turnam restul din crema de sampanie, nivelam si acoperim cu a treia felie de blat. Presam usor cu mana pentru ca aceasta sa adere bine la crema.
Dam tortul la rece 4-5 ore sau mai bine peste noapte pana se intareste crema.
Indepartam apoi inelul din jurul tortului si decoram tortul dupa preferinta.



Un comentariu: