vineri, 4 ianuarie 2013

Macarons nereusiti

....habar nu aveti de cata vreme mi-am propus sa prepar o portie de macarons....am tot citit ca nu sunt foarte usor de preparat asa ca le-am studiat destul de bine....sau cel putin asa am crezut....nu stiu sa va spun exact unde am gresit....poate o fi de vina pudra de migdale pe care eu prin magazine nu am gasit-o decat din migdale nedecojite...poate am dat prea tare cuptorul....poate.................

....ca sa vedeti ce am dorit eu sa obtin....

...si iata rezultatul meu....





Reteta de la care am pornit suna cam asa:

3 albusuri
180 gr zahar pudra
20 gr zahar tos
100 gr faina de migdale
un praf de sare

...si pentru ca dupa cum v-am spus am studiat putin inainte despre cum ar trebui preparate....am folosit zahar pudra din comert , asta ca sa contina amidon,     am folosit albusuri vechi de 2 zile, pe care le-am scos din frigider cu aproximativ 2 ore inainte....zaharul pudra l-am amestecat cu migdalele si le-am cernut de 3 ori ...

Albusurile le-am mixat intai cu un praf de sare iar apoi am incorporat treptat mixand in continuare zaharul tos...am obtinut o spuma tare in care am incorporat zaharul pudra cu faina de migdale cernute...am amestecat usor cu o lingura de lemn....




In tava tapetata cu hartie de copt am format cu ajutorul posului acesti macarons...

...pe cateva i-am si colorat in roz...

....pana aici totul parea perfect.Am lasat tava pe masa de bucatarie cam o ora pana aluatul de deasupra a devenit usor lucios si nu se mai lipea de deget atunci cand il atingeam usor....totul era ca la carte....
...dar dupa numai cateva minute in cuptor au inceput sa crape....iar eu crapam de ciuda....

...sa va mai povestesc ca au ajuns in proportie de 70 % la gunoi de ciuda cand am vazut ce am scos din cuptor...noroc cu sotul care m-a surprins in flagrant si care a fost curios sa le guste macar...mi-a spus ca sunt foarte bune chiar si asa uratele....mi-am facut curaj sa gust si eu una....chiar erau bune.....
....asa ca pana la urma ultima tava a fost salvata de la tomberon...

...si pentru ca nu erau foarte multe le-am umplut cu o parte din compozitia de trufe. Le-am uns cu putina crema si pe margine si le-am dat prin nuca macinata....astfel incat au ajuns sa semene cu niste alcazare....


...dar au fost foarte, foarte , foarte bune....................

PS: iar daca voi stiti unde pot gasi pudra de migdale decojite prin Oradea va rog sa imi lasati un comentariu. Nu vreau sa ma dau batuta asa ca sper sa revin curand cu o portie de macarons REUSITE .

2 comentarii:

  1. hello nu sunt expera sunt profana dar ... :D am stat si am cugetat si ce crezi din pozele tale am inteles ca ai batut albusul fara faina de migdale nu? adica l-ai batut pana s-a intarit si dupa aceea ai adaugat faina nu? aici cred ca a fost baiul la tine in reteta...

    RăspundețiȘtergere
  2. ca sa ma intelegi albusul nu trebuie finisat ca in poza ta de tot, se lasa mai "flescait" :D si dupa mai bati cu o spatula incet albusu' cu faina de mig. si zaharu tos cernute. daca termini de batut albusurile pana se fac ca bezelele si nu adaugi din timp faina se usuca. si nici prea batuta compozitia ca devine prea subtire, consistenta propice e de mascarpone. aaa si crema tartar indispensabila cand bati albusurile

    RăspundețiȘtergere