marți, 22 aprilie 2014

Tort de Paste 2014

Un tort pe care nu prea aveam chef sa il prepar din cauza oboselii acumulate in ultimele zile de dinainte de Paste....plus ca aveam deja trei feluri de prajituri gata preparate, plus ca era deja tarziu iar eu cu o multime de treaba de cap ...dar la insistentele copiilor bine inteles ca am cedat si iata tortul. Tortulet pe care l-au decorat copiii...pentru ca asa ne-a fost intelegerea ( " te rugam mami, te rugammmmmmmmmmmm....il decoram noi ...tu numai sa il faci...")



Pentru blat:
4 oua
4 lg zahar
3 lg faina
1 lg cacao
1/2 pliculet praf de copt
Separam ouale. Albusurile le mixam cu zaharul pana obtinem o spuma tare. Adaugam galbenusurile si mai mixam putin. Incorporam apoi faina amestecata cu cacao si praful de copt. Turnam compozitia intr-o forma de tort unsa si tapetat cu faina si o dam la cuptorul preincalzit.

Pentru sirop:
3-4 lg zahar, 1/2 pahar de apa
Punem zaharul la caramelizat intr-o craticioara iar apoi turnam apa si lasam la foc mic pana se topeste tot zaharul. Dam la racit iar apoi adaugam putina esenta de vanilie.

Pentru crema:
200 ml iaurt
200 ml frisca lichida
cam 150 gr zmeura congelata
zahar pudra dupa gust
1 plic gelatina

Incepem cu gelatina pe care o punem la hidratat in 3-4 lg apa.
Mixam frisca iar apoi adaugam peste ea iaurtul si zahar pudra dupa gust. Mixam pana se amesteca bine .
Topim gelatina pe aburi iar apoi o adaugam peste frisca si iaurt . Amestecam bine.

Montarea:
Blatul copt si racit il taiem in doua felii pe care le insiropam.
Pe un platou asezam o felie de blat iar in jurul ei strangem inelul de la forma in care am copt blatul.
Turnam 1/2 din crema de iaurt , nivelam iar apoi presaram zmeura .Acoperim cu restul de crema, nivelam si punem deasupra a doua felie de blat.
Dam tortul la rece 3-4 ore iar apoi il putem decora dupa plac.....eu l-am imbracat in frisca iar copiii l-au decorat dupa cum au stiut ei mai bine.




Ciorba de miel



1 kg carne de miel cu os
2-3 morcovi
1 ceapa mare
1 radacina patrunjel
1 bucatica de telina
leustean
3 lg orez
2 galbenusuri
o cana de smantana
zeama de lamaie pentru acrit
sare, piper

Carnea de miel o portionam si o punem la fiert in apa rece cu putina sare. Cand incepe se fiarba o spumam de mai multe ori pana zeama ramane limpede.
Legumele le curatam , le spalam si le taiem cubulete. Adaugam legumele in oala peste carnea care e fiarta cam de jumatate.
Orezul il spalam si il punem la fiert separat in apa cu putina sare.
Cand carnea si legumele sunt fierte adaugam in ciorba orezul, leustean tocat, sare si piper dupa gust. Acrim cu zeama de lamaie si mai lasam sa dea 2-3 clocote.
Oprim focul .
Galbenusurile le frecam cu smantana si le adaugam in oala cu ciorba dupa ce aceasta s-a racorit cam 5 minute . Amestecam si putem servi.

Friptura de miel in sos de vin si lamaie




Friptura de miel pe care eu o prepar e mereu cam dupa aceeasi reteta, uneori mai schimb doar ierburile aromatice cu care o condimentez insa imi iese mereu la fel de gustoasa si de aromata....anul acesta parca a iesit mai frageda...mai aromata...mai gustoasa....iar fiu-meu s-a invartit atata pe  langa cuptor pana a fost gata incat era gata sa ma ameteasca...asta dupa ce in prima faza mi-a spus ca el nu va manca carne de miel...pana la urma aroma ispititoare care venea din cuptor l-a dat gata.


o pulpa de miel (cam de 2 kg )
cativa catei de usturoi
sare, piper proaspat rasnit
cimbru, rozmarin
putin ulei
zeama de la 1/2 lamaie
1 pahar de vin rosu de casa

Pulpa de miel am spalat-o, am curata-o de pielite si am sters-o cu un servet curat.
Am impuns pulpa din loc in loc cu un cutit ascutit si am impanat-o cu cativa catei de usturoi.
Am condimentat apoi carnea pe toate partile cu sare si piper proaspat rasnit. Zeama de lamaie am amestecat-o cu 3 lg ulei de masline , am adaugat cimbru si rozmarin uscat iar apoi am uns bine carnea cu acest amestec. Am pus pulpa de miel astfel condimentat intr-un vas , am acoperit-o cu o folie si am lasat-o la marinat peste noapte la frigider.
A doua zi am uns o tava cu putin ulei, am asezat pulpa de miel in tava  , am turnat si marinata ramasa in vas, 1/2 pahar de apa si 1 pahar de vin, am acoprit tava cu o folie si am dat-o la cuptor cam 2 ore.
Cam pe la jumatatea timpului de preparare am intors pulpa si pe partea cealalata si am mai dat- -o la cuptor inca aproximativ 30 minute. Am scos apoi iat tava si am intors pulpa inca o data , fara sa mai pun folia de data aceasta.  Am mai lasat-o asa la cuptor vre-o jumatate de ora
Cam la interval de 10 minute mai deschideam putin cuptorul ca sa stropesc friptura cu sos din tava. A iesit o minunatie de friptura.

Rulada de spanac cu branza



Mi-am dorit sa aduc putin primavara in farfuriile noaste de Paste iar aceasta rulada cu spanac si crema proaspata de branza a fost perfecta .

Pentru foaia de rulada:

6 oua
6 lg smantana
6 lg faina
400 gr spanac congelat
sare, piper

Spanacul se lasa la decongelat  iar apoi se pune la scurs intr-o sita.
Separam ouale. Galbenusurile le mixam cu smantana si faina. Adaugam spanacul , 1 lgt rasa se sare si 1 lgt rasa de piper (alb am folosit eu)
Albusurile le mixam pana obtinem o spuma tare iar apoi le incorporma in compozitia cu spanacul.
Tapetam o tava cu hartie de copt si ungem hartia cu putin ulei.
Turnam compozitia in tava si o dam la cuptorul preincalzit la 180 grade cam 15 minute.
Foaia coapta o rulam asa calda cu ajutorul foliei de copt .

Pentru umplutura:
300 gr branza dulce de vaci
70-80 gr unt la temperatura camerei
2 fire ceapa verde
sare
Le mixam pe toate impreuna pana obtinem o crema fina.

Desfacem cu grija foaia de rulada racita, o ungem cu crema de branza iar apoi rulam cu grija cat mai strans.
Invelim rulada in folie alimentara si o dam la frigider 3-4 ore iar apoi o putem portiona si servi.

Rulada de pui cu oua de prepelita




Alor mei nu prea le place drobul de miel asa ca decat sa fac doar pentru mine am preferat sa fac o rulada care sa semene a drob dar care se fie si pe placul familiei.
Am folosit asa:

800 gr pulpe de pui dezosate
1 morcov mai mare
3 fire ceapa verde
3 fire usturoi verde
2 oua de gaina
sare, piper
patrunjel verde tocat
10 oua fierte de prepelita
putin ulei pentru uns tava

Pulpele de pui le-am dat prin masina de tocat. Morcovul l-am curatat si l-am dat pe razatoarea cu ochiuri mici. Am tocat marunt ceapa si usturoiul verde.
Intr-un bol am pus carnea, morcovul ras, ceapa si usturoiul tocat, ouale de gaina , patrunjel verde tocat. Am condimentat cu sare si piper si am amestecat bine de tot.
Am uns cu putin ulei o tava de cozonac, am pus in tava 1/2 din compozitia de carne si am nivelat.
Am asezat pe mijloc ouale de prepelita fierte si curatate si am acoperit cu restul compozitiei de carne. Am uns rulada cu putin ulei si am dat-o la cuptor cam 45-50 minute. 
Am lasat-o sa sa racoreasca putin in tava iar apoi am rasturnat-o pe un platou.

sâmbătă, 19 aprilie 2014

Pasca 2014




Pentru aluat: 
40 gr drojdie proaspata
125 gr zahar
375 ml lapte
500 gr faina
3 galbenusuri
1 praf de sare
coaja rasa de lamaie
2 pliculete zahar vaniliat
70 ml ulei

Pentru umplutura:
400 gr branza de vaci
200 gr zahar
4 oua
80 gr stafide
coaja de lamaie
2 lg smantana

Pentru aluat amestecam drojdia cu 2 lg zahar, 125 ml lapte si o cana cu faina si lasam la dospit la loc cald cam 30 minute.
Restul de faina o punem intr-un vas , adaugam maiaua, 2 galbenusuri batute usor cu un praf de sare si zaharul. Turnam restul de lapte caldut, adaugam coaja de lamaie, zaharul vaniliat, uleiul si framantam un aluat mai moale pe care il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim umplutura : amestecam branza cu zaharul, smantana , ouale batute , stafidele si coaja de lamaie.
Aluatul dospit il impartin in doua parti egale. O parte de aluat o intindem intr-o foaie si il asezam intr-o forma de copt rotunda tapetata cu hartie de copt iar apoi turnam umplutura.


 Pe margine modelam o spirala din restul  de aluat iar pe mijloc impletim o cruce.
Galbenusul ramas de la aluat il batem usor si ungem cu el aluatul impletit.
Dam pasca la cuptorul preincalzit si o coacem la foc mic cam 50-60m minute.

Grupul " Lioara" si Antonela Ferche Butiu - Naintea Ta, Iisus iubit



Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi. Hristos a înviat!





vineri, 18 aprilie 2014

Rulada cu frisca si mascarpone





Pentru foaia de rulada:
5 oua
5 lg faina
5 lg zahar
1lgt cacao
1/2 pliculet praf de copt
Separam ouale. Albusurile le mixam cu zaharul pana obtinem o spuma mai tare. Adaugam galbenusurile si mai mixam putin. Faina o amestecam cu praful de copt si o incorporam in spuma de oua.
Luam 3-4 lg din compozitia obtinuta si il amestecam cu 1 lgt cacao.
Tapetam o tava cu o hartie de copt pe care o ungem cu putin ulei..
Punem compozitia maro intr-un pos si facem modele pe hartia de copt (eu am facut niste floricele dar voi puteti face orice altceva).

Dam tava cu modelul 2-3 min la cuptorul preincalzit .

Scoatem tava si turnam compozitia alba. Nivelam si mai dam la cuptor inca aproximativ 12 min.

Foaia de rulada coapta si calda o rulam cu ajutorul hartiei de copt.

Pentru crema:
150 gr mascarpone
150 gr frisca lichida
1-2 lg zahar pudra
Mixam frisca iar apoi incorporam mascarponele si zaharul pudra.

Desfacem cu grija foaia de rulada, o ungem cu crema iar apoi o rulam inapoi.

Dam rulada la frigider 2-3 ore iar apoi o putem servi.

miercuri, 16 aprilie 2014

Salata Nicoise


salata verde
2 cartofi fierti in coaja si curatati
2 oua fierte
cateva rosii cherry
masline
1 conserva ton bucati in suc propriu
1 castravete
1 ceapa rosie mai mica
fasole verde fiarta
cateva bucati de ansoa
pentru dressing:
zeama de lamaie
ulei de masline
1 lgt mustar dijon
ierburi aromatice
sare, piper

Taiem cartofii cubulete si ii punem intr-un bol mai mare. Adaugam salata rupta , fasolea, ceapa taiata rondele fine, rosiile taiate in jumatati, tonul scurs si zdrobit usor cu furculita, ansoa, ouale taiate in sferturi, maslinele, castavetele taiat in rondele.
Facem un dressing din ulei de masline, zeama de lamaie, mustarul dijon, sare, piper, ierburi aromatice. Asezonam salata  si servim imediat.

Trandafirasi cu iaurt si afine ( Briose cu iaurt si afine )



Foarte usor si rapid de preparat aceste briose...de bune nici nu mai vorbesc, la noi s-au evaporat imediat...
230 gr faina
230 gr zahar
3 oua
200 ml iaurt
100 gr unt
1 esenta de vanilie
1 varf de cutit de sare
1 pliculet praf de copt
250 gr afine (congelate am avut eu)

Amestecam im primul rand ingredientele  uscate (faina + zaharul + sarea + praful de copt).
Untul il topim si il lasam la racit iar apoi il mixam impreuna cu ouale , iaurtul si esenta de vanilie. Incorporam si ingredientele uscate.
Afinele le dam prin faina pentru a nu se lasa la fund in timpul coaceri (ale mele cum erau congelate am adaugat in bolul in care erau puse 1 lg de faina am amestecat iar faina s-a lipit imediat de ele).

Repartizam compozitia in formele de briose unse cu unt sau ulei (sau tapetate cu hartiute speciale) si le dam la cuptorul preincalzit (atentie formele se umplu doar 3/4 ).


Chec din albusuri cu lamaie si merisoare






Mi se intampla foarte des sa raman nu multe albusuri pe cap de la diferite creme pentru torturi sau de la ciorbe  si imi e mila sa le arunc asa ca incerc sa le folosesc in tot felul de retete. De data aceasta le-am folosit la acest chec foarte gustos.

10 albusuri
10 lg zahar
9 lg faina
60 gr unt
1/2 pliculet praf de copt
1 fiola esenta de vanilie
coaja si zeama de la 1/2 lamaie
merisoare (fiecare poate sa puna in functie de cat ii plac de mult sau daca nu va plac merisoarele puteti pune orice alte fructe confiate sau nuca maruntita )

Mixam albusurile cu zaharul pana obtinem o spuma tare. Adaugam untul topit si racit , esenta de vanilie , coaja razuita si zeama de lamaie si mai mixam putin. Faina o amestecam cu praful de copt si o incorporam in spuma de albusuri. Adaugam si merisoarele si amestecam usor cu o spatula. Turnam compozitia in tava de chec unsa si tapetata cu faina sau cu hartie de copt si o dam la cuptorul preincalzit cam 40-45 min.

Cartofi cu ciuperci la cuptor



4 cartofi
200 gr ciuperci
1/2 ardei gras
1 rosie
2 fire ceapa verde
2-3 lg bulion
sare, piper
patrunjel verde tocat

Spalam cartofii si ii fierbem in coaja cam 20 min iar apoi ii curatam si ii taiem in jumatati.
Scobim miezul cartofilor cu o lingurita.
Ceapa o taiem rondele si o calim impreuna cu ardeiul taiat cubulete mici in 3 lg ulei. Cand acestea s-au inmuiat adaugam ciupercila taiate cubulete. Lasam pe foc pana se inmoaie si ciupercile iar apoi adaugam rosia taiata marunt, miezul de cartofi, sare , piper , patrunjel. Amestecam.
Umplem cartofii scobiti cu acest amestec iar apoi ii asezam intr-o tava care merge la cuptor unsa cu poutin ulei. Adaugam in tava 1 pahar de apa amestecat cu bulionul si dam tava la cuptor  pana scade apa sin tava si cartofii se rumenesc.
Servim langa o salata.

miercuri, 9 aprilie 2014

Tort pian









Primul meu tort imbracat in pasta de zahar

Dr Oetker vine din nou cu surprize pentru cei care le indragesc produsele asa ca au lansat Campania “De Paste, bucatarii iscusiti sunt rasplatiti”, care anunta un nou sezon de prajituri, surprize si cadouri. Consumatorii, pot trimite codul unic de pe stickerele sau cartonaşele promoţionale prin SMS la 1878 (număr cu tarif normal în reţelele Orange, Vodafone sau Cosmote) sau online. Premiile in joc sunt: marele premiu – 5 excursii in Germania – şi multe alte premii zilnice: 7 x frigider, 7 x masina de spalat vase, 7 x masina de copt paine, 7 x aragaz, 7 x robot bucatarie si cuptor cu microunde, 7 x cuptor electric, 7 x lada frigorifica, 7 x hota electrica si 7 x pachet mic dejun (espresor, prajitor paine, sandwich maker) despre care poti afla mai multe pe http://www.promotii-oetker.ro/paste2014/.

Si pentru ca de Paste si bloggeri sunt raspatiti echipa Dr Oetker s-a gandit sa construiasca si o arhiva a primelor retete...pentru mine aceasta idee a fost cat se poate de interesanta, de foarte mult timp imi propun sa va povestesc despre cum a inceput povestea mea de dragoste cu torturile imbracate in fondant asa ca bine inteles ca am spus DA din toata inima acestei provocari lansate de Dr Oetker.
Dulciurile mereu au fost preferatele mele, imi place sa le prepar si sa le mananc la fel de mult. De mica imi placea sa stau prin preajma bunicii atunci cand prepara ceva dulce si sa imi var degetelele in crema pentru prajituri. Dupa ce am crescut si am ajuns la casa mea am inceput sa prepar eu dulciuri cu care sa imi rasfat sotul si copiii.  La inceput eram impresionata de imagini ale unor torturi perfect decorate pe care le vedeam pe unele site-uri straine...habar nu aveam pe atunci ce este acela fondant sau martipan si nici nu aveam idee cum se poate decora un tort cu glazura aceea perfecta. Pur si simplu eram fascinata de ele. Intr-o seara, sau mai bine zis tarziu in noapte deja, in timp ce eram in cautare de noi retete cu care sa ii rasfat pe cei dragi am dat peste un blog romanesc in care o fata tare simpatica povestea pe indelete cum se imbraca torturile in pasta de zahar si pe deasupra mai ne dadea si reteta pe care o folosea pentru realizarea acestei paste...mie atat mi-a trebuit....Au urmat apoi nopti intregi in care stateam in fata calculatorului sa invat cat mai multe despre aceste torturi (ziua nu se putea pentru ca trebuia sa ma ocup de cei mici). Incepeam deja sa le visez...imi doream foarte mult sa incerc si eu...si bine inteles ca desi in teorie deja stiam ce si cum (sau aproximativ) in practica mi-am dat seama ca nu era chiar asa de simplu cum le vedeam pe acele doamne pe Youtube...pasta era destul de lipicioasa...mainile mele erau cam stangi .Am incercat apoi si o pasta din lapte praf din care dupa multe incercari si reframantat am reusit ca sa modelez ceva tentative de trandafirasi. Se apropia Valentine's day asa ca mi-am zis ca acum e momentul sa ii fac sotului o surpriza....imediat ce el a plecat la munca m-am apucat de treaba si astfel s-a nascut primul meu tort imbracat in pasta de zahar dintr-o pasta lipicioasa, la care m-am chinuit din greu sa o intind...colorata cu un colorant alimentar ieftin ( ce am gasit si eu in comert ) , un tort de care insa la acel moment eram nespus de mandra si nici nu va imaginati cu cata nerabdare am asteptat sa imi vina sotul acasa sa ii arat capodopera...era in 14 februarie 2009.
...despre acest tort e vorba...cu el am inceput...


Tortul este un tort cu crema de ciocolata si visine...tort pe care il prepar si acum destul de des pentru ca este unul dintre preferatele noastre

Pentru blat avem nevoie de :

6 oua
6 lg zahar
4 lg faina
2 lg cacao Dr Oetker
1 pliculet  prafde copt Dr Oetker

Separam ouale. Albusurile le mixam impreuna cu zaharul pana obtinem o spuma tare. Adaugam, pe rand galbenusurile si mixam putin dupa fiecare.
Separat amestecam faina impreuna cu praful de copt si cacao iar apoi le incorporam in spuma de oua. Turnam compozitia in forma de tort unsa si tapetata cu faina iar apoi dam la cuptorul preincalzit cam 40 de minute la 160 grade.

Pentru sirop:
5 lg zahar
1 pahar de apa
1 esenta de rom Dr Oetker

Intr-o craticioara punem zaharul la caramelizat iar apoi stingem cu apa. Lasam la fiert pana se topeste tot zaharul. Lasam ciropul sa se raceasca air apoi adaugam esenta de rom. Amestecam.

Pentru crema:

400 gr ciocolata neagra
400 ml frisca lichida
esenta de rom
visine din visinata

Topim pe aburi ciocolata rupta in bucatele impreuna cu frisca lichida . Dam compozitia apoi la frigider 3-4 ore iar apoi mixam pana obtinem o crema pufoasa.

Blatul copt si racit il taiem in 3 felii egale.
Pe un platou asezam prima felie de blat, o insiropam si intindel deasupra 1/2 din crema. Acoperim cu a doua felie de blat, o insiropam si pe ea si intindem deasupra restul de crema. Acoperim cu ultima felie de blat.

Eu am imbracat tortul in pasta de zahar pe care am preparat-o dupa reteta de aici si l-am decorat cu trandafirasi facuti tot din pasta de zahar. 
Pentru a va usura munca va recomand sa folositi pentru imbracat tortul martipanul de la Dr Oetker care are un gust foarte bun iar daca  nu va place acest tip de glazura voi puteti sa imbracati tortul in frisca sau ciocolata si sa il decorati cu trandafiri sau margarete de la Dr Oetker.