marți, 30 august 2011

Tort de frisca cu fructe

Azi aniversam 8 ani de cand  eu si sotul meu ne-am unit destinele...asa ca l-am asteptat pe iubitul meu sot cu un tort de frisca ( cu multa frisca...... ) asa cum ii place lui:





Tortul e un blat simplu , bine insiropat umplut cu frisca iar deasupra am intins un strat de frisca, am asezat fructele si am acoperit cu un strat de tort gelee preparat dupa instructiunile dupa pachet.


luni, 29 august 2011

Rata pe varza




pulpele si pieptul de la o rata de casa (restul le-am folosit la ciorba de rata),
1 varza mai mare
1 ceapa mare
2-3 rosii
sare, piper, cimbru, marar.

...aceasta a fost rata....


In primul rand am am taiat varza fideluta si am frecat-o cu sare ca sa se inmoaie.

Am condimentat carnea de rata cu sare, piper si putin usturoi granulat
Am tocat ceapa cat mai marunt, rosiile le-am dat pe razatoare .
Am uns o cratita mai incapatoare (am vrut sa folosesc un vas de yena dar nu imi incapeau toate in el) cu untura, am pus in ea varza amestecata cu ceapa, rosiile date pe razatoare, sare, piper, cimbru si marar tocat si apa cat sa acopere varza
Am pus deasupra carnea de rata,

 am acoperit cratita cu un capac si am dat la cuptor cam o ora si jumatate. Dupa acest timp carnea si varza erau destul de bine patrunse. Am descoperit cratita si am mai dat-o inca 30 de minute la cuptor pana s-a rumenit frumos carnea si varza




Ciorba de rata


Aripile, spatele si gatul de la o rata de casa, 2 morcovi mai mari, 1 telina mai mica, un gogosar, 1 ceapa mare, 1 galbenus, un pahar de smantana, 3 tije de telina, leustean, sare, piper, pentru acrit bors sau otet dupa preferinta, patrunjel verde tocat

Am portionat carnea si am pus-o la fiert in apa cu sare. Am spumat de mai multe ori pana a ramas supa limpede.
Legumele si tijele de telina le-am curatat , le-am taiat cubulete si le-am adaugat in oala cu supa.
Cand toate am fost fierte am portivit ciorbita la gust cu sare si piper, am adaugat leusteanul tocat (mie imi place sa dea cateva clocote ca sa aiba ciorbita un gust mai puternic de leustean), am adaugat otet dupa gust si am lasat ca sa dea 2-3 clocote.
Am lasat putin ciorba sa se racoreasca si apoi am adaugat galbenusul frecat cu smantana.

Gem de prune

Cu toate ca mi-am aprovizionat destul de bine anul acesta camara  cu dulceturi nu m-am putit abtine sa nu fac si un gem de prune....mai ales ca este unul din preferatele mele.




2 kg prune gata curatate de samburi
500 gr zahar

Prunele le-am dat prin blender pana s-au facut un piure. Am pus piureul de prune intr-o cratita cu peretii mai grosi, am adaugat zaharul si am dat totul la foc mic. Am amestecat destul de des ( ca altfel se prinde ).
Am lasat la fiert pana daca am pus o picatura de gem pe o farfurioara rece acesta nu a mai curs . Am pus gemul in borcane curate si le-am capsat. Am invelit borcanele in paturi si le-am lasat asa pana s-au racit complet.

Din aceasta cantitate de prune mie mi-au iesit 2 borcane de 720 ml si inca un borcan de 400 ml.

Ciulama de porc cu ciuperci


600 gr carne de porc fara os
400 gr ciuperci
o ceapa mare
un ardei gras
o cana de smantana
1 lg faina
sare, piper, verdeata tocata (patrunjel, marar)
putin ulei
Carnea de porc o taiem cubulete si o punem la prajit in putin ulei . Dupa ce s-a patruns putin adaugam ceapa taiata solzisori si ardeiul taiat cubulete.

 Lasam la calit pana se inmoaie si legumele. Ciupercile le curatam si le taiem felii, apoi le adaugam si pe ele in cratita.

Condimentam cu sare si piper , lasam putin la calit si apoi stingem cu apa cat sa acopere mancarea si lasam la fiert la foc pic pana se patrund bine toate. Daca mai este nevoie mai completam intre timp cu apa.
Smantana o amestecam cu faina  si o adaugam la mancare cand aceasta e gata. Mai lasam sa dea 2 -3 clocote cat sa se ingroase putin sosul . Presaram deasupra verdeata tocata si servim langa o mamaliguta.

miercuri, 24 august 2011

Tort Kitty

             In 21 august fetita mea draga a implinit 3 anisori si cu aceasta ocazie i-am pregatit un tort cu simpatica pisicuta.....bine inteles ca a fost foarte incantata atat ea cat si prietenii ei..........





Blatul l-am facut din:  10 oua, 10 lg zahar, 8 lg faina, 2 lg cacao, 1 pliculet praf de copt.
Am separat ouale,am  mixat bine albusurile cu zaharul, am adaugat pe rand galbenusurile si apoi am incorporat faina amestecata cu cacao si praful de copt. Am turnat compozitia intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt si am dat la cuptorul preincalzit.

Pana s-a copt blatul am facut o schita a pisicutei.....asta dupa ce am masurat intai dimensiunea platoului pe care urma sa pun tortul.....


apropo, de aici m-am inspirat....


Blatul copt l-am lasat pana s-a racit complet si apoi l-am taiat in doua .
Am decupat pisicuta desenata de mine................am asezat tiparul rezultat peste blat iar apoi cu un cutit foarte bine ascutit am inceput sa decupez pisicuta din blat.


Asa arata gata decupata.

Am desfacut cele doua parti din blat (care am ramas una peste alta si dupa ce am taiat blatul in doua).

M-am ocupat apoi de crema : 2 plicuri budinca de ciocolata, 400 ml lapte, 7 lg zahar, 400 ml frisca lichida, o esenta de rom.
Am pregatit budincile dupa instructiunile de pe pachet, le-am lasat la racit iar apoi le-am amestecat cu frisca batuta si esenta de rom.



Am pregatit un sirop din 250 ml apa, 5 lg zahar, esenta de rom. Am fiert apa cu zaharul cateva minute iar apoi am lasat la racit si am adaugat esenta de rom.
Am insiropat bine blatul si l-am umplut cu crema. Am dat tortul la frigider 1 ora ca sa se intareasca putin crema.
Intre timp am facut o crema din 300 gr unt la temperatura camerei si zahar pudra dupa gust.
Am scos tortul de la frigider, l-am imbracat in crema de unt (care avea rol de protectie pentru glazura din pasta de zahar cu care urma sa imbrac tortul).
Am dat iar tortul la rece inca 1 ora si intre timp am pregatit pasta de zahar .
 Am imbracat apoi tortul in pasta de zahar dupa metoda pe care am folosit-o si la  tortul camasa .




Galbiori cu ou



500 gr galbiori
6-7 oua
1 ceapa mai mare
1 ardei gras
sare, piper
putin ulei

Galbiorii ii curatam si ii spalam bine in mai multe apoi apoi ii lasam intr-o sita la scurs.

Ceapa o curatam si o taiem fideluta. Ardeiul il taiem cubulete mai mici.
Intr-o tigaie mai adanca calim ceapa cu ardeiul in putin ulei.
Cand s-au inmuiat adaugam galbiorii , ii condimentam cu sare si piper si ii lasam la foc mic pana se evapora toata apa pe care o lasa si sunt bine patrunsi.
Batem ouale cu putina sare si piper si le turnam in tigaia cu galbiori.
Lasam tigaia la foc mic amestecand mereu pana se incheaga ouale.
Servim imediat cu paine prajita si o salata de rosii

marți, 16 august 2011

Rosii uscate la soare



rosii (eu am avut de gradina)
3-4 zile de soare puternic
ulei de masline

Inca de anul trecut am tot copt rosiile astea in gand si uite ca in sfarsit am reusit sa pun si in practica.

Rosiile le-am spalat bine, le-am spers cu un prosop si le-am taiat felii. O parte din ele au fost rosii cherry iar pe acestea le-am taiat in doua.
In doua tavi tapetate cu hartie de copt am asezat fellile de rosii cu taietura in sus.


Am acoperit tavile cu tifon si le-am pus in curte in soare cat mai puternic unde le-am lasat timp de 4 zile. Peste noapte am dus tavile in casa ca sa nu se umezeasca.

Peste 4 zile rosiile mele aratau asa....


Am asezat rosiile uscate intr-un borcan curat


 si am turnat ulei de masline cat sa le acopere.

Borcanul cu rosiile se pastreaza inchis la rece.