vineri, 7 martie 2014

Prajitura egipteana

Aveam de ceva timp o reteta de tort egiptean , culeasa habar nu mai am de unde , si pe care de mult timp ma pregateam sa il fac. Sambata i-a venit in sfarsit randul dar nu sub forma de tort ci m-am gandit sa il incerc sub forma de prajitura...se pare ca a fost o idee buna caci a iesit una dintre cele mai fine si gustoase prajituri preparate de mine pana acum....e adevarat ca necesita ceva migala pentru ea dar merita asa ca am o am in plan si pentru lista prajiturilor pentru Pasti.
Cine doreste poate sa o faca si sub forma de tort...gustul va fi la fel de bun sunt sigura , atata doar ca probabil va fi ceva mai inalt decat prajitura mea . Pentru prajitura eu am folosit o tava mai mica de prajitura.




Pentru aceasta prajitura avem nevoie de 3 foi .
Pentru fiecare foaie ne trebuiesc : 2 albusuri, 2 lg zahar, 40 gr nuca macinata si 1/2 lg faina .
Mixam albusurile cu zaharul pana obtinem o spuma tare iar apoi incorporam nuca amestecata cu faina. Intindem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o coacem in cuptorul preincalzit la 160 grade cam 10 min.
Procedam la fel si pentru celelalte doua foi.


Crema 1:
6 galbenusuri (ramase de la foi)
6 lg zahar
340 ml lapte
2 lg faina
un pachet de unt
esenta de vanilie

Galbenusurile le amestecam cu zaharul , faina si laptele si le fierbem ca pe o budinca pana se ingroasa. Lasam la racit iar apoi amestecam cu untul spumat si esenta de vanilie.

Crema 2:

150 gr zahar
150 gr nuca zdrobita (eu am marunti-o la robit putin mai mare)
200 ml frisca lichida

Zaharul il caramelizam iar apoi il turnam intr-un strat mai subtire pe o tava unsa cu putina grasime sau pe o hartie de copt asa cum am facut eu pentru ca nu mai aveam chef de spalat de tavi. Lasam zaharul pana se raceste de tot si se intareste iar apoi il desprindem , il rupem bucati si il zdrobim....eu am folosit si aici robotul de bucatarie.

Mixam frisca tare apoi adaugam caramelul zdrobit si nuca. Amestecam.

Montarea:
1 foaie, 1/3 din crema cu galbenusuri, 1/3 din crema de frisca, foaie, crema galbenusuri, crema frisca, foaie , crema galbenusuri, crema cu frisca. Nivelam bine cu o spatula sau un cutit iar deasupra puteti presara daca doriti cateva aschii de ciocolata.



Dam prajitura 3-4 ore la rece sau mai bine de seara pana dimineata.



7 comentarii:

  1. Un deliciu ,cam ce dimensiune sa aiba tava? multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata bine! Ce dimensiuni are tava?

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci ce dimensiune are tava?

    RăspundețiȘtergere
  4. imi cer scuze pt ca raspund asa de tarziu. Tava pe care o folosesc e de 35/28

    RăspundețiȘtergere
  5. Prajitura este minunata. Extraordinara combinatia intre crema de vanilie si cea de frisca si nuci. Multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere