joi, 23 octombrie 2014

Prajitura regeasca

Afara ploua si e rece asa ca e momentul potrivit pentru a porni cuptorul si a ne umple casa cu aroma toamnei din aceasta prajitura. Reteta o am dintr-un numar mai vechi al revistei " Bucataria de azi "si de multa vreme imi facea cu ochiul. Ne-a placut mult combinatia, dovada si faptul ca in seara in care am copt-o s-a mancat mai bine de jumatate din ea....si eu care speram sa ramana cat de cat intreaga pana a doua zi de dimineata pentru niste poze mai la lumina zilei...(unul dintre motivele pentru care nu imi place iarna si frigul e acela ca se intuneca atat de repede)



Avem nevoie de :
5-6 mere (nu prea mari)
3 lg unt
zahar pudra (optional)-eu nu am mai simtit nevoia sa o pudrez cu zahar

Pentru aluat:
200 gr faina
25 gr drojdie
5 lg lapte cald
2 lg zahar
50 gr unt topit
Laptele il amestecam cu drojdia si il lasam sa stea 10-15 minute.
Faina si zaharul le punem intr-un bol. Turnam deasupra amestecul cu drojdie si untul topit si racit si framantam un aluat omogen pe care il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul (40-45 min).
Pentru umplutura de branza:
2 galbenusuri
2 lg unt
2 lg zahar
1 pliculet zahar vaniliat
2 lg lapte
2 lg amidon
250 gr branza dulce ce vaci mai moale.
Se pun toate ingredientele il roboltul de bucatarie si mixam pana obtinem o crema fina.
Pentru umplutura de mac:
125 ml lapte
30 gr unt
125 gr mac macinat
2 lg gris
75 gr zahar
rom
Punem laptele si untul intr-o craticioara si le dam la foc . Cand incepe se fiarba adaugam grisul, amestecam si lasam la foc mic pana incepe sa se ingroase. Dam craticioara deoparte si adaugam macul, zaharul si rom dupa gust. Amestecam bine.

Ungem cu unt o forma de tort cu peretii detasabili si acoperim cu aluatul dospit intins intr-o foaie de aprox 0,5 cm.

Turnam peste aluat umplutura de branza iar apoi pe cea de mac. Marmoram cu ajutorul unei furculite.

Merele le curatam si le indepartam cotorul. Cu un cutit le crestam putin la suprafata.
Infigem merele curatate in prajitura .Ungem prajitura cu cele 3 lg de unt topit.

Dam tava la cuptorul preincalzit cam 50-60 minute.

Lasam prajitura sa se raceasca complet iar apoi putem sa o portionam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu