vineri, 31 iulie 2009

Idei de platou
































































































...si un platou dulce....













Snitel de pui


Piept de pui dezosat, sare, piper, oua, faina, ulei pentru prajit


Pieptul de pui se taie fasii subtiri, se bate cu ciocanul de snitele si se condimenteaza cu sare si piper.

Ouale se bat cu un praf de sare si putin piper, se adauga o lingura de faina si se amesteca bine ca sa nu se formeze cocolosi.

Intr-o farfurie se pune faina, iar apoi snitelele se trec intai prin faina, apoi prin ouale batute si se pun la prajit in uleiul incins.

Ciorba de fasole boabe cu afumatura


500 gr fasole boabe, un morcov, un patrunjel, o bucata de telina, un ardei,o ceapa, costita afumata ( sau ciolan afumat), 2-3 lg ulei, o lingura faina, sare, piper, boia, frunze patrunjel.


Fasolea se alege, se spala si se pune in apa la inmuiat de seara pana a doua zi.

A doua zi fasolea se pune la fiert in apa rece si dupa ce da cateva clocote se strecoara si se pune la fiert in alta apa. Afumatura se spala, se portioneaza si se pune si ea la fiert in oala cu fasole cand fasolea incepe se se inmoaie.

Ceapa, ardeiul si zarzavatul se curata, se taie cubulete si cand fasolea e de jumatate fiarta se adauga in oala cu supa si se lasa sa fiarba impreuna la foc mic.

Cand fasolea e fiarta , separat in alta craticioara, se pune uleiul, faina, si se pun la calit 1-2 min la foc mic, se adauga putina boia si se stinge cu apa. Se lasa pana incepe se fiarba, amestecand din cand in cand si cand a inceput sa fiarba se toarna in oala cu supa de fasole. Mai lasam sa fiarba putin impreuna si potrivim gustul cu sare si piper . Patrunjelul se toaca marunt si se adauga in oala atunci cand supa e gata si o luam de pe foc.

Kinder pingui








Foi: 10 oua, 200 gr zahar, 2 pchete zahar vaniiat, 5 linguri gris, 5 linguri faina, 5 linguri cacao, 5 linguri miere, 1 pachet si jumatate praf de copt, un praf de sare, 50 ml lapte, 270 ml ulei.
Glazura 1: 120 gr ciocolata menaj, 70 gr unt, 1 lingura apa, 2 linguri ulei.
Glazura 2: 220 gr ciocolata menaj, 100 gr unt, 3 linguri ulei, 1 lingura apa, 1 lingura zahar praf
Crema: 700ml smantana pentru frisca, 2 plicuri intaritor frisca, 3 linguri lapte condensat , 2 linguri miere, o esenta de vanilie
Blatul: Galbenusurile se freaca cu zaharul si zaharul vaniliat pana devine o crema densa. Se adauga faina, praful de copt, grisul, cacao si se amesteca usor, se adauga apoi laptele, uleiul si la sfarsit mierea. Se amesteca. Albusurile se bat separat si se incorporeaza in compozitia cu galbenusuri.
Din aceasta compozitie se coc 2 foi in tavi tapetate cu hartie de copt. Cand sunt gata , foile se lasa la racit fara a indeparta hartia de copt.
Intre timp se prepara glazura 1: toate ingredientele se topesc impreuna la foc mic fara a le fierbe, se amesteca bine si sa da deoparte sa se racoreasca.
Crema: Frisca se bate tare cu cele doua pachete de intaritor de frisca, se adauga laptele, mierea, esenta de vanilie si se mixeaza iar la viteza cea mai mare.
Cand foile s-au racit , pe una din foi se pune jumate din crema si se netezeste bine cu lama unui cutit. Peste crema se pune glazura 1, care e deja preparata si pastrata la temperatura camerei, apoi punem prajitura la congelator cateva minute pana se intareste glazura ( congelator, NU frigider).
Intre timp se prepara glazura 2, din toate ingredientele ca si prima.
Se scoate prajitura cu glazura intarita din congelator si deasupra ei se pune restul de crema cu grija ca sa nu se rupa glazura.
Peste crema se rastoarna a doua foaie.
Suprafata prajiturii se glaseaza cu glazura 2 si se da iar la congelator pana la intarirea glazurii.
Se taie cu un cutit inmuiat mereu in apa fierbinte.


Ostropel de pui




pulpe de pui (eu am avut pulpe de la un pui de casa),
1 morcov,
1 ceapa,
4 lg ulei ulei,
cam 100 ml vin alb
o cana bulion,
 o cana apa,
3-4 catei de usturoi

Pulpele de pui se spala, se sterg cu un servet  si se pun la prajit in uleiul incins.  Cand s-au prajit pe toate partile se scot si se pastreaza la cald.
Morcovul razuit si ceapa tocata marunt  se calesc apoi in uleiul in care s-a prajit carnea. Cand ceapa si morcovul s-a inmuiat se adauga inapoi carnea in cratita, se stinge cu vinul si se lasa sa fiarba putin pana se evapora alcoolul. Se adauga si usturoiul taiat marunt, bulionul si apa. Se lasa sosul la fiert cam o jumatate de ora la foc mic pana sosul scade si se ingroasa.

Servim cu mamaliguta si patrunjel verde tocat.

Supa de varza


1 varza de aprox 1 kg,o ceapa, 1 ardei gras, un cartof, o jumate cescuta orez, o lingura cu varf de faina, o legatura de marar, frunze de patrunjel, 2-3 linguri ulei, putina boia dulce, sare, piper, 100ml lapte, smantana.


Varza se taie fideluta si se freaca cu putina sare, se lasa sa stea 10-15 min pentru a se inmuia. Ceapa se curata, se taie solzisori, ardeiul se taie cuburi mici si se pun la fiert impreuna cu varza in apa cu putina sare(nu multa pentru ca varza este deja sarata). Cand varza este de jumatate fiarta se adauga orezul spalat si cartoful curatat si taiat cubulete, se mai lasa la fiert si se potriveste la gust cu piper si sare daca mai e nevoie.

Intr-o craticioara separat se pune uleiul la incins, se aduga lingura de faina si se amesteca rapid cam 1 min pe foc mic, se adauga o jumatate lingurita de boia si se stinge cu lapte, amestecand rapid ca sa nu se formeze cocoloase, se mai adauga si putina apa daca e nevoie. Se lasa sa dea un clocot si se rastoarna in oala cu supa. Se mai lasa sa fiarba impreuna cateva minute. Se ia oala de pe foc si se presara frunze de patrunjel si marar tocate. Se serveste cu smantana care se adauga in farfuriile de servire

joi, 30 iulie 2009

Aripioare de pui cu orez si legume




un kg aripioare de pui, o ceapa , un ardei gras, 2 rosii sau bulion, patrunjel verde, sare, piper, vegeta, boia dulce,2-3 linguri ulei, orez cam 250 gr, 1 morcov , un ardei gras rosu, 3-4 ciuperci, cateva boabe de mazare.




Ceapa si ardeiul se taie marunt si se caleste in putin ulei. Cand ceapa devine transparenta se adauga aripioarele de pui condimentate cu sare, piper, boia si se lasa la inabusit cateva minute apoi se adauga apa cat sa treaca peste aripioare. Se lasa la fiert la foc potrivit si cand sunt aproape gata se adauga rosiile decojite si taiate cubulete. Se mai lasa pana se inmoaie si rosiile , se stinge focul si se presara patrunjel verde tocat.


Separat de pune la fiert in apa cu sare morcovul taiat cubulete mici, ardeiul rosu taiat cuburi, mazarea, ciupercile taiate felii. Cand morcovul si mazarea s-a inmuiat cat de cat se adauga orezul spalat bine si se lasa la fiert la foc mic pana orezul e gata.


Se ia o forma rotunda ( sau un bol mic sau ceva ce aveti prin casa ) in care se pune orezul cu legume, se apasa cu lingura ca sa nu ramana goluri si apoi se rastoarna continutul formei pe platoul de servire. In jurul lui se pune sos de la carne si cate o aripioara de pui ( sau cate vrea fiecare).


Hribi cu smantana


1 kg hribi, o ceapa, frunze de patrunjel, 1 lingura de faina, o cana smantana, putin ulei, sare, piper.


Ceapa curatata si taiata solzisori se caleste in putin ulei iar cand devine transparenta se adauga ciupercile bine spalate si taiate felii. Se adauga si patrunjelul verde tocat si se lasa la inabusit la foc mic pana sunt facute bine ciupercile. Intre timp se mai amesteca din cand in cand in ele. Se face un sos din faina amestecata cu smantana iar cand ciupercile sunt gata se toarna acest sos peste ciuperci si se lasa la foc mic pana se leaga sosul amestecand continuu.

Se serveste ca atare cu paine sau cu mamaliguta

Papanasi cu branza






Ingrediente: 500 gr branza dulce de vaca, 2 oua, un praf de sare, un varf de cutit bicarbonat stins cu zeama de lamaie, 18 linguri faina, zahar vaniliat, ulei pentru copt.

Toate ingredientele se framanta bine pana nu se mai lipeste de maini aluatul.
Se fac apoi din aluat niste mingiute, unele mai mari si altele mai mici,astfel incat numarul celor mari sa fie egal cu al celor mici . Mingiutele cele mari se preseaza putin si li se face cu degetul o gaura in mijloc, rezultant un inel pe care il mai largim putin cu mana. Mingiutele cele mici le prajim asa si le vom folosi pe post de capac.

Intr-o cratita se incinge o cantitate de ulei astfel incat sa treaca peste papanasii cand ii punem la prajit. Cand uleiul e fierbinte se pun papanasii la prajit pana se ridica singuri la suprafata si capata o culoare aurie.

Peste fiecare inel se pune dulceata si smantana si apoi li se pune capacul.


miercuri, 1 iulie 2009

Penne Mammarosa


400gr penne rigate, un kg rosii, 1 ceapa,2-3 catei usturoi, busuioc proaspat, 150-200gr jambon afumat, ulei de masline,sare, piper, busuioc si oregano, branza pecorino -de oaie( eu nu am avut asa ca am folosit cascaval.

Pastele se fierb in apa cu sare.

Jambonul taiat feliute subtiri se prajeste si apoi se lasa sa se scurga de ulei.

Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se caleste in ulei de masline, se adauga rosiile taiate cuburi, sare, piper, busuioc, oregano si frunzele de busuioc proaspat tocate si se lasa pana rosiile se inmoaie si se leaga un sos.

Cand sosul e gata, intr-o tigaie inalta se combina, sosul cu jambonul si cu pastele fierte si se pune la foc viu 2-3 min amestecand repede.(in reteta originala se mai adauga si 2 lg smantana dar mie nu mi-a placut combinatia asa ca am facut fara)

Se portioneaza in farfurii si se presara branza rasa.

Spuma de capsuni


2-3 albusuri de ou batute spuma, cam jumate kg capsuni, 150 ml frisca batuta, zahar dupa preferinta. Capsunile se spala, se scurg bine si se mixeaza impreuna cu zaharul. Se amesteca apoi cu albusurile spuma si frisca batuta. Se da la rece o ora sau doua si apoi se serveste.

Spider-man


un spider-man nu foarte reusit realizat din pasta de zahar pentru ziua de nastere a baietelului meu. Chiar daca mie nu prea mi-a placut cum a reusit a avut mare succes la micii invitati

Cotlet de porc cu spanac


Cotlete de porc (cate persoane sunt la masa), condimente(sare, piper, vedeta), ulei, 2 lg faina, 2-3 catei usturoi, 1 kg spanac proaspat, lapte

Cotletul de porc se condimenteaza cu sare, piper, praf de usturoi, vegeta si se prajeste pe ambele parti la foc mic.

Spanacul se spala, se fierbe in apa cu sare, se strecoara si se toaca foarte fin.

Usturoiul se zdrobeste si se pune la calit impreuna cu faina in putin ulei. Cand s-a rumenit faina se adauga spanacul tocat si se stinge cu lapte. Se lasa pe foc pana se ingroasa si se condimenteaza cu sare si piper. Se serveste langa cotletul de porc.

Strudele cu mere





Un pachet aluat foietaj din comert (de post),
6-7 mere mari,
2-3 lg gris,
 zahar cateva linguri (depinde cum vrea fiecare de dulce)
scortisoara.

Aluatul se lasa la decongelat la temperatura camerei.

Merele se spala, se curata de coaja, se razuiesc si se storc de zeama care o lasa. Apoi se pun la calit intr-o cratita la foc mic, amestecand sa nu se prinda. Cand s-au inmuiat se iau de pe foc, se pun la racit iar apoi se adauga zaharul, grisul, scortisoara.
Aluatul se intinde, se taie patrate, se umplu cu compozitia de mere, se ruleaza ,se cresteaza din loc in loc si se dau la cuptorul preincalzit cam 25 de minute.
Se lasa la racit iar apoi se pudreaza cu zahar