joi, 15 martie 2012

Chec de albusuri cu nuca

Aveam niste albusuri ramase de la o ciorba in frigider asa ca m-am gandit sa fac un chec cu ele.




4 albusuri
1/2 cana de zahar
1/2 cana de faina
60 ml ulei
coaja rasa de lamaie
2 pliculete zahar vaniliat
un pliculet praf de copt
2 maini de nuca taiata cu cutitul.
Mixam cele patru albusuri cu zaharul pana devine o spuma tare. Adaugam uleiul, zaharul vaniliat si coaja de lamaie si mai mixam putin. Incorporam faina amestecata cu praful de copt .
Punem compozitia rezultata intr-o tava mai mica de chec tapetata cu hartie de copt.
Dam la cuptorul  preincalzit . Verificam cu o scobitoare cand e gata.

Lasagna cu piept de pui



 un pachet foi de lasagna
700 gr piept de pui dat prin masina de tocat
1 ceapa mare
1 morcov
un borcan rosii in bulion
sare, piper, cimbru, oregano, busuioc
3 lg ulei.
Pentru sosul alb:
100 gr unt
4 lg faina
1 l lapte
300 gr cascaval razuit
sare, piper alb ,nucsoara.

Taiem ceapa solzisori si o punem la calit in 3 lg de ulei impreuna cu morcovul curatat si dat pe razatoarea cu ochiuri mici. Cand s-au inmuiat adaugam pieptul de pui dat prin masina de tocat. Lasam sa se caleasca pana scade apa pe care a lasat-o iar apoi adaugam borcanul de rosii in bulion. Condimentam dupa gust cu sare, piper, oregano, cimbru si busuioc (eu am avut verdeturile din congelator ). Lasam la fiert pana sosul se ingroasa.
Intre timp preparam sosul alb: Punem intr-o cratita untul la topit. Adaugam faina si amestecam. Lasam 2-3 minute la foc mic amestecam mereu cu o lingura de lemn  iar apoi turnam laptele in fir subtire amestecand continuuu ca sa nu se formeze cocoloase.
Lasam sosul la fiert la foc mic amestecand mereu ca la o budinca pana se ingroasa ca o smantana. Condimentam dupa gust cu sare, piper alb si nucsoara.
Ungem un vas termorezistent sau o tava pentru lasagna cu putin unt. Punem un strat de sos alb, un strat de foi de lasagna, sos alb, sos de carne , cascaval razuit.
Punem apoi iar un rand de foi, sos alb, sos de carne, cascaval razuit.
Continuam pana terminam toate ingredientele, avand grija ca ultimul strat sa fie sos alb.
Presam deasupra cascaval razuit si dam la cuptor cam 40 de minute.
Lasam lasagna sa se racoreasca cam 15 minute iar apoi o putem taia si servi.

Snitele de soia cu mujdei de usturoi

 Acesta e modul meu preferat de a gati soia.....bine inteles datorita mujdeiului nu recomand o iesire in public sau la o intalnire dupa ce ati servit acest fel de mancare.....

un pachet de soia snitele
putin delikat
ulei pentru prajit
usturoi
sare, piper, cimbru.
faina
Prima data facem mujdeiul : 1/2 caciulie mare de usturoi, sare, cativa stropi de ulei, apa.
Curatam usturoiul si il dam prin presa de usturoi sau il dam pe razatoarea cu ochiuri mici . Adaugam putina sare la usturoi si il frecam bine cu o lingura pana devine ca o pasta. Adaugam  2-3 picaturi de ulei si apa cat sa iasa un mujdei mai subtire.
Punem soia la fiert in apa cu putin delikat pentru 30 de minute. Le punem apoi la scurs intr-o strecuratoare.

Condimentam snitelele de soia cu sare, piper, cimbru. Le dam prin faina si le prajim pe ambele parti in ulei incins.


Scoatem snitelele pe servetele absorbante pentru a elimina surplusul de ulei.

Punem snitelele intr-un castron si turnam peste ele mujdeiul de usturoi.

 Le lasam cam 10 -15 minute sa se patrunda bine si putem servi.

Noi am servit pana un piure de cartofi .

Cornulete fragede cu gem




3 cani cu varf de faina
1 cana de untura
4-5 lg zahar
1 galbenus
smantana cat cuprinde
putina sare
un gem mai tare pentru umplut (eu am folosit un gem de mure )

Amestecam toate ingredientele si framantam un aluat potrivit.
Intindem aluatul pe masa presarata cu putina faina si taiem patrate cu latura de aproximativ 7-8 cm lungime.


Punem cate putin gem pe fiecare patrat si rasucim . Indoim putin ruloul obtinut ca sa ii dam forma de semiluna.

Punem cornuletele in tava tapetata cu hartie de copt si le dam la cuptorul preincalzit pana se rumenesc  . Cand le vom scoate vor fi destul de moi dar se intaresc pe masura ce se racesc de aceea e bine sa le lasam sa se raceasca in tava.
Le pudram cu zahar.


luni, 12 martie 2012

Salata de morcov si mar




un morcov mare (al meu a fost urias )
un mar mare
putina zeama de lamaie
sare, piper
1-2 lg maioneza
Curatam morcovul si marul si le dam pe razatoarea cu ochiuri mari. Stropim cu putina zeama de lamaie ca sa nu se oxideze marul.
Condimentam cu sare si piper dupa gust si adaugam 1-2 lg de maioneza. Amestecam usor .
Servim salata pe felii de mar sau de portocala.

Chiftelute de soia



un pachet soia granule  (de 100 gr)
1 cartof  fiert
2 felii de paine
2 lg ulei
2 lg apa
3 lg faina
3 catei de usturoi
sare, piper, delikat, putina boia
ulei pentru prajit
Punem soia la fiert in apa cu putin delikat  pentru 30 de minute iar apoi o punem intr-o strecuratoare si o lasam sa se scurga bine (daca e nevoie o apasam putin cu o lingura ca sa se scurga mai bine apa ).
Amestecam soia cu cartoful zdrobit, painea inmuitata in apa si usturoiul zdrobit. Incorporam apoi treptat uleiul, 2 lg de apa si 3 lg de faina. Condimentam dupa gust cu sare, piper, putina boia.
Cu mana umeda formam chiftelutele si pe prajim in ulei incins pana se rumenesc frumos.
Le scoatem pe servetele pentru a absorbi excesul de ulei.
Le putem servi calde sau reci cu diferite sosuri......eu am ales un sos de rosii.

luni, 5 martie 2012

Ceafa de porc si pulpe dezosate la gratar

.....fiind weekend am profitat de  primele raze de martie ca sa inlocuim tigaia grill cu gratarul din curte.....yumii....




Clatite brasovene

A fost prima data cand am gatit acest fel de clatite dar mi-au iesit super bune......ai mei au fost foarte incantati de ele si cu siguranta le voi mai pregati cat de curand inca o portie.....reteteta dupa care m-am inspirat a fost cea la d-lui Radu Anton Roman.....insa eu am umblat putin la cantitati......


Pentru clatite: 3 oua, 500 ml lapte, 300 gr faina , putina sare.
Se amesteca toate ingredientele cu un tel si lasam compozitia sa stea cam 20 de minute.

Intre timp pregatim umplutura: 500 gr piept de pui dezosat (eu am pus 300 gr), 500 gr ciuperci (eu am pus 300 gr), 1 ceapa mare sau 2 mai mici, 2-3 lg ulei, 1 lg cu varf de faina, 150 ml lapte, 2 oua mari, sare, piper, cimbru sau alte condimente dupa gust.
Dam prin masina de tocat pieptul de pui, ciupercile si ceapa iar apoi le punem la calit in 2-3 lg ulei. Calim amestecul de carne si ciuperci pana scade zeama pe care o lasa ciupercile. Condimentam dupa gust cu sare, piper, cimbru.
Batem ouale intr-un bol si adaugam faina diluata in lapte.
Turnam amestecul de oua si lapte peste carne si ciuperci si fierbem la foc mic pana se ingroasa compozitia. Lasam putin sa se racoreasca umplutura pana facem clatitele.

Din compozitia de clatite pe care am preparat-o mai inainte facem 14-15 clatite mai mari.
 Umplem clatitele calde cu compozitia de carne si ciuperci avand grija sa le indoim capetele inauntru ca sa nu iasa compozitia ,



 le dam prin doua oua batute cu putina sare si apoi prin pesmet



..... le prajim in baie de ulei pana se rumenesc frumos deasupra.

Le servim cu un sos de rosii sau de smantana.