joi, 8 noiembrie 2012

Prajitura Albina




Cred ca nu este nimeni care sa nu fi gustat din aceasta prajitura faimoasa care nu lipsea niciodata de pe masa de Sarbatori ....o prajitura care ti se topeste in gura si pe care nu as refuza-o niciodata....

....si pentru ca intr-una din zilele trecute (... o zi tare mohorata...) , mi s-a facut mie asa un dor de zilele de sarbatoare in care stateam la caldurica si savuram acesta prajiturica m-am pus pe treaba si iata ce a iesit....

Pentru foi: 
150 gr zahar
50 gr unt
1 ou 5 lg miere
1 lgt bicarbonat
faina cat cuprinde

Intr-o craticioara punem zaharul, untul, mierea si bicarbonatul.
...bine inteles ca eu am avut si ajutor...


 Le punem la foc mic pana se topeste zaharul si compozitia devine usor maronie.

 Oprim focul si lasam la racit. Cand compozitia e aproape rece adaugam faina si framantam un aluat potrivim.

Impartim aluatul in 4 parti egale pe care le coacem pe dosul tavii tapetate cu hartie de copt.

Si pentru ca foile se intind destul de greu si se coc repede e bine sa le pregatim pe toate 4 de dinainte.


Crema:
un pachet de unt
150 gr zahar pudra
o cana de lapte
3 lg gris
cateva linguri de gem de caise (sau un alt gem mai acrisor).
Laptele il punem la fiert si cand clocoteste adaugam grisul in ploaie. Il fierbem pana se ingroase si il lasam apoi la racit.
Separat mixam untul cu zaharul pudra.
Cand grisul este racit adaugam tot cate o lingura de gris in untul spumat pana il incorporam pe tot.
Montarea:
O foaie o ungem un 1/2 din crema,

 asezam deasupra a doua foaie,

ungem a doua foaie cu gemul de caise,

 apoi asezam deasupra a treia foaie. Intindem restul de crema pe a treia foaie si acoperim cu a patra foaie.

Lasam prajitura la rece in camara pana a doua zi .
A doua zi pudram cu zahar prajitura si o portionam.
....si pentru ca pana a doua zi a iesit si soarele iata si prajiturica mea sub soarele bland al toamnei....




3 comentarii: