duminică, 14 februarie 2010

Paine floarea soarelui

De foarte mult timp mi-am propus sa fac aceasta painica dar am tot amanat din cauza lipsei timpului......dar acuma........daca tot e Valentine's weekend am zis ca vreau sa ii fac o surpriza sotului cu o paine de casa......si nu numai lui........copii au fost si mai incantati. Reteta pe care am preluat-o eu , este urmatoarea:

Pentru aluat:
760g faina
250ml lapte caldut
125ml ulei de masline
2 oua
50 gr drojdie proaspata
1 lingurita zahar tos
2 lingurite sare

Pentru uns intre foi:

100g unt topit

Pentru uns si presarat deasupra:

1 galbenus crud
30ml lapte
Seminte de susan , mac, chimen

...si facem asa: drojdia se freaca cu zaharul pana se lichefiaza si se adauga laptele caldut.
Intr-un bol mai mare punem faina , facem o adancitura in mijloc si punem ouale, sarea si amestecul de drojdie si lapte. Le amestecam si apoi incepem sa framantam aluatul, adaugand tot cate putin ulei de masline pana il incorporam pe tot in aluat. Framantam bine, bine si apoi punem aluatul la dospit o ora intr-ul loc caldut acoperit cu un stergar.
Dupa ce a dospit frumos punem aluatul pe suprafata de lucru unsa cu ulei sau presarata cu faina si taiem aluatul in doua parti egale.
Luam o parte de aluat si o taiem in 5 bucatele de aluat.
Din a doua parte de aluat taiem intai 1/4 din ea si o mai lasam la dospit iar restul de 3/4 aluat il taiem in 5 bucatele egale.
Topim untul la microunde.
Tapetam o tava mai mare cu hartie de copt.
Luam primele 5 bucati de aluat si facem in felul urmator:  intindem din cele 5 bucati 5 forme rotunde cu diametrul de 22 cm, ultima sa fie ceva mai mare decat restul.
Punem prima forma in tava, ungem cu unt, punem a doua foaie peste ea , iar ungem apoi a punem a treia foaie peste a doua , o ungem si pe ea, punem peste ea foaia 4, o ungem si pe ea cu unt si punem in final a cincea foaie peste cele 4 dar pe aceasta nu o mai ungem cu unt.
Dupa ce am suprapus cele 5 foi de aluat, la 1 cm de margine, facem 4 taieturi cu un cutit  astfel incat in final sa ne rezulte 8 petale, pe care le luam de varf, din mijloc si le rasfrangem spre exterior, formand o coronita ca in imaginea de mai jos.

Dupa ce am facut treaba asta luam cele 5 bucati de aluat mai mici si intindem iar 5 forme rotunde, de data aceasta ceva mai mici , ultima iar sa fie putin mai mare ca restul de 4. Ungem iar prima foaie cu unt, punem a doua foaie, o ungem si pe ea cu unt, punem a treia foaie, ungem cu unt, punem a patra foaie, o ungem cu unt si la sfarsit punem a cincea foaie care e ceva mai mare fara sa o mai ungem. Luam cu mare grija aceste foi suprapuse si le asezam in mijlocul coronitei pe care o avem in tava.
Crestam iar exact ca la formarea primei coronite si apoi rasfrangem iar petalele formate spre exterior, printre petalele primei coronite.
Luam acum bila de aluat care ne-a ramas si o asezam in mijloc coronitelor de aluat.
...si rezulta painica in forma de floarea soarelui...
Lasam la dospit inca 30 de minute apoi ungem painea cu galbenus amestecat cu lapte , presaram in mijloc seminte de mac si chimen si pe petale seminte de susan.



Dam la cuptorul preincalzit aproximativ o ora.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu