duminică, 31 ianuarie 2010

Tort de zahar ars

 ...aici o portie mai recenta...



o cana de zahar pentru topit
Crema de zahar ars:  6 oua, 160 gr zahar, 2 plicuri zahar vaniliat, 800 ml lapte
Blatul: 6 oua, 6 linguri  de zahar, 6 linguri de faina.

O cana de zahar se pune la caramelizat intr-o oala de 4-5 l. Cand zaharul e topit se tapeaza peretii oalei pana sus ( cu mare grija ca sa nu dati se pe manute ca e jale..............vorbesc din experienta.....) si apoi se lasa oala la racit pana zaharul ars pe pe peretii ei incepe sa crape si sa faca galagie.......
Crema : ouale, zaharul si zaharul vaniliat se mixeaza bine, se adauga laptele si mai mixam cateva minute.
Blatul: Ouale se separa, se bat albusurile spuma tare, se adauga galbenusurile si amestecam usor de sus in jos cu o lingura de lemn, adaugam si faina in ploaie si amestecam usor pana o incorporam pe toata.
...si apoi...
....luam oala tapetata cu zahar ars, punem in ea crema de oua si lapte si apoi peste crema adaugam blatul......care chiar daca poate o sa va mire ramane la suprafata.............nivelam usor deasupra si dam la cuptor cam 50-60 de minute.
Se poate verifica cu o scobitoare cand e gata............
Cand e gata se scoate de la cuptor, se lasa oala cu tortul sa se raceasca si apoi se da la frigider cateva ore, sau pana a doua zi in cazul meu..........
A doua zi se pune o farfurie peste oala si se intoarce rapid........si rezulta un blat si o crema delicioasa de zahar ars deasupra, insiropate cu un caramel delicios.......
Ornam apoi cu frisca.........


.....si papam tot din farfurie..........



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu