joi, 6 mai 2010

Ciorba de leurda


Leurda, un excelent purificator general al organismului si un tonifiant remarcabil al sistemului imunitar. Pana in aceasta primavara nu i-am dat deloc importanta dar citind recent despre toate proprietatile pe care aceasta le are am hotarat sa merg direct la sursa, adica prin padure in cautarea ei....si cu aceasta ocazie am avut parte si de o minunata iesire in aer liber impreuna cu familia. Dupa ce ne-am facut o provizie serioasa de leurda am intrebat in stanga si in dreapta si dupa retete .

Una dintre ele este ciorba de leurda, reteta pe care vreau sa v-o si impartasesc. Are un gust foarte bun si e si foarte sanatoasa.
Ingrediente:
500 gr leurda proaspata
o cutie de 500 ml sana sau iaurt
un pahar mic de smantana
2 galbenusuri
2 linguri rase de faina
putin ulei
sare, piper

Leurda se spala bine in mai multe ape, se pune la scurs si apoi se taie in bucati mai mici.
In oala in care vom face ciorbita punem putin ulei si 2 linguri de faina la calit amestecand continuu. Dupa ce faina s-a rumenit putin se stinge cu apa si se amesteca,avand grija sa nu se formeze cocoloase. Se mai adauga apa cat sa ajunga pana la jumatatea oalei si se lasa pana incepe apa sa fiarba. Se adauga apoi leurda si se condimenteaza cu sare si piper. Se lasa la fiert. Cand leurda este fiarta se adauga sana sau iaurtul si se mai lasa sa dea 2-3 clocote apoi se opreste focul. Se mai potriveste la gust cu sare si piper daca e nevoie.
Galbenusurile se amesteca bine cu smantana, se toarna in fir subtire in oala cu ciorba si se amesteca.
Aceasta ciorba se serveste rece.




Un comentariu:

  1. Suna delicios! Celor care nu pot tolera lactoza, ca si mine, le recomand sa incerce cu afumatura (carnat, sunca etc) taiata in cubulete si prajita in putin ulei, apoi adaugati ceapa taiata marunt, apa si condimente (boia, putina sare), le lasati sa fiarba putin ca zeama sa capete gustul de afumatura, dupa care faceti o ingroseala cu faina si apa calduta (sau caliti faina prima data), adaugand leurda la sfarsit, vreo doua clocote, ca sa nu-si piarda verdele vibrant. Apoi puteti adauga zeama de lamaie sau putin otet. Pofta buna! Mihaela

    RăspundețiȘtergere