...si iata ce ne-a iesit:
Ce ne-a placut la realizarea acestei casute nu a fost numai rezultatul, cu toate ca mi-a iesit una din cea mai buna turta dulce pe care am gustat-o vreodata, ci mai ales faptul ca am construit-o impreuna cu cei mici. Mi-a placut atat de mult sa le vad bucuria din ochisori atunci cand vedeau cum casuta noastra prinde contur, sa le aud sunetele de exclamatie atunci cand o decoram , sa ii vad cum se tot invart in jurul mesei atenti la fiecare detaliu...si credeti-ma copiii vad cu adevarat detaliile....bine, bine m-au mai si atras atentia daca ceva nu a iesit cum sa le placa lor....dar a fost minunat.
In concluzie, mamici si nu numai daca aveti cumva timp incercati sa le faceti micutilor o bucurie cu o casuta de turta dulce cu ocazia sarbatorilor care urmeaza, cu siguranta nu o sa regretati .
Un singur lucru ar fi de retinut de la bun inceput : pentru a ridica casuta sunt nevoie de doua zile asa ca propun sa realizati aceasta operatiune intr-un weekend
Pentru a putea construi casuta trebuie sa va ganditi intai la cat de mare doriti sa fie iar apoi sa va faceti un sablon...acesta a fost al meu. Am scris si dimensiunile in caz ca cineva va avea nevoie (sper ca se intelege ceva).
Decupam apoi toate elementele. Aici va pot ajuta si copiii daca doresc.
Pentru turta dulce avem nevoie de :
220 gr unt
200 gr zahar
250 gr miere
1ou mare
1 lgt sare
1-2 lgt mix condimente pentru turta dulce (eu am gasit la lidl)
1 lgt bicarbonat stins in putina zeama de lamaie
faina (cat cuprinde: intra undeva intre 800 si 1000 gr).
Intr-un bol mixam untul cu zaharul. Adaugam mierea si oul si mai mixam putin.
Adaugam si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie.
Faina o amestecam cu condimentul pentru turta dulce.. Le incorporam la compozitia cu miere si framantam un aluat potrivit.
Impartim aluatul in doua parti.
Taiem o coala hartie de copt care sa incapa in tava in care dorim sa coacem casuta , o asezam pe masa si cu ajutorul unui sucitor intindem prima parte de aluat intr-o foaie de aproximativ 0,5 cm grosime.
Asezam sablonul pentru casuta pe aluat si cu ajutorul unui cutit incepem sa decupam casuta.
Indepartam resturile de aluat.
Asezam hartia de copt cu partile de la casuta decupate in tava si o dam la cuptorul preincalzit la 180 grade cam 10 minute.
Scoatem tava si lasam casuta sa se raceasca in tava
Intre timp procedam la fel cu restul de aluat si decupam restul elementelor de la casuta.
Eu am copt casuta in 3 ture.
Cand avem toate partile de la casuta coapte si bine racite (eu le-am lasat cateva ore ) putem sa ne preparam "lipiciul" , adica glazura "Royal Icing"
Pentru aceasta avem nevoie de 2 albusuri de ou, 450 gr zahar pudra din comert pentru ca acesta contine si amidon, zeama de lamaie.
Incepem sa mixam albusurile adaugand cate putin zahar pana il incorporam pe tot. Adaugam si putina zeama de lamaie si mai mixam putin.
Punem compozitia intr-un pos (puteti folosi si o punga mai rezistenta pe care sa o taiati putin intr-un colt)
Cine doreste poate "desena" cateva elemente de decor din glazura pe peretii casutei inainte de a incepe sa o ridice.
Acum ne putem apuca de asamblat casuta.
Avem nevoie de o tava de carton pe care sa o asamblam .
Luam primul perete, il ungem la baza cu glazura si il asezam pe tava in picioare. Avem nevoie de cineva care sa ne ajute cu sustinerea lui pana lipim si restul peretilor cu ajutorul glazurii. Cand am terminat cu ridicarea peretilor ne oprim si lasam casuta asa de pe o zi pe alta pana se intareste bine glazura.
De aceea va spuneam ca avem nevoie de doua zile pentru asamblarea casutei
Acum doi ani am lasat casuta la uscat doar cateva ore pana sa asamblez si acoperisul si din aceasta cauza aceasta a inceput sa se prabuseasca...noroc ca am apucat la timp sa o sustin cu ceva.
Glazura care ne-a ramas o punem intr-o punga ca sa nu se intareasca si o pastram la temperatura camerei.
A doua zi putem sa lipim si acoperisul . Il lasam sa stea 2-3 ore iar apoi putem lipi si hornul. Lasam iar la uscat cateva ore iar apoi putem in sfarsit sa decoram casuta.
Mie pentru decorat nu mi-a mai ramas glazura asa ca am mai preparat a doua tura tot din 2 albusuri dar am pus mai putin zahar (cam 300 gr de aceasta data) ca sa obtin o glazura mai lichida .
Pentru decorat fiecare isi poate folosi imaginatia asa cum doreste...si in functie de cat timp are la dispozitie...puteti folosi tot felul de bomboane colorate , puteti colora glazura cu colorant alimentar sau puteti sa o decoarati doar in alb...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu