marți, 7 noiembrie 2017

Paine cu cartofi

    Aceasta paine este de departe una dintre preferatele familiei :  o paine cu coaja crocanta si subtire, miez moale si elastic, coapta pe piatra .


Nu stiu daca v-am povestit dar de ani buni am evitat sa cumparam paine din comert si am preferat sa o pregatim noi acasa.  Am achizitionat atunci o masina de facut paine si ne-am folosit intens de ea sa zic cam 2-3 ani dar din pacate aceasta a cedat  si pentru o perioada nu foarte lunga , din lipsa timpului, am revenit la painea din comert. Clar aceasta nu mai era pe placul nostru asa ca ne-am hotarat sa investim in al doilea aparat de pregatit painea acum aproximativ 2 ani si de atunci nu stiu daca am cumparat paine de 5 ori. Am incercat foarte multe retete  in aceasta perioada, cu faina integrala, cu secara, cu seminte  si multe altele. Chiflele au devenit preferatele copiilor,  mie imi plac painicile cu multe seminte, iar altele, cum ar fi aceasta painica care ramane moale si dupa 2-3 zile ne-au cucerit pe toti.
    Pentru aceasta paine cu cartofi am folosit :

 200 gr cartofi fierti in coaja (2 cartofi  fierti in coaja si lasati apoi la racit -eu ii aveam deja fierti din ziua precedenta in care am facut o salata de cartofi )
200 ml apa calduta
200 gr lapte
740 gr faina alba tip 550
1/2 lgt zahar
1 lgt sare
7 gr drojdie uscata

Eu am framantat painea in masina de paine pentru a-mi  usura munca asa ca am pus in cuva masinii de facut paine apa, laptele, zaharul, sarea, cartofii dati pe razatoare, faina si drojdia. Am selectat programul de framantare si dospire care la masina mea dureaza o ora si 20 minute iar in acest timp eu m-am ocupat de alte treburi.
Daca nu aveti masina de paine sau alt aparat de framantat painica se poate framanta la fel de bine si cu mana iar apoi se pune la dospit intr-un loc caldut acoperita cu un prosop.
Aluatul framantat  si dospit l-am rasturnat pe masa de lucru unsa cu putin ulei si l-am intins putin cu mana in forma de dreptunghi, l-am impaturat , am tras colturile dedesubt si i-am dat o forma rotunda. Am lasat painea la dospit inca 20 minute pe masa .

Intre timp am pus apa in cavitatea cuptorului (daca nu aveti asa ceva la cuptor se poate pune un vas cu apa jos in cuptor ), am incis cuptorul la 220 grade cu tot cu piatra de copt in cuptor.
Painea dospita am crestat-o cu un cutit foarte bine ascutit iar apoi am deschis cuptorul si cu miscari foarte rapide am pus painea direct pe piatra incisa din cuptor.


 Am lasat la copt la 220 grade in primele 15 minute iar apoi am redus temperatura la 170 grade.  In total a stat painica mea in cuptor timp de aproximativ 1 ora. Pe toata durata am copt pe functia cu ventilatie si steamer pornit.
- daca nu aveti piatra de copt painea se pune la copt intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Painea coapta se lasa la racit pe un grilaj si numai cand e racita in totalitate se poate pune intr-o punga din plastic la pastrare.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu