luni, 31 octombrie 2011

Tocanita de ciuperci


500 gr ciuperci champignon (eu luam din piata din cele albe de obicei dar acum doamna  de la care cumpar avea un soi de ciupercute maronii care zicea ca sunt tot chamignon dar ca sunt mai gustoase)
1 ceapa
1 ardei gras
2-3 catei de usturoi
1 lg faina
4-5 lg smantana
putina boia, sare, piper

Tocam marunt ceapa si ardeiul gras si le punem la calit cateva minute in putin ulei.

 Cand s-au inmuiat adaugam usturoiul tocat si mai lasam putin la calit.

Ciupercile le spalam bine , le lasam la scurs si apoi le feliem.


Adaugam ciupercile peste ceapa si ardeiul calit, condimentam cu boia, sare piper,  adaugam apa cat sa le acopere si lasam la fiert.

Cand ciupercutele s-au patruns luam un polonic din zeama in care au fiert si o amestecam cu 1 lg faina. Turnam ingrosala peste ciuperci si lasam sa mai dea cateva clocote pana sosul se ingroasa.
Oprim focul si adaugam smantana.

 Amestecam bine si presaram patrunjel verde tocat.
Servim tocanita langa o mamaliguta.

Ghiveci calugaresc



2 cepe mai mari, 1 ardei gras rosu si unul galben, 1 morcov mare, 2 catei de usturoi,2 cartofi, 1 conopida mai mica, 4-5 rosii mari de gradina, sau o cutie rosii in bulion, putin ulei, sare, piper, busuioc, oregano, cimbru.
Legumele (mai putin rosiile ) le taiem cuburi, conopida o desfacem in buchetele

Le calim in putin ulei la foc iute. Cand s-au inmuiat legumele adaugam rosiile decojite si taiate cuburi.  Adaugam condimente dupa gust si mai lasam sa dea cateva clocote.

Punem cratita cu ghiveciul la cuptor pana scade si legumele se patrund bine.

Prajitura cu mere si scortisoara




Aluatul:
 3 cani de faina, 3 lg zahar brun, 3 lg untura, 2 oua, 3-4 lg lapte, un praf de sare, 1/2 lgt bicarbonat stins cu zeama de lamaie.
Umplutura: 1 kg mere, zahar dupa gust, 3 lg gris (plus inca 4 lg), scortisoara, 1 plic zahar vaniliat.
Prima data pregatim umplutura: curatam merele, le dam pe razatoarea cu ochiuri mari, le punem intr-o cratita si le calim. Le lasam apoi la racit.
Cand s-au racit adaugam zahar dupa gust, 3 lg gris, scortisoara si zaharul vaniliat.
Aluatul: faina o amestecam cu untura pana devine un aluat faramicios. Adaugam ouale, zaharul , sarea, laptele si bicarbonatul si incepem sa framantam. Daca aluatul e prea moale mai putem adauga putina faina iar daca e prea tare putin lapte. Impartim aluatul obtinut  in doua parti egale.
Intindem o foaie din prima parte de aluat si o asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Presaram deasupra 4 lg gris si asezam deasupra merele calite pe care le nivelam bine.
Intindem inca o foaie din restul de aluat si o asezam peste umplutura de mere. Intepam prajitura din loc in loc cu o furculita si apoi o punem la cuptorul preincalzit pana se rumeneste frumos.

Lasam prajitura la racit in tava iar apoi o pudram cu zahar si o portionam.



Purcel la protap

Dupa modelul mielului la protap am pus si de un purcel la protap.....






sâmbătă, 29 octombrie 2011

Supa crema de brocoli

1 bucata brocoli
1-2 cartofi
1 ceapa
1 ardei gras verde
1,5 l supa de pui
smantana
sare, piper dupa gust

 Spalam brocoli si il desfacem in buchetele mai mici. Cartofii ii curatam si ii taiem cuburi. Ceapa o curatam si o tocam grosier. Ardeiul il taiem grosier
Punem intr-o oala buchetele de brocoli, ceapa si cartofii,ardeiul adaugam supa de pui si le punem la fiert 15-20 de minute.

Cand legumele s-au inmuiat le facem piure cu un mixer vertical (pastram cateva buchetele de brocoli pentru ornat) . Mai lasam sa dea cateva clocote, potrivin la gust de sare si piper.
La servire se adaugat cate o lingura de smantana in fiecare farfurie.Servim cu crutoane de paine.

joi, 13 octombrie 2011

Miel la protap

Noi nu suntem mari mancatori de carne de miel dar mielul preparat in acest fel e un DELICIU ...................pur si simplu nu poti sa te abtii sa te  invarti pe langa protap si sa ciugulesti din friptura delicioasa






un miel de aproximativ 10 kg (noi am folosit doar jumatatea din spate pentru protap....restul le vom folosi la alte preparate delicioase)
usturoi
sare grunjoasa, piper
vin rosu
busuioc proaspat tocat

Carnea de miel se impaneaza cu catei de usturoi si se condimenteaza cu sare si piper.
Se face un sos din vin rosu,usturoi zdrobit, sare grunjoasa, piper si cateva frunze de busuioc tocate.
Se face focul, se fixeaza mielul bine pe protap si apoi urmeaza operatiunea de invartit la protap care dureaza cateva ore (bine inteles ca aici e nevoie de mai multa lume ca sa se faca cu schimbul ). Cam o data la 15 minute se unge bine mielul cu sosul de vin si usturoi pe toata suprafata cu ajutorul unei pensule.
Pe masura ce se frige mielul se taie felii de carne si se servesc cu cartofi la cuptor si salata de care doriti (noi am avut salata de rosii si castraveti)





Tort cu crema suhaida

Un tort pe care il recomand calduros iubitorilor de ciocolata.......




Blatul:   5 oua, 3/4 cana zahar, o cana de faina, 5 lg ulei, 5 lg apa, un pliculet praf de copt, putina sare, esenta de rom, 1 lg cacao.
Separam ouale si batem albusurile spuma tare impreuna cu zaharul. Mixam galbenusurile cu apa, esenta de rom, uleiul si le adaugam la spuma de albusuri. Amestecam usor cu o lingura de lemn. Incorporam in spuma de oua faina amestecata cu cacao, praful de copt si sarea.
Turnam compozitia in forma de tort unsa si tapetata cu faina si dam la copt in cuptorul preincalzit.

Crema: 250 gr zahar, 3 oua, 3 lg lapte, 1 lg faina, 4 lg cu varf de cacao, 250 gr unt , esenta rom.
Mixam ouale cu zaharul pana se topeste, adaugam laptele, faina si cacao, mai mixam putin si punem la fiert pe aburi  pana se ingroasa bine. Lasam la racit. Intre timp spumam untul. Adaugam treptat cate o lingura din crema de oua racita bine in untul spumat  pana o incorporam pe toata. Adaugam si esenta de rom si amestecam bine.

Siropul: Punem la caramelizat 4-5 lg zahar si cand devine maroniu stingem cu 1/2 cana de apa si lasam la fiert la foc mic pana se topeste zaharul. Dam siropul la racit si apoi adaugam 1 esenta de rom.

Montarea: Blatul copt si racit il taiem in 3. Insiropam blatul cu siropul de zahar ars si il umplem cu 2/3 din cantitatea de crema. Cu restul de crema imbracam tortul si il decoram cu bombonele de ciocolata.