sâmbătă, 8 decembrie 2012
Turta dulce (Gingerbread)
Cui nu ii placea turta dulce in copilarie? Eu una o adoram...tin minte cu cata incantare o cumparam atunci cand mai primeam cativa banuti de buzunar ...
...si cum in pragul Sarbatorilor ma apuca pe mine mereu nostalgiile mi-am propus sa incerc sa prepar acest dulce si copiilor mei...nu ca nu am mai gasi si acum de cumparat turta dulce....dar de ce sa nu petrecem impreuna cu copii cateva clipe minunate in timp ce pregateam impreuna aceasta turta dulce in Ajun de Mos Nicolae? Cand le-am spus ideea mea au fost foarte incantati....si dupa ce au tras o cearta serioasa pentru ca nu puteau sa se hotarasca care sa stea in dreapta si care in stanga ne-am apucat de treaba....bine inteles ca au mai urmat alte cateva ciondaneli in legatura cu formele in care sa taiem turta dar pana la urma s-au linistit pentru ca Mosul ne pandea pe geam si daca nu se cuminteau nu mai venea cu nici un cadou.....
500 gr faina
260 gr zahar
125 ml apa
50 gr unt
1 ou
1/2 lgt bicarbonat
1 lgt scortisoara
putina nuscoara
1/2 lgt ghimbir pudra
putin piper....doar foarte putin
un praf de sare.
Prima data punem intr-o craticioara la foc 2 lg de zahar la caramelizat. Cand devine maroniu turnam apa si lasam la fiert pana se topeste tot zaharul. Adaugam si mirodeniile in sirop si mai lasam sa dea 2-3 clocote.
Lasam siropul sa se racoreasca si adugam 150 gr faina. Amestecam bine sa nu ramana cocoloase iar apoi lasam compozitia sa se raceasca de tot.
Intr-un bol punem restul de faina, sarea, bicarbonatul si le amestecam . Turnam compozitia cu caramel racita, oul, unul si amestecam.
Aluatul rezultat il intindem intr-o foaie nu foarte subtire pe masa presarata cu putina faina, decupam turta in diferite forme pe care le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le dam la cuptorul preincalzit cam 5-10 minute (depinde de cuptor).
Cand vom scoate turta dulce din cuptor aceasta va fi inca oarecum moale dar se bva intari dupa ce se va raci.
Ornam dupa preferinta si imaginatie cu glazura din zahar.
Turta dulce se poate pastra 2-3 saptamani pusa in pungulite dupa ce s-a racit.
...si ca sa vedeti cum ne-am distrat noi...
...iata si prima tava tocmai scoasa din cuptor...intre timp Tony ne-a parasit...si-a gasit o preocupare mai interesanta...adica jocul ...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
ce dragalas sa fii fericita cu asa copii frumosi
RăspundețiȘtergereMultumesc Ina !
RăspundețiȘtergereMa bucur mult ca pe bloguri incepe sa soseasca Sarbatoarea si va apucati de bunatati !
RăspundețiȘtergereMinunat arata.
Vad ca ai avut si ajutoare destoinice, bravo.
Te tzuc cu mult drag !