joi, 26 aprilie 2012

Pui in bacon cu cartofi si lamaie la cuptor

 Am gasit aceasta reteta intr-un numar mai vechi din Secretele bucatariei si cum nu stiam ce sa mai fac de mancare m-am hotarat sa o incerc...bine inteles adaptata dupa ce aveam prin frigider...a iesit foarte buna....
Aceasta e reteta originala:


...asa a iesit la mine:



eu am folosit :
1 piept de pui
4 felii mai mari de sunca afumata 
500 gr cartofi
o lamaie
cateva codite de usturoi verde
cateva fire de ceapa verde (eu am pus chives)
patrunjel verde , rosmarin proaspat, cimbru, busuioc
sare, piper,
1 lg smantana
ulei de masline
In primul rand am razuit coaja de la 1/2 lamaie si am tocat verdeturile (la mine cimbrul, busuiocul  si patrunjelul erau deja tocate pentru ca le- aveam in congelator).


Le-am amestecat pe toate impreuna, am adaugat smantana si am condimentat cu sare si piper.

Pieptul de pui l-am taiat in patru .

Am facut un fel de buzunaras in fiecare bucata de carne si am pus inauntru cate o lingurita din amestecul cu verdeata.


Am inchis apoi buzunarasul si am infasurat cate o felie de sunca in jurul pieptului de pui. Am prins cu scobitori ca sa nu se desfaca.




Cartofii i-am curatat, i-am taiat cuburi  si i-am asezat intr-o tava unsa cu putin ulei de masline. Am stropit apoi si cartofii cu putin ulei de masline si i-am condimentat cu sare si piper.
Am pus deasupra cartofilor carnea de pui si felii de lamaie plus inca cateva crengute de rozmarin.

 Am adaugat in tava un pahar de apa, am acoperit tava cu folie de aluminiu si am dat la cuptor cam 30 de minute. Dupa acest timp am indepartat folia si am lasat tava la cuptor inca 15 minute ca sa se rumeneasca cartofii si carnea.


Mie mi-a ramas o parte din amestecul cu verdeata si nu am vrut sa il arunc...am adaugat peste iaurt, putina zeama de lamaie, 1 lg ulei de masline si un catel de usturoi razuit....am obtinut astfel un sos numai bun de servit langa cartofii si carnea de la cuptor.



Quiche cu sunca

 O reteta simpla si rapida ...


un pachet aluat foietaj de 400 gr
5-6 felii de sunca
100 gr telemea de oaie
4 oua mari
un pahar de smanatana
sare, piper dupa gust.

Aluatul il lasam la dezghetat la temparatura camerei si apoi il intindem intr-o tava de tarta unsa cu putin unt. Taiem marginile cu un cutit ascutit.
Sunca o taiem fasiute subtiri si o punem la rumenit intr-o tigaie. O scoatem apoi pe servetele pentru a absorbi excesul de grasime.

Batem ouale cu smantana, adaugam branza data de razatoare si condimentam cu putina sare si piper (nu multa sare pentru ca avem deja branza care e sarata si sunca la fel ).

Presaram sunca peste aluat.

Turnam deasupra amestecul de oua, smantana si branza .

Dam tava la cuptorul preincalzit pana se rumeneste frumos.


...si pentru ca aluatul meu a fost de 800 gr si mi-a ramas jumatate din el din restul am facut niste carnaciori in foietaj si cateva saleuri....au fost foarte bune si acestea ...





Paine de casa



Pentru ca ne era dor de o paine de casa (in ultimul timp nu prea am mai facut dar cred ca voi reveni la vechile obiceiuri) am mai facut doua painici : una impletita si una presarata cu seminte. Retetea de paine e aici : paine alba , doar ca de data aceasta doar am framantat-o si am lasat-o la dospit in masina de paine.
Aluatul rezultat l-am impartit in doua parti egale. Una dintre parti am imparti-o in trei bile de aluat pe care le-am intins in forma de sul iar apoi le-am impletit

 si din a doua parte de aluat am facut inca o painica simpla . Am asezat cele doua painici in doua tavi de chec unse cu putin ulei si le-am mai lasat inca 30 de minute la dospit pe masa.

 Painica simpla am uns-o cu putina apa si am presarat deasupra siminte de susan si seminte de in.

Am dat tavile la cuptorul preincalzit pana painea s-a rumenit frumos.

luni, 23 aprilie 2012

Supa crema de mazare



1 ceapa
1 morcov
1 cartof
400 gr mazare proaspata sau congelata
2-3 frunze de menta
patrunjel verde
sare, piper
smantana pentru servit
crutoane de paine

Curatam ceapa, morcovul si cartoful , le taiem in bucati mai marisoare si le punem la fiert in 1,5  litri de apa. Le lasam sa fiarba cam 10 minute si adaugam si mazarea. Mai lasam la fiert pana se patrund toate legumele.
Potrivim la gust de sare si piper si adaugam patrunjelul verde si menta.
Strecuram legumele , pastram zeama in care au fiert.
Dam legumele prin blender impreuna cu o parte din apa in care au fiert pana obtinem o crema. Adaugam zeama in care au fiert legumele dupa preferinta.
Servim supa la temperatura camerei cu crutoane de paine si smantana.
Crutoane puteti obtine din  paine pe care o stropiti cu putin ulei de masline si o dati la cuptor pana se rumeneste iar apoi o taiati cuburi.

joi, 19 aprilie 2012

Baigli




Aceasta e reteta bunicii mele de baigli...ii pregateste aproape la fiecare sarbatoare si ii ies de fiecare data la fel de buni si frumosi....

Pentru 4 cozonacei (baigli):

27 lg lapte caldut
21 lg ulei
3 galbenusuri de ou
3 lg zahar
25 gr drojdie proaspata
un varf de cutit de sare
faina cat cuprinde pentru un aluat potrivit.
Intr-un bol pe amesteca drojdia cu zaharul,  laptele caldut, uleiul si galbenusurile. Se lasa sa stea cam 15 minute pana se umfla.
Intr-un bol mai mare se pune cam 500 gr faina, se toarna amestecul cu drojdia si incepem sa framantam.  In functie de cat e de moale aluatul mai adaugam faina pana obtinem un aluat potrivit si framanatam pana aluatul se dezlipeste de maini.
Aluatul framantat il acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasam la dospit la loc caldut cam o ora.
Intre timp pregatim umplutura:
Buni a facut 2 baigli cu mac si doi cu nuca asa ca a folosit 250 gr nuca macinata pe care a amestecat-o cu zahar dupa gust si 250 gr mac macinat la care a adaugat zahar tot dupa gust.
Aluatul dospit se imparte in 4 parti egale care se intind pe masa presarata cu faina in foi cat mai subtiri (cam de 3-4 mm grosime.
Presaram umpltura peste foaia de aluat, apoi rasucim cu grija avand grija sa nu ramana bule de aer.
Asezam cozonaceii intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ii ungem cu galbenus de ou batut cu putin lapte si ii dam la copt in cuptorul preincalzit pana se rumenesc frumos.
Ii lasam la racit si apoi ii putem taia.
Dupa ce s-au racit ii putem inveli in folie alimentara ca sa se pastreze fragezi cat mai mult timp. Noi i-am tinut si o saptamana .

marți, 17 aprilie 2012

Tort cu crema de caise (Tort de Paste 2012)








Pentru blat:
8 oua, 8 lg zahar, 8 lg faina, 4 lg ulei, 1 plic praf de copt.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile le batem spuma cu 3 lg de zahar.
Galbenusurile le frecam cu 5 lg zahar si uleiul.
Faina o amestecam cu praful de copt.
Adaugam galbenusurile frecate cu zaharul si uleiul peste spuma de albusuri si amestecam uosr cu o lingura de lemn. Imcorporam apoi in aceasta compozitie si faina cu praful de copt.
Turnam compozitia rezultata intr-o forma rotunda de tort unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Dam tava la cuptorul preincalzit cam 35-40 de minute (se verifica cu o scobitoare daca e copt).
Lasam blatul la racit in tava 10-15 minute iar apoi il scoatem si il punem la racit pe un gratar.

Pentru sirop: 5 lg zahar, un pahar de apa, esenta de vanilie.
Punem zaharul la caramelizat intr-o craticioara pana devine auriu, stingem cu apa si lasam la fiert pana se topeste tot zaharul. Lasam siropul la racit iar apoi adaugam in el o esenta de vanilie.
Crema: 330 ml iaurt de caise, 500 ml smantana pentru frisca, 15 gr gelatina granule, 100 ml sirop dintr-un compot de caise, caise din compot, zahar pudra dupa gust.
Mixam smantana lichida cu zahar pudra dupa gust pana se intareste (smantana pe care am cumparat- o eu nu continea zahar insa daca voi aveti smantana lichida care contine si zahar sau folositi frisca lichida vegetala care de obicei contine zahar nu mai trebuie sa adaugati zahar pudra).
Gelatina o punem 5 minute la hidratat in zeama de compot iar apoi o topim pe aburi. Intr-un bol mai adanc punem iaurtul de caise si adaugam apoi gelatina topita amestecam si adaugam si frisca batuta.Le mixam pe toate impreuna cam 1 minut.
Taiem blatul racit in doua si il insiropam .

Tapetam forma de tort in care am copt blatul cu folie alimentara si punem partea de blat care va fe deasupra. Turnam 1/2 din crema. Asezam felii de caise peste crema iar apoi turnam restul de crema. Nivelam si asezam deasupra a doua parte de blat. Presam foarte usor cu mana ca sa adere bine la crema.
Dam tortul la rece cateva ore ca sa se intareasca crema (cel mai bine de seara pana dimineata).
A doua zi rasturnam tortul pe un platou, indepartam folia si il imbracam in frisca batuta.

Decoram dupa preferinta (noi am decorat cu figurine din pasta de zahar pe care le-am modelat cam cu o saptamana inainte ca sa aiba timp sa se usuce )