In primul rand trebuie neaparat mentionat ca dintre toate retetele de gogosi pe care le-am incercat pana acum acestea sunt cele mai pufoase, mai aspectuoase si mai gustoase. Reteta am preluat-o dupa cum am si scris in titlu de la Laura Laurentiu iar singura modificare e ca eu fac de fiecare data portie dubla.....si cu toate acestea gogosile dispar foarte repede. Sunt singurele gogosi din care fetita mea a vrut sa pape iar de baietelul cel mare nici nu mai vorbesc.....
Reteta originala suna cam asa: 500 gr faina, 2 galbenusuri, o cana de lapte caldut, 25 gr drojdie proaspata, 2 lg zahar, 60 gr unt, un pliculet zahar vaniliat, un praf de sare,coaja rasa de lamaie, ulei pentru prajit.
Drojdia se dizolva impreuna cu zaharul in putin lapte caldut.
Topim untul si il lasam sa se raceasca.
Galbenusurile se freaca cu un praf de sare si apoi adaugam laptele ramas si amestecam.
Punem faina intr-un bol, facem o adancitura in mijloc si adaugam drojdia si galbenusurile cu laptele, zaharul vaniliat si coaja de lamaie. Amestecam si framantam bine pana aluatul nu se mai lipeste de maini.
Adaugam cate putin unt topit pana il incorporam pe tot in aluat.
Punem aluatul intr-un vas mai mare, acoperim cu un prosop si il lasam la dospit cam o ora.
Pe masa unsa cu ulei rasturnam aluatul dospit, il intindem cu un sucitor in foaie groasa de aproximativ 1 cm si taiem gogosile cu ajutorul unui pahar. Le mai lasam apoi la dospit pe masa inca 30 de minute.
Prajim gogosile apoi in baie de ulei incins avand mare grija ca atunci cand le punem la prajit sa le punem rasturnate (partea superioara de cand au stat la dospit pe masa sa fie acum in jos), acest lucru e foarte important pentru formarea golului din interiorul gogosilor si al gulerasului alb.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu