sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Diplomat




...cu exact aceeasi crema de aici am preparat in weekendul trecut acest tort/chec diplomat....yumii............


Fursecuri foarte fragede




Despre aceste fursecuri pot spune ca sunt cele mai fragede fursecuri pe care le-am mancat vreodata....ne-au placut foarte mult si abia astept sa le refac...la noi s-au evaporat intr-o zi....merita sa le incercati si voi....

200 gr untura
1 galbenus
400 gr faina
4 lg zahar
1 lg otet
4 lg sifon
1 pliculet zahar vaniliat
un varf de cutit de sare

Pentru lipit fursecurile : un gem mai tare

Pentru glazura: ciocolata topita pe aburi impreuna cu putina frisca lichida, nuca de cocos, zahar pudra

Pentru fursecuri: amestecam toate ingredientele (daca vi se pare prea moale mai puteti pune putina faina...la mine nu a fost cazul) si framantam rapid aluatul. Aluatul obtinut in invelim intr-o folie si il dam 20-30 de minute la frigider.
Cu ajutorul formei de biscuiti pentru masina de tocat formam fursecurile pe care le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Coacem fursecurile la foc mic iar apoi dupa preferinta le lipim cate doua cu gem, le glazuram cu ciocolata topita sau le pudram cu zahar.
Pentru cele in forma de ghinda , dupa ce le-am lipit cate doua le-am introdus pe jumatate in ciocolata topita iar apoi le-am trecut prin nuca de cocos.



Smoothie de fructe de padure


....e iarna , ar trebui sa ninga, sa fie totul alb si inghetat...afara ploua, toata saptamana a plouat la Oradea....si cand vad vremea aceasta urata mi se face mie asa un dor de zilele calduroase de vara, de aroma fructelor proaspete de vara ....dar stai....mai am fructe de padure congelate....stiu imediat ce sa prepar: SMOOTHIE....................

avem nevoie de :
lapte sau iaurt
fructe de padure, banane, sau alte fructe dupa preferinta
miere
un blender

Punem in blender laptele sau iaurtul , fructele  si 1 lg miere (eu am facut de doua feluri : din 2 banane si mix de fructe de padure si din zmeura).
Mixam cateva minute iar apoi servim imediat.

... cel cu banane si mix de fructe de padure...

...cel cu zmeura...


Ceafa de porc la cuptor



1,5 kg de ceafa (intreaga)
4-5 catei de usturoi
sare, piper
crengute de cimbru si rozmarin
100 ml vin
un pahar de apa

Condimentam bucata de ceafa cu sare si piper si o asezam intr-o tava unsa cu putin ulei.
Catei de usturoi ii taiem felii si ii asezam in tava. La fel procedam si cu cimbrul si rozmarinul.
Stropim carnea cu vin. Acoperim cu o folie si o dam 2 ore la rece.

Adaugam si apa in tava, acoperim cu folia de aluminiu si dam ceafa la cuptor cam o ora si jumatate.
 

Salata calda de pui cu brocoli si portocale



300 gr paste fundite
un piept de pui
2 portocale
brocoli (eu am avut congelat)
1 lg mustar dijon
sare, piper
ulei de masline

Pastele se fierb, se strecoara si apoi se stropesc cu putin ulei de masline.
Pieptul de pui il taiem cubulete si il prajim intr-o tigaie cu 2-3 lg de ulei.


Se stinge cu sucul proaspat stors de la 2 portocale si 1 lg mustar . Se amesteca si se lasa putin la fiert.

Adaugam si buchetelele de brocoli si se lasa la innabusit sub capac.
Cand toate sunt facute se toarna amestecul peste paste si se serveste imediat.

Chifle cu lapte batut



500 gr faina
200 ml lapte batut
putina apa calda
1 ou
1 lgt zahar
1 lgt sare
1 lg ulei
7 gr drojdie uscata

Punem faina intr-un bol si ii facem o adancitura in mijloc. In acesta adancitura punem drojdia, zaharul si putina apa calduta. Amestecam usor si apoi punem si laptele batut, oul, sarea, uleiul. Incepem sa framantam. Daca mai este nevoie mai adaugam putina apa.
Framantam aluatul bine iar apoi il lasam la dospit cam o ora.
Aluatul dospit il rasturnam pe masa pudrata cu faina . Rupem bucatele de aluat si formam chiflele.
Asezam chiflele in tava tapetata cu faina si le mai lasam la dosipt in tava inca o jumatate de ora.
Dam tava cu chiflele la cuptorul preincalzit cam 30 de minute.


Sunt excelente pentru micul dejun.

Supa de linte



....este pentru prima data cand prepar o supa de linte....nici nu m-am gandit ca va si atat de buna...
Aveam un pachet de linte rosie care astepta cam de o luna pe raftul din camara ca sa fie incercat . Saptamana trecuta,intr-una din zilele mai reci in care a si nins la noi, nu foarte mult dar destul cat sa ii bucure pe copii,  i-a venit randul si lintei....

linte
1 morcov
1 radacina patrunjel
1 ceapa
rosii din conserva
verdeata tocata
sare, piper
lamie pentru acrit

Lintea am spalat-o in mai multe ape iar apoi am pus-o la fiert (cam o cana si jumatate de linte am folosit eu). Cand a inceput sa fiarba am spumat lintea de mai multe ori pana supa a ramas limpede.
Separat am calit in putin ulei un morcov, o ceapa , o radacina de patrunjel pe care le-am dat inainte pe razatoarea mare. Am adaugat legumele calite in oala cu supa.  Tot atunci am adaugat si cateva rosii din conserva taiate cubulete.
Le-am lasat pe toate sa fiarba impreuna cam 30, maxim 40 de minute.
Aveam leustean si patrunjel in congelator asa ca am pus si verdeata in supica.
Am potrivit la gust de sare si piper si am oprit focul.

Am servit supa acrita cu lamaie dupa gust....

...si i-am asteptat pe cei doi strumfi poznasi cu supica aburind atunci cand au intrat in casa inghetati de frig....



File de macrou la cuptor



600 gr file de macrou
un pahar de vin alb dulce
zeama de lamaie
2-3 rosii
100 gr cascaval
putin ulei
sare, piper
2 foi de dafin

Fileurile de macrou dezghetate si sterse cu un servet se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.

Ungem o tava cu putin ulei si asezam fileurile de macrou.
Stropim cu zeama de lamaie si vin.
Rosiile le taiem rondele, le condimentam cu sare si piper si le asezam peste peste.


Asezam in tava si foile de dafin.
Acoperim tava cu folie alimentara si o dam la cuptor cam 20-25 de minute.

Scoatem tava din cuptor, indepartam folia de aluminiu si presaram deasupra cascavalul razuit.

Dam tava din nou la cuptor pana se topeste cascavalul.

Noi am servit cu legume mexicane pe care le-am sotat putin in unt.



vineri, 18 ianuarie 2013

Paine cu faina de secara



200 gr faina de secara
600 gr faina alba de grau
cam 500 ml apa calduta (nu se pune toata apa in prima faza, cantitatea de apa poate varia in funchie de tipul fainii)
1 lg sare
1 lg zahar
un cub de drojdie proaspata
2 lg ulei
mix de seminte dupa preferinta.

Intr-un castronas frecam drojdia cu zaharul pana se lichefiaza. Adaugam si putina apa calduta si amestecam.

Intr-un bol mai mare punem amandoua felurile de faina si facem o adancitura in mijloc. Turnam drojdia , apa calduta , sarea si uleiul si incepem sa framantam pana obtinem un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini.

Punem aluatul la dospit cam o ora pana isi dubleaza volumul.
Rasturnam aluatul dospit pe masa infainata , ii dam o forma dupa preferinta painicii si o asezam in intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Mai lasam painea la dospit pe masa cam 40 de minute dupa care o ungem cu putina apa calduta si presaram deasupra mixul de seminte.

O dam la cuptorul preincalzit cam 40-50 de minute .

Chec cu iaurt



...iata ca am mai gasit inca o reteta in caietul de retete al bunicii : prajitura cu lapte prins ...

200 ml lapte prins (adica iaurt)
2 oua
200 gr zahar
200 ml ulei
400 gr faina
1 praf de copt
esenta de vanilie

Mixam ouale cu zaharul cateva minute. Adaugam uleiul, esenta de vanilie si iaurtul si mai mixam putin.
Incorporam si faina amestecata cu praful de copt.
Turnam compozitia intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptorul preincalzit cam 40 de minute.
Lasam checul sa se racoreasca iar apoi il presaram cu zahar pudra.

In varianta bunicii aceasta compozitie pe care eu am copt-o in forma de chec era o prajitura. Blatul se taia in doua si se umplea cu o crema la alegere.....noua ne-a placut foarte mult si ca si chec....




Budinca de cozonac



...iar am ramas foarte in urma cu postarile...mereu imi spun ca acest lucru nu se va mai repeta dar iata ca mai am inca retete din preajma sarbatorilor.......mai exact din zilele de dupa sarbatori cand incercam sa reciclez mancarea ramasa .Mai exact este vorba despre aceasta budinca de cozonac care spre surprinderea mea a fost chiar si pe placul celor doi mufturosi ai mei  care ma tot intrebau din ce este aceasta budinca atat de buna....le-am spus abia la sfarsit ca este din cozonacul pe care l-au refuzat la micul dejun langa cana de lapte....bine inteles ca au ramas surprinsi si chiar mi-au propus ca sa mai prepar un cozonac cat mai curand, cozonac pe care sa il transform in budinca ....
Ca si cantitati nu pot sa va spun exact dar ca sa va face-ti o idee iata cum am procedat.

Se ia cozonacul (baigli in cazul nostru) , se taie felii si apoi cubulete..eu am avut si cu nuca si cu mac...cam cat ar fi o jumatate de cozonac ca si cantitate am avut eu.
Am stropit cubuletele de cozonac cu putin lapte....doar putin....
Am uns o tava de yena cu unt si am asezat in tava cubuletele de cozonac...ca sa fie cu model eu am pus un cubulet cu nuca, unul cu mac....

...iar acum dupa cum aproximeaza fiecare...se bat 2-3 oua cu 3-4 lg smantana , putin lapte cam 50-100 ml si zahar dupa gust  si se toarna peste cozonac...ideea este ca acest amestec cu oua sa acopere cozonacul...

Se da vasul la cuptor cam 30-40 de minute iar apoi se lasa putin la racorit si se poate servi.



La noi se intampla mai mereu ca dupa sarbatori sa ramana o gramada de mancare care bine inteles ca nu ni se mai para la fel de atragatoare in forma initiala asa ca in zilele urmatoare incerc sa o reintrebuintez in alte retete. Iar daca vi se intampla si voua ca mie, si va este mila sa aruncati mancarea pe care sa fim seriosi, ati cheltuit o gramada de banuti ca sa o puneti pe masa  va dau inca  cateva  idei :

1. Din chiftelutele ramase puteti sa preparati o portie de chiftelute marinate


2.Din piureul ramas puteti prepara a doua zi bulete de cartofi

3. Din multimea de oua pe care copii le primesc la Pasti se poate face o  salata de oua

4. Din resturi de friptura se poate prepara a doua zi o salata ca aceasta....scuze pentru calitatea imagini...este una dintre multele retete de la inceputurile blogului si pe care desi am refacut-o de nenumarate ori am uitat sa o si re-pozez.........
5. ...si sa nu uitam de mingiutele din resturi de prajituri


....bine inteles ca ar mai fi si multe alte improvizatii dar deocamdata nu imi vin in minte....