luni, 4 iunie 2012
Tort cu capsuni
Pentru blat:
8 oua, 8 lg zahar, 8 lg faina, 4 lg ulei, 1 plic praf de copt.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile le batem spuma cu 3 lg de zahar.
Galbenusurile le frecam cu 5 lg zahar si uleiul.
Faina o amestecam cu praful de copt.
Adaugam galbenusurile frecate cu zaharul si uleiul peste spuma de albusuri si amestecam uosr cu o lingura de lemn. Imcorporam apoi in aceasta compozitie si faina cu praful de copt.
Turnam compozitia rezultata intr-o forma rotunda de tort unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Dam tava la cuptorul preincalzit cam 35-40 de minute (se verifica cu o scobitoare daca e copt).
Lasam blatul la racit in tava 10-15 minute iar apoi il scoatem si il punem la racit pe un gratar.
Crema : 4 galbenusuri, 8 lg lapte, un pahar de zahar, 4 lg faina, 200 gr unt, 200 ml frisca lichida
Galbenusurile le amestecam cu laptele, zaharul si faina si le punem la fiert pe aburi pana se ingroasa crema. Lasam la racit si adaugam in crema rezultata untul spumat si frisca batuta.
Jeleul:500 gr capsuni date prin blender impreuna cu 100 ml apa, 5-6 lg zahar, 20 gr gelatina granulata.
Trecem piureul de capsuni prin sita pentru a scapa de seminte iar apoi il punem la fiert impreuna cu 5-6 lg zahar cam 10-minute. Nu uitam sa adunam spuma care se formeaza. Lasam la racit.
Punem gelatina la hidratat 5 minute in putina apa si apoi o topim pe aburi. Adaugam gelatina topita la piureul de capsuni si amestecam bine. (partea asta e bine sa o efectuam exact inainte de a pune jeleul in tort )
Siropul: 5 lg zahar, o cana de apa, o esenta de vanilie.
Punem zaharul la caramelizat intr-o craticioara si cand devine aramiu stingem cu apa. Lasam la fiert pana se topeste tot zaharul. Dam siropul la racit si apoi adaugam esenta de vanilie.
Montarea: Taiem blatul in 3 felii egale si le insiropam bine pe fiecare.
Asezam pe un platou prima felie de blat insiropata, intindem peste el jumatate din crema , apoi a doua felie de blat. Acum e momentul sa strangem in jurul tortului inelul de la forma de tort in care am copt blatul. Turnam jeleul de capsuni peste a doua felie de blat si dam tortul la rece pana se incheaga jeleul. Peste jeleul intindem restul de crema si asezam deasupra a treia felie de blat. Desfacem inelul din jurul tortului.
Ornam tortul cu frisca batuta si il decoram cu capsuni.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Foarte interesanta reteta.Va multumesc in mod special pentru toate ideile pretioase.
RăspundețiȘtergere