miercuri, 26 ianuarie 2011

Tort cu ness si nuca








In primul rand : a nu se lua in consoderare data care apare pe imagine......am uitat sa setez aparatul....

Reteta am luat-o din revista Click si am modificat-o putin, acolo era Tort cu ness si fructe uscate.........eu am avut doar nuci la indemana asa ca ..............
Asadar:
     Blatul: 8 oua, 8 lg zahar, 6 lg faina,2 lg pudra de cacao, 100 gr nuca macinata, 1 esenta de rom, 1 praf de copt,1 praf de sare.
     Se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare, adaugam treptat zaharul si continuam sa batem pana se topeste. Adaugam galbenusurile unul cate unul si apoi faina amestecata cu cacao, praful de copt si nuca macinata. Turnam compozitia intr-o forma de tort cu diametrul de 24 cm unsa si tapetata si coacem la foc potrivit cam 30 de minute.
     Pentru sirop: 300 ml apa, 5 lg zahar, o esenta de rom. Punem apa la fiert impreuna cu zaharul, lasam sa fiarba cateva minute si apoi dam deoparte, adaugam esenta de rom si lasam la racit.
     Pentru crema: 400 gr unt, 300 gr zahar pudra, 2 lgt ness, 4 oua.


     Intr-o craticioara batem ouale spuma cu zaharul si nessul dizolvat in putina apa.


Fierbem apoi compozitia pe baie de aburi amestecand continuu pana se ingroasa ( sa fie ca o smantana )



 Lasam sa se raceasca (eu ma grabeam asa ca am pus vasul in apa rece la racit) si pe masura ce se raceste crema se si ingroasa


cam asa ar trebui sa arate crema racita


Incorporam treptat  untul spumat in crema de oua.
     Montarea: taiem blatul in trei si insiropam fiecare parte. Pastram 1/4 din crema iar cu restul umplem tortul.
Imbracam tortul apoi in crema oprita iar deasupra asezam miez de nuca.
     Pentru decor: 250 gr nuci (eu le-am prajit putin inainte in cuptor)






6 comentarii:

  1. Salut! Am incercat tortul dar crema a iesit extrardinar de moale, nu s-a intarit oricat am tinut-o pe aburi. Am fost nevoita sa o repar cu nuca macinata ca sa fie cata de cat tare. Sigur nu se punea doar galbenusul frecat cu zaharul pe aburi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut! Imi pare rau ca nu ti s-a intarit crema. Reteta era asa cum am scris nu doar galbenusurile frecate cu zahar. Eu am batut cu mixerul intai ouale impreuna cu zaharul pana a stat destul de teapana crema si apoi am pus pe aburi unde am fiert-o aproximativ o jumatate de ora. Si eu am avut la un moment dat impresia ca nu se mai intareste dar pana la urma s-a intarit.

    RăspundețiȘtergere
  3. ina, ai perfecta dreptate, am stricat si eu o portie de crema dar a 2-a oara a iesit, am incercat doar albusurile si zaharul iar cd acesta s-a intarit, mai la sfarsit am adaugat galb. frecate cu ness, nu l-am mai lasat deloc pe baie de abur dupa aceea. apoi am lasat la rece si am amestecat cu untul asa a iesit.

    myra, sicer nu prea pot intelege cum de la tine a iesit!?!?! pune eventual data viitoare poze cu pasii pe care trebuie sa-i urmam sa vd consistenta cremei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Fetelor imi pare rau ca nu v-a iesit crema....cred ca voi urma sfatul lui lory sa refac crema si sa fac niste poze....ma gandeam sa nu fie problema la cantitea de apa folosita pentru dizolvarea nesului....eu am pus doar cateva picaturi.............oricum promit sa refac crema cat mai curand

    RăspundețiȘtergere
  5. Am revenit in sfarsit cu pozele de la crema...In weekend am refacut crema si de data aceasta am umplut cu ea o alta prajitura...La mine s-a intarit si de data aceasta si nu am avut probleme la crema....sper ca sa va fie de ajutor imaginile.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am batut prima dara albusurile si numai dupa aceea am incorporat si galbenusurile cu nesul si zaharul...asa stiu de la mama mea, si a iesit super:)

    RăspundețiȘtergere