marți, 29 noiembrie 2011

Crap la cuptor


un crap de aprox 2 kg
sare, piper, condimente pentru peste
3-4 catei de usturoi
1 pahar vin alb
putin ulei

Pestele se curata, se spala si se portioneaza.
Il presaram cu putina sare si il lasam sa stea 15 minute la rece.
Condimentam apoi bucatile de peste cu condimente dupa preferinta (eu de data aceasta am folosit condiment pentru peste gata preparat si am mai presarat si putin piper.
Ungem o tava cu putin ulei, asezam, bucatile de peste cu pielea in sus in tava, adaugam usturoiul taiat felii si vinul, mai stropim pestele cu putin ulei, acoperim tava cu o folie de aluminiu si dam la cuptor cam 30 de minute.


Dupa ce a trecut acest timp luam jos folia de aluminiu, stropim pestele cu sos din tava si mai lasam 10 minute la cuptor sa se rumeneasca frumos.
Noi am servit cu piure de cartofi (asta a fost dorinta copiilor ) si felii de lamaie.

Cornuri cu nuttela pentru micul dejun



500 gr faina
1 ou
250 ml lapte
100 gr zahar
1 pliculet zahar vaniliat
7 gr drojdie uscata
putina sare
finetti, nuttela sau alta crema de ciocolata pe care o aveti prin casa
1 ou pentru uns pe deasupra

Ca sa mearga mai repede treaba eu am framantat aluatul la masina de facut paine.
In cuva masini  de facut paine am pus oul batut impreuna la laptele, am adaugat zaharul, putina sare, zaharul vaniliat, faina si drojdia (in ordinea enumerata mai sus ) si am selectat programul de framantare si dospire.
Din aluatul dospit facem o bila pe care o intindem intr-o forma rotunda cu sucitorul, o taiem in 8 triunghiuri , punem pe fiecare triunghi cate o lingurita crema de ciocolata, rulam si dam forma de corn. Punem cornurile intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le mai lasam la dospit in tava inca 15 minute. Le ungem apoi cu ou batut si le dam la cuptorul preincalzit.
Eu am impartit bila de aluat in doua parti egale si am facut din prima parte 4 cornuri iar din restul de aluat am facut un cozonac cu mac.

miercuri, 23 noiembrie 2011

Pilaf de orez cu ciuperci

O mancarica perfecta pentru o zi de post dupa parea mea.........



6-7 ciuperci proaspete mai mari
un borcan ciupercute
o ceapa mare
un ardei gras rosu
o cana de orez
100 ml suc de rosii
sare, piper

Ceapa si ardeiul le tocam marunt si le punem la calit in putin ulei pana se inmoaie. Ciupercile proaspete le curatam si le taiem in 4. Ciupercile din borcan le scurgem de zeama.
Adaugam ciupercile proaspete peste ceapa si ardei si condimentam cu sare, piper, boia. Lasam putin sa se caleasca impreuna iar apoi adaugam si ciupercile din borcan si stingem cu 4 cani de apa. Lasam sa fiarba 10-15 minute iar apoi adaugam orezul spalat si sucul de rosii. Lasam la fiert pana se inmoaie orezul.
Servim imediat cu muraturi.

Ciorbita cu pipote si inimioare de pui


o caserola pipote si inimioare de pui
3 morcovi
2 radacini patrunjel
o bucata de telina
o ceapa mare
un ardei gras rosu
leustean
3 lg orez
1 galbenus
un pahar mic de smantana
sare, piper, un cub concentrat cu gust de gaina, 1 lg otet pentru acrit
Spalam bine pipotele si inimile de pui si le punem intr-o sita sa se scurga de apa.
Intr-o oala incingem putin ulei si punem la calit pipotele si inimioarele pana isi schimba culoarea.
Intre timp curatam legumele, le spalam si le adaugam si pe ele peste pipote. Lasam sa se mai caleasca impreuna pana se inmoaie si legumele. Stingem cu apa si lasam la fiert. Condimentam cu sare, piper, adaugam si concentratul cu gust de gaina.
Cand toate sunt aproape gata adaugam si orezul spalat si mai lasam inca 15 minute la fiert la foc potrivit.
Acrim cu otet, presaram leusteanul tocat si oprim focul.
Lasam ciorbita sa se racoreasca cateva minute si apoi adaugam galbenusul frecat cu smantana.

duminică, 20 noiembrie 2011

Friptura de curcan in sos de vin si portocale





o pulpa de curcan superioara mai mare ( a mea a avut 1 200 gr)
2 portocale
1 pahar de vin alb demisec
4-5 catei de usturoi plus inca cativa pentru impanat
sare, piper, salvie, cimbru, rozmarin proaspat tocat, 4-5 foi de dafin, 1-2 lg ulei de masline, putina boia

Pulpa de curcan se spala, se strege si se impaneaza cu cativa catei de usturoi si o asezam intr-un vas yena uns cu putin ulei.

Zdrobim 4-5 catei de usturoi si ii frecam cu sare, piper si uleiul de masline. Adaugam restul de condimente, vinul si sucul de la o portocala.

Turnam sosul de vin si condimente peste pulpa de curcan,

 acoperim vasul si il dam la cuptor 1,5 ore.


Intre timp mai scoatem tava cu carnea de la cuptor si o mai stropim cu sos din tava ca sa nu se usuce.
Cu 15 minute inainte de a fi gata friptura taiem felii portocala ramasa si o asezam peste friptura. Mai lasam la cuptor tava acoperita inca putin si apoi indepartam capacul de la tava si lasam friptura sa se rumeneasca inca maxim 10 minute.




Cubulete cu clementine



Reteta originala era "cubulete cu mandarine" si am gasit-o intro revista Ioana mai veche si suna cam asa:
125 gr unt
200 gr zahar
4 oua
200 gr faina
1 lgt praf de copt
1 lgt cacao
1/2 kg mandarine
3 lg suc de portocale
500 gr kefir
10 foi gelatina incolora
200 ml frisca
Se incinge cuptorul la 200 grade celsius.
Amestecati untul cu 100 gr zahar intr-un castron, apoi adaugati ouale unul cate unul. Presarati faina, praf de copt si cacao apoi framnatati totul pana obtineti un aluat omogen. Intindeti-l apoi asezati-l in tava tapetata cu hartie de copt.
Se da 20 de min la cuptor. Scoateti tava din cuptor si lasati blatul sa se raceasca complet.
Curatati mandarinele. Amestecati kefirul cu restul de zahar si cu sucul de portocale.Gelatina se pune la inmuiat in apa, apoi se preseaza si se lasa sa se dizolve intr-un vas cu apa la foc mic.
Se toarna treptat gelatina peste compozitia de kefir. Frisca se bate si se amesteca cu 2/3 din cantitatea de mandarine curatate si filetate. Se amesteca frisca cu mandarinele cu compozitia de kefir (in revista au uitat sa mentioneze acest lucru dar eu asa am banuit ca asa se face.)
Se unge blatul cu crema si se da prajitura la rece 4-5 ore.
Dupa ce crema s-a inchegat complet se taie prajitura in cubulete si se orneaza fiecare bucata in parte cu felii de mandarine din cantitatea ramasa precum si cu frunzulite de izmusoara.(eu nu am avut frunzulite ).
Serviti prajitura la o cafea fierbinte.
....cam asa era in reteta originala....cum am facut eu la partea de crema am explicat mai jos....





Blatul l-am facut asa cum era si in reteta , doar ca in loc de zahar eu am folosit zahar brun.
Compozitia de blat la mine a avut consistenta unei creme mai tari. Am intins-o in tava tapetata cu hartie de copt cu ajutorul spatulei pentru crema.
La crema in schimb am cam modificat putin ingredientele:
In loc de kefin eu am pus sana (asta aveam in frigider). In locul mandarinelor am folosit clementine. In loc de gelatina foi am folosit 1 pliculet si jumatate de gelatina granule.
In loc de 200 ml frisca eu am pus 300 ml frisca.
Si am procedat cam asa:
Am amestecat 500 ml sana cu zahar (eu am folosit tot zahar brun si am pus putin mai mult de 100 gr cat era in reteta) pana s-a topit zaharul.
Am stors 5 clementine si am pus gelatina la hidratat in sucul lor.
Am mixat frisca pana s-a intarit.
Am curatat si desfacut in felii 9 clemetine.
Am topit gelatina pe baie de aburi am am adaugat-o in sana. Am amestecat bine si apoi am adaugat si frisca batuta , am mixat putin si apoi am adaugat feliile de clementine. Am amestecat usor cu o lingura de lemn ca sa nu se zdrobeasca clementinele. Blatul racit si usor insiropat (in reteta nu scrie ca ar trebui insiropat ) cu cappuccino de ciocolata l-am asezat intr-o tava cu pereti detasabili de marimea blatului. Am turnat crema peste blat si am nivelat.
Prajitura se da la rece cateva ore pana se intareste crema si apoi se taie cu ajutorul lui cutit umezit.



sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Chifle cu oua jumari



Un mic dejun rapid, consistent si delicios................


Chifle, cornuri (cine are copil la scoala ca si mine si nu isi mananca cornul din programul "cornul si laptele "il poate folosi pe acela - eu asa am facut ca mi se adunasera vreo 3)
50 gr unt
4-5 oua
2 lg smantana
sare, piper
cateva codite de ceapa verde tocate (eu am avut ceapa de tuns)
cateva felii de bacon

Chiflele se taie in doua si se pun la prajit intr-o tigaie.
Prajim si feliile de bacon.
Topim untul intr-o tigaie si adaugam ouale batute usor cu un praf de sare si putin piper.Le lasam la foc mic amestecand continuu pana se coaguleaza . In ultimul moment adaugam smantana si amestecam .
Repartizam ouale jumari peste jumatatile de chifle prajite, presaram cateva codite de ceapa verde tocata peste fiecare si asezam deasupra feliile de bacon.

Pulpe dezosate in crusta crocanta



o caserola pulpe dezosate si fara piele
condimente dupa gust (eu am folosit sare, piper, boia, usturoi granulat )
faina
3 oua
cateva linguri de lapte
200 gr fulgi de porumb
5-6 lg pesmet
ulei pentru prajit (eu am folosit ulei de palmier)

Condimentam pulpele dupa preferinta si le lasam sa stea 2 ore la rece.
Fulgii de porumb ii maruntim (eu am folosit robotul de bucatarie la treaba asta) , ii amestecam cu pesmetul si condimentam cu putina sare si piper.
Ouale le batem cu un praf de sare si laptele.
Dam pulpele prin faina, oua si la sfarsit prin fulgii de porumb si pesmet. Le punem la prajit in ulei incins.
Scoatem pulpele pe servetele absorbante pentru a elimina surplusul de ulei .
Se pot servi langa o portie de cartofi prajiti si diferite sosuri.

Salata orientala de post


1 kg cartofi
1 ceapa
2 castraveti murati
1 castravete proaspat
masline negre
cateva rosii cherry
4-5 lg ulei
1 lg otet
sare, piper dupa gust

Cartofii se spala si se pun la fiert in apa cu sare. Cand sunt fierti se scurg de apa, se lasa sa se racoreasca putin se curata de coaja si se taie felii.
Ceapa se taie fideluta.
Castravetii se taie rondele.
Se face un sos din ulei, otet, sare si piper dupa gust.
Cartofii se pun intr-un bol mai incapator, se adauga ceapa, maslinele, castravetii. Turnam deasupra sosul si amestecam usor.
Presaram deasupra cateva rosii cherry taiate in jumatati.

joi, 17 noiembrie 2011

Paine integrala cu seminte




500 gr faina integrala
370 ml apa calduta
1 lg sare
2 lgt miere
2 lg ulei de masline
un pliculet de drojdie uscata
1 lg samburi de floarea soarelui
1 lg seminte de in
1 lg susan
seminte de in, seminte de floarea soarelui, susan pentru presarat pe deasupra.
In cuva masinii de facut paine am pus apa, uleiul, sarea, mierea, faina, semintele si drojdia (in ordinea enumerata mai sus ) si am selectat programul de framantare si dospire. (Se poate framanta si cu mana si apoi se pune aluatul la dospit la loc caldut acoperit cu un prosop o ora )


Dupa ce aluatul a dospit l-am scos din cuva masinii de paine, l-am modelat in forma de franzela si l-am asezat intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Am mai lasat painica la dospit inca 15 minute. Am uns apoi painea cu putina apa si am presarat deasupra semintele.


Am dat-o la cuptorul preincalzit pana s-a rumenit frumos....si apoi asa calda am servit-o langa o portie de fasole batuta si muraturi.