vineri, 3 ianuarie 2014
Zahar vanilat homemade
Imi plac mult deserturile, cred ca ati observat asta deja, imi place sa le pregatesc, sa le gust, sa imi rasfat familia si prietenii cu ele. In majoritatea deserturilor avem printre ingrediente si zaharul vaniliat sau esenta de vanilie, zahar vaniliat si esenta de vanilie pe care ca si marea majoritate mi le procuram sub forma de pliculete si sticlute cu delicioasa aroma...numai ca vedeti voi, intr-un final mi-am dat si eu seama ca numai vanilie nu contin acele pliculete si sticulte. Esentele si zaharul vaniliat din pliculetele pe care le gasim noi de obicei prin magazine sunt defapt vanilina, o substanta sintetica obtinuta din deseurile de lemn din industria hartiei. Aceasta substanta este produsa in scop comercial datorita faptului ca are un pret mult mai scazut decat esenta de vanilie adevarata.
Pastaile de vanilie sunt fructul unei specii de orhidee cataratoare , originara din America Centrala, Mexic, cu flori de culoare galbena, care traiesc maxim 1 zi .Pastaile de vanilie au o lungime de 15-20 cm, sunt de culoare galben-verzui , dar care la maturitate, adica dupa 5-6 luni devin negre.
Pastaile de vanilie se comercializeaza la bucata si sunt considerate al doilea cel mai scump condiment dupa sofran.
Si asa, acum aproximativ 6-7 luni m-am apucat eu sa imi fac singura zaharul vaniliat din vanilie adevarata.
La 1/2 kg de zahar am folosit o pastaie de vanilie . Intr-un borcan am asezat un strat de zahar, apoi am crestat pastaia de vanilie cu ajutorul unui cutit ascutit si am pus-o in borcan. Am adaugat zahar cat sa acopere vanilia , am inchis capacul si l-am pus in camara 2 saptamani. Intre timp am mai agitat cate putin borcanul.
Zaharul vanilat astfel obtinut este mult mai aromat, si daca facem un calcul pana la urma nici nu iesim mai scump , mai ales ca o data ce am folosit din zahar putem completa cu altul , agitam borcanul , mai lasam la camara si obtinem alt zahar la fel de aromat.
Acum am in lucru si esenta de vanilie homemade , dar despre ea am sa va povestesc cand va fi gata macerata pentru ca vreau intai sa o testez.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu