duminică, 16 decembrie 2012

Pomana porcului ( Varza acra cu carne de porc, Toros) )


Inca de cand ma stiu la noi la taiatul porcului aveam doua feluri de mancare:
- pentru pranz cand porcul era gata transat  ni se pregatea o friptura de porc la cuptor din bucati de carne care erau asezate intr-tava unsa cu putin ulei , condimentate cu sare si piper, stropite cu vin, cu cativa catei de usturoi printre ele si date la cuptor....este cea mai gustoasa friptura de porc care se poate pregati...carnea aceea foarte proaspata ii da o dulceata anume....si cum toata lumea era flamand si pofticios friptura se evapora intr-o clipa....noi o mancam mereu alaturi de paine proaspata si castraveti murati.....si in acest an ne-am lins pe degete cu aceasta friptura...dar dupa cum va spuneam friptura dispare foarte repede de pe masa asa ca nu am mai avut timp sa o si pozez....poate la anul....

-pentru cina aveam mereu varza acra cu carne de porc sau toros cum i se spune pe la noi....bine inteles ca acest toros nu este niciodata la fel de gustos ca la "taiatul porcului".


Avem nevoie de:
- 2 verze acre taiate feliuta sau varza acra deja taiata care este asezata intre  capatanile de varza din butoi
-carne de porc proaspata (care sa aiba si ceva grasime)
-1 lg untura
-sare, piper, cimbru
-1-2 cepe mari
Intr-o cratita mai mare si mai adanca punem untura topita , asezam un strat de varza, apoi unul de cuburi de carne si unul de ceapa, apoi alte straturi de varza, carne , ceapa si tot asa....ultimul strat sa fie de varza.
Adaugam cam 2 cani de apa si lasam sa fiert. Intre timp mai amestecam din cand in cand ca sa nu se prinda...daca mai trebuie apa mai adaugam cate putin ....condimentam cu sare, piper, cimbru uscat (la sare avem grija pentru ca varza e deja sarata)....Lasam la fiert cam o ora si jumatate pana scade toata apa, varza si carnea sunt bine patrunse .
Merge foarte bine cu un pahar de vin rosu si voie buna......

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu