vineri, 22 ianuarie 2010

Crofne Banatene sau Gogosi a la Laura Laurentiu


..........o reteta de gogosi care merita incercata.................
reteta am luat-o exact asa cum era , adica:
"500 de grame de faina
2 galbenusuri
1 cana de lapte caldut
1 lingura rasa de drojdie deshidratata sau 25 de grame de drojdie proaspata
60 de grame de unt
1 zahar vanilat
2 linguri de zahar
1 praf de sare"

eu am dublat cantitatile pentru ca am vrut o portie mai mare de gogosi........
si am facut asa :
am dizolvat drojdia si o lingura de zahar in putin lapte caldut si apoi am frecat galbenusurile cu sarea si am adaugat restul de lapte.
Intr-un castron mai mare am pus faina, zaharul, zaharul vaniliat si apoi am adaugat drojdia si laptele cu galbenusurile si am omogenizat compozitia.


Am topit untul si apoi l-am incorporat in aluat tot cate putin, pana s-a absorbit tot in aluat.


Intr-un vas uns cu ulei am pus aluatul la dospit o ora acoperit cu un prosop de bucatarie....
....si dupa o ora arata asa.........


Se intinde aluatul cu un sucitor pe o suprafata unsa cu ulei si se taie cu un pahar...
Formele astfel taiate se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt (sau se pot lasa taiate si pe planul de lucru cum am facut eu...) si se mai lasa 30 de minute la dospit




Se pune uleiul la incins si cand e bine incins se pun  in el gogosile la prajit, avand grija ca sa fie puse in ulei cu partea care a fost deasupra in timpul dospirii in jos.......adica sa fie rasturnate........acest fel de gogosi trebuie sa fie goale la interior si sa li se formeze un guleras alb la mijloc.......daca nu se pun rasturnate la prajit nu iese gulerasul........


Se scot pe servetele absorbante pentru a absorbi excesul de ulei........
Se dau apoi prin zahar pudra.........sau se pot umple cu gem.........sau punem gemul deasupra cum am facut eu......




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu