De mult ma tot pregatesc sa scriu despre asta...
Trebuie sa recunosc ca desi Sofia e al treilea copil la noi si se presupune ca ar trebui sa stim deja totul si nu ar fi trebuit sa ne facem probleme legat de aceast subiect uite ca la ea am avut cele mai mari emotii.
Primii doi copii i-am avut cat eram inca foarte tineri , ne-am luat dupa toate sfaturile de la bunici, parinti, matusi , etc si am tras niste diversificari de la varste foarte mici, fara prea multe reguli si fara teama sau stres de stau acum si ma crucesc ca nu au patit bietii copii ceva.
De data aceasta a fost insa altfel....am stat cuminte, m-am documentat , am citit si recitit carti, articole, am facut liste cu ce ce permis si cu ce nu e , cum e mai bine si cum nu e, de la ce varste, daca e mai bine sa incep cu fructe sau mai bine cu legume, suculete sau piure, clasic (piureuri ) sau blw (autodiversificare). Si pe masura ce ma documentam tot mai mult realizam ca stiu tot mai putin si a inceput sa ma ia cu emotii, teama, stres in privinta diversificarii inca de dinainte sa nasc.
Dupa toate documentarile mele legate de acest subiect de data aceasta un lucru era clar ...nu voi incepe diversificarea noii membre a familiei inainte de 6 luni si nu ma voi lasa influentata de pareri neavizate.
Un alt lucru foarte, foarte, foarte important pentru mine este faptul ca de aceasta data am reusit sa alaptez. Dupa doi copii crescuti cu lapte praf de aceasta data am bucuria si privilegiul de a simti cat e de minunat sa vezi copilul crescand hranit cu cel mai bun aliment din cate exista: laptele matern. ...si toate clipele minunate in care minunatie de copilas se ghemuieste la sanul tau de unde se hraneste, unde adoarme, unde se linisteste imediat , unde dupa o masa copioasa plescaie prin somn fericit si multumit iar apoi scapa sanul si din coltul gurii i se reversa cativa stropi de laptic...Oare de ce nu am avut aceasta implinire si multumire si la primii doi copilasi?
Dar sa revenim la diversificare pentru ca de acolo am pornit...asadar....cum am inceput noi:
6-7 LUNI
-pana la 6 luni fara cateva zile Sofia a primit doar lapte matern, fara ceai, apa , zeama de lamie daca sughite (mi se pare o prostie acum asta cu zeama de lamaie...spun acum pentru ca la ceilati noi am comis-o....dar acum dupa ce am stat si am reflectat mi-am dat seama ca , CLAR, daca eu sughit ultimul lucru pe care l-as vrea ar fi sa imi vare cineva pe gat zeama de lamaie. De acesta data a fost : ia hai sa iti dea mama un pic de san ...si sa vezi cum s-a calmat suchitul....-pe la 6 luni fara cateva zile am inceput sa ii dau Sofiei piure de morcov (1/2 morcov fiert in apa si apoi blenduit cu putina apa in care a fiert. I-am dat in prima zi din acest piure 2-3 inghitituri de ale ei (asta insemnand nici o lingurita). A doua zi am crescut cantitatea la cam 1 lingurita si in a treia zi cam la fel.
-dupa 3 zile de piure de morcov am introdus radacina de patrunjel si i-am dat 3 zile piure de morcov + patrunjel
-dupa alte trei zile am introdus pastarnac si am dat 3 zile piure de marcov, pastarnac, patrunjel
-am introdus apoi dovlecel si l-am pus si pe el in amestec
-dupa dovlecel am introdus cartoful dulce
A urmat cam o saptamana in care i-am oferit Sofiei aceste legume in diverse combinatii : dovlecel + cartof dulce (preferatul ei), morcov + patrunjel + pasarnac, dovlecel + morcov
-Dupa ce am introdus aceste legume m-am gandit sa ii introduc si un fruct : marul ras a fost primul
Dupa cateva zile i-am oferit Sofiei si o bucatica de banana zdrobita bine.
Au urmat apoi avocado si para.
Ca si legume i-am mai oferit apoi telina si cartof.
Si cam pana pe la 7 luni si ceva acestea au fost alimentele introduse in diversificarea Sofiei.
7-8 LUNI
Dupa ce Sofia a implinit 7 luni i-am introdus in alimentatie ca si fruct para , nectarina si portocala.
Ca si legume am introdus fasole verde, mazare, ardei gras, ceapa
Carnita de pui am inceput sa ii dau cam pe la 7 luni si jumatate.
Si tot cam atunci am gasit de cumparat paste pentru bebelusi fara gluten. Am cumparat si am inceput sa i le introduc Sofiei in alimentatie.
Orezul l-am introdus tot dupa 7 luni.
Si tot de pe la 7 luni am inceput sa ii mai ofer seara Sofiei cereale pentru bebelusi neindulcite (i-am placut din prima ).
iaurt si branzica de casa am inceput sa ii ofer Sofiei dupa 7 luni si jumatate.
Sa zicem ca aceasta a fost perioada in care i-am introdus Sofiei cele mai multe alimente noi de pana acum . Poate si pentru ca deja era sfarsit de mai si pline pietele de legume si fructe proaspete.
Tot de pe la acesta varsta am inceput sa ii ofer Sofiei si bucatele de mancare pe care a fost foarte fericita sa le pescuiasca cu manutele ei, fara prea multa dexteritate la inceput dar apoi a capatat o oarecare experienta. De obicei fructele erau cele pe care i le ofeream in bucati pe care ea le molfaia cu mare placere (sub stricta supraveghere ).
Asadar in aceasta perioada am introdus:
caisa
piersica
nectarina
mango
cirese (vai cat de mult i-au placut din prima....seamana pe mine la asta)
visine
inspre 9 luni nu am rezistat cand am vazut ca se intindea cu pofta dupa capsuni si desi stiu ca se dau numai dupa 2 ani i-am dat o capsuna . Nu a avut nici o reactie alergica la ea asa ca dupa 3 zile i-am mai dat 2. Si apoi in alta zi iar 2 . Asadar am introdus si capsunile.
Ca si legume i-am introdus:
broccoli
conopida
rosie (fara coaja si fara samburi)
Pentru a-i aroma mancarea am inceput sa ii pun in mancare cate putin oregano, cimbru, marar, patrunjel
Carnea de vita am mai introdus-o in aceasta perioada.
ulei de masline
9-10 LUNI
ficatelul de pui
prune
pepene rosu
afine
carnita de curcan
mamaliguta
spanac
pepene galben
10-12 LUNI
pepene rosu
linte
ou (intreg)
samantana
peste (somn, somon, pastrav)
struguri (fara coaja si seminte eu...sotul i-a dat si cu...)
sfecla rosie
paine
unt
cus-cus
...si treptat a inceput sa guste si din mancarea noastra cate putin ...la un an ajungand sa avem unele mancaruri comune gen : supa crema, ciorbite , piure de cartofi, peste la cuptor, paste cu sos de rosii, pilaf cu carnita de pui (puneam foarte putina sare iar apoi ne mai completam noi in farfurie cine dorea.
linte
ou (intreg)
samantana
peste (somn, somon, pastrav)
struguri (fara coaja si seminte eu...sotul i-a dat si cu...)
sfecla rosie
paine
unt
cus-cus
...si treptat a inceput sa guste si din mancarea noastra cate putin ...la un an ajungand sa avem unele mancaruri comune gen : supa crema, ciorbite , piure de cartofi, peste la cuptor, paste cu sos de rosii, pilaf cu carnita de pui (puneam foarte putina sare iar apoi ne mai completam noi in farfurie cine dorea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu