duminică, 28 noiembrie 2010

Tort diplomat 2

Blatul: 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, 1/2 praf de copt.

Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, se adauga galbenusurile rand pe rand, faina amestecata cu praful de copt si amestecam usor de jos in sus cu o lingura de lemn. Punem la copt in tava tapetata cu hartie de copt si verificam cu o scobitoare cand e gata.
Crema: 1 cana de zahar, o cana de lapte plus o canita mai mica de lapte caldut pentru dizolvat gelatina 6 oua, 1 kg frisca lichida, 5-6 pliculete zahar vaniliat, 3 plicuri gelatina de la Dr Oetker topita inr-o canita cu lapte caldut, fructe taitate cubulete ( portocala, kiwi, banana sau ce doreste fiecare).
Se pun pe foc galbenusurile, zaharul si laptele. Se tine amestecul pana se ingroase putin, ca o ciulama, apoi se da la rece.
Intre timp taiem blatul racit in doua si il insiropam cu un sirop facut din 150 gr zahar pe care il punem la caramelizat si apoi stingem cu 150 ml apa. Lasam sa fiarba cateva minute si apoi il punem la racit. Cand e rece adaugam in sirop e esenta de vanilie.

Frisca se bate.
Batem si albusurile separat spuma tare.

In compozitia de galbenusuri racita adaugam pe rand  gelatina dizolvata, cam 3/4 din frisca batuta, (restul o pastram pentru ornat), albusurile batute spuma, zaharul vanilat si fructele taiate.Amestecam bine.
Tapetam un vas de marimea blatului cu folie alimentara, punem o parte din blatul insiropat, turnam crema, acoperim cu cealalta parte de blat.  Acoperim cu o farfurie curata si dam vasul la frigider pana a doua zi.
A doua zi rasturnam tortul pe un platou si ornam cu frisca batuta pe care am pastrat-o de la crema.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu