luni, 27 februarie 2012

Somon cu sos de ceapa si smantana





file de somon (cam 1 kg am avut eu )
1 ceapa
100 ml lapte
200 ml smantana
2 lgt amidon
sare, piper, condimente pentru peste
unt sau ulei pentru prajit.


Portionam somonul , il condimentam dupa preferinta (eu l-am condimentat cu condiment special pentru peste ) si il punem la prajit intr-o tigaie cu putin unt sau ulei incins. Il lasam cam 3 minute pe fiecare parte (depinde si cat e de gros).

Ceapa o tocam si o punem la calit in 2 lg ulei.

 Cand s-a inmuiat adaugam  smantana amestecata cu laptele si amidonul. Lasam sa fiarba pana se ingroasa putin si il condimentam cu sare si piper dupa gust.

 Lasam sosul sa se racoreasca cateva minute iar apoi il dam prin blender ca sa obtinem un sos mai fin.
Servim somonul cu sosul de smantana, feliute de lamaie si o garnitura de cartofi natur sau orez.


luni, 20 februarie 2012

Placinta rulata cu branza dulce



un pachet foi de placinta

pentru umplutura:
500 gr branza dulce
 2 oua
3-4 lg gris
zahar dupa gust
2 pliculete zahar de vaniliat
coaja rasa de lamaie
Pentru uns pe deasupra :
 1 ou
4 lg smantana
putin ulei sau unt topit pentru uns foile

In primul rand scoatem foile de placinta de la congelator si le lasam sa se decongeleze la temperatura camerei cateva ore.
Intre timp pregatim umplutura: amestecam impreuna toate ingredientele intr-un bol mai incapator.
Luam doua foi de placinta, le ungem cu putin ulei, asezam din compozitia de branza pe ele si rulam. Le asezam intr-o forma rotunda de tort dinspre exterior spre interior. Procedam la fel cu alte doua foi pe care le umplem cu branza , le rulam si le asezam in forma de tort in continuarea celorlalte. Continuam pana umplem forma de tort.

Batem oul cu smantana  si turnam peste placinta din tava.

Dam la cuptorul preincalzit pana se rumeneste frumos.


joi, 16 februarie 2012

Rulada din pulpa de porc cu legume



avem nevoie de:
 4 snitele mai mari de porc
o ceasca de orez
o mana de mazare congelata
1/2 gogosar
1/2 cutie ciuperci din conserva
1 ceapa mica
1 morcov fiert
sare, piper, condimente dupa gust
1 ou
1/2 pahar vin alb
Prima data pregatim umplutura: ceapa o taiem solzisori si o punem la calit in putin ulei. Cand s-a inmuiat adaugam mazarea, gogosarul taiat cubulete, ciupercile.Le lasam si pe ele sa se caleasca putin impreuna, adaugam orezul si stingem cu o cana de apa. Condimentam cu sare si piper si lasam la fiert pana se umfla orezul. Lasam la racit iar apoi adaugam un ou usor batul si amestecam.


Condimentam snitelele cu sare si piper.
Punem umplutura pe fiecare bucata de snitel, cate un sfert de morcov taiat pe lung si rulam cat mai strans.
Prindem rulada cu scobitori ca sa nu se desfaca
Asezam cele patru rulade astfel obtinute intr-o tava unsa cu putin ulei, adaugam un pahar de apa si 1/2 pahar de vin alb. Presaram deasupra condimente dupa gust, acoperim tava cu folie de aluminiu si o dam la cuptor cam 40 de minute.


Tocmai scoasa de la cuptor...

 Lasam ruladele sa se racoreasca putin iar apoi le taiem in doua si le asezam pe farfurie ca un turnulet.....noi am servit cu orez salbatic ....

miercuri, 15 februarie 2012

Rulouri de dovlecel cu branza



doi dovlecei
250 gr branza dulce
un cubulet de unt (cat o nuca)
sare
marar
Dovleceii ii spalam bine, ii stergem si ii taiem felii mai subtirele pe lung. Ii presaram cu putina sare si ii lasam sa stea 20 de minute.

Intre  timp pregatim crema de branza : mixam  branza cu untul moale, adaugam sare dupa gust si marar.
Scurgem dovleceii de zeama care au lasat-o si ii prajim putin pe grill.

Lasam la racit.

Asezam cate putina crema de branza pe fiecare felie de dovlecel si rulam.



Dam la rece pana in momentul serviri.

Dobos de sunca si cascaval


Un aperitiv foarte simplu si rapid de realizat iar copiilor mei le place foarte mult asa ca il pregatesc cam la toate ocaziile. Avem nevoi de :
felii de sunca
felii de cascaval
unt la temperatura camerei
Luam o felie de sunca si o ungem cu putin unt sau branza topita (dupa preferinta ), asezam deasupra o felie de cascaval, ungem iar cu unt, punem inca o felie de sunca si tot asa pana obtinem numarul dorit de straturi. Dam la rece cat sa sa intareasca untul iar apoi taiem in forma de triunghi sau dreptunghi.
Eu le-am mai decorat cu o inimioara de gogosar.

Briose aperitiv





Ingrediente pentru 12 briose:
2 oua
100 ml lapte
150 gr sunca
1 ardei gras rosu
100 ml masline fara samburi
4 lg ulei
1/2 praf de copt
o cana de faina
sare, piper dupa gust.
Mixam ouale cu laptele si uleiul. Incorporam faina amestecata cu praful de copt.
Adaugam sunca taiata cubulete, ardeiul taiat cubulete, maslinele taiate feliute, sare si piper dupa gust. Amestecam usor.
Tapetam tava de briose cu hartiute speciale pentru briose si punem cu lingura din compozitie cat sa umplem formele 3/4.
Dam tava cu briose la cuptorul preincalzit pana se rumenesc frumos.
O parte din ele le-am facut in forma de inimioare daca tot le-am pregatit pentru cina de Valentine's day.

Tort savarina

Savarinele sunt preferatele sotului meu asa ca ieri, de Valentine's day , l-am asteptat cu acest tort in forma de inimioara.....



Reteta dupa care l-am facut e aceasta: savarine pufoase iar Iulia m-a ajutat sa il pregatesc, mai ales la ornat...

Din cauza tavi care nu era inalta am impartit blatul in doua ...am copt prima data baza, iar apoi capacul

 Umplut cu frisca, asta dupa ce l-am insiropat bine....




inimioarele pe care le-am facut din tort jelee rosu....am turnat din compozitia de gelatina in aceste forme de briose unse cu putin ulei  ca sa le pot scoate mai usor


                                                                  inimioarele de gelatina