joi, 13 octombrie 2011

Tort cu crema suhaida

Un tort pe care il recomand calduros iubitorilor de ciocolata.......




Blatul:   5 oua, 3/4 cana zahar, o cana de faina, 5 lg ulei, 5 lg apa, un pliculet praf de copt, putina sare, esenta de rom, 1 lg cacao.
Separam ouale si batem albusurile spuma tare impreuna cu zaharul. Mixam galbenusurile cu apa, esenta de rom, uleiul si le adaugam la spuma de albusuri. Amestecam usor cu o lingura de lemn. Incorporam in spuma de oua faina amestecata cu cacao, praful de copt si sarea.
Turnam compozitia in forma de tort unsa si tapetata cu faina si dam la copt in cuptorul preincalzit.

Crema: 250 gr zahar, 3 oua, 3 lg lapte, 1 lg faina, 4 lg cu varf de cacao, 250 gr unt , esenta rom.
Mixam ouale cu zaharul pana se topeste, adaugam laptele, faina si cacao, mai mixam putin si punem la fiert pe aburi  pana se ingroasa bine. Lasam la racit. Intre timp spumam untul. Adaugam treptat cate o lingura din crema de oua racita bine in untul spumat  pana o incorporam pe toata. Adaugam si esenta de rom si amestecam bine.

Siropul: Punem la caramelizat 4-5 lg zahar si cand devine maroniu stingem cu 1/2 cana de apa si lasam la fiert la foc mic pana se topeste zaharul. Dam siropul la racit si apoi adaugam 1 esenta de rom.

Montarea: Blatul copt si racit il taiem in 3. Insiropam blatul cu siropul de zahar ars si il umplem cu 2/3 din cantitatea de crema. Cu restul de crema imbracam tortul si il decoram cu bombonele de ciocolata.


Un comentariu: