pentru muraturi avem nevoie de:
castraveti
conopida
gogonele
ardei grasi
cativa ardei iuti
varza alba si rosie
cativa morcovi
telina (si radacina si frunze)
hrean (cu cat vom pune mai mult hrean cu atat vor sta mai bine si vor fi mai crocante muraturile)
ceapa
sare pentru muraturi
crengute de cimbru si marar uscat
boabe de piper si de mustar, foi de dafin.
Cantitati nu va dau....fiecare pune din ce vrea dupa placul inimii....eu de exemplu in acest an nu am pus varza alba ci numai rosie si numai in muraturile din butoi pentru ca vaza rosie va da o tenta rozalie muraturilor si am preferat ca cele din borcan sa isi pastreze culoarea .....aici ma referam in special la conopida.....imi place ca atunci cand aduc muraturi la masa sa am si conopida alba si roz...arata mai bine pe platou...iar copii sunt incantati de copaceii roz si albi.....
Spalam bine castravetii si gogonelele, ardeii. Conopida o desfacem in buchetele si o spalam bine in mai multe ape. Varza o taiem in sferturi (e bine sa folosim verze mai mici). Curatam morcovii si telina pe care le taiem rondele sau bastonase...la fel procedam si cu hreanul. Ceapa daca e mai mica o curatam si o lasam intreaga , daca nu o taiem in jumataeti, sferturi, felii....fiecare dupa cum doreste.
Pe fundul borcanelor sau al butoiului asezam crengute de cimbru si de marar, frunze de telina iar apoi asezam legumele . Printre ele asezam hreanul si alte frunzulite de telina, foi de dafin, boabe de piper si de mustar.
Facem o solutie de apa cu sare pentru muraturi ( o lingura mare de sare la un litru de apa) pe care o amestecam bine pana se topeste toata sarea.
Turnam solutia de sare peste muraturi, inchidem borcanele si le asezam in camara.
Destul de simplu, nu?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu