marți, 21 iunie 2011

Ulei si otet aromat

De mult timp ma tot uit pe rafturile din magazine la uleiurile aromate pentru salate dar preturile destul de ridicate nu prea imi fac cu ochiul. M-am uitat pe eticheta cam ce contin aceste uleiuri, am facut si o cercetare pe internet.....si mi-am pregatit uleiul in casa....si daca am pregatit ulei aromat de ce sa nu pregatesc si otet aromat.
In prima faza am incercat doar cu 250 ml ulei si 250 ml otet sa vad ce iese .....urmatoarea tura va fi cu o cantitate mai mare de ingrediente cu siguranta.




deci: 250 ml ulei de masline extravirgin
        250 ml otet
        4 crengute busuioc
        5-6 catei mari de usturoi
         1 crenguta rozmarin
         1 crenguta salvie
Ierburile le-am spalat si le-am pus la scurs.
Usturoiul l-am curatat si l-am taiat in doua apoi l-am impartit in mod egal intre cele doua sticlute in care urma sa pun uleiul si otetul.
Am pus 2 crengute de busuioc in sticluta pentru ulei si 2 in sticluta pentru otet.
Salvia am pus-o in sticluta pentru otet.
Rozmarinul l-am pus in sticluta pentru ulei.
Am turnat uleiul , respectiv otetul in sticlute si apoi am pus capacul.
Sticlele se tin cel putin o saptamana in camara si apoi putem folosi uleiul si otetul la salate.
      

luni, 20 iunie 2011

Prajitura cu iaurt si capsuni



Un desert care desi a fost pregatit la repezeala si cu ce mai aveam prin frigider mi-a adus laude din partea familiei.
 un pachet piscoturi de 200 gr
800 ml iaurt natural
500 ml frisca lichida
400 gr capsuni
zahar pudra sau miere
2 pachete gelatina granule
esenta de vanilie
2 plicuri cappuccino de ciocolata

Am preparat un cappuccino din cele doua pliculete.
Am inmuiat piscoturile in cappuccino si le-am asezat unul langa altul intr-o tava dreptunghiulara mai inalta.
Gelatina am pus-o la hidratat in putina apa rece.
Iaurtul l-am amestecat cu zahar pudra dupa gust si esenta de vanilie
Gelatina hidratata am topit-o pe aburi si am adaugat-o la iaurt. Am amestecat bine cu un tel.
Am batut 250 ml frisca si am incorporat-o in amestecul cu iaurt.
Capsunile le-am spalat, le-am indepartat coditele si le-am taiat in sferturi.
Peste piscoturile din tava am turnat jumatate din crema cu iaurt si apoi am asezat deasupra jumatate din cantitatea de capsuni.
Am turnat apoi in tava si restul de crema si iar am asezat deasupra restul de capsuni.
Am dat tava cu prajitura 3 ore la frigider ca sa se intareasca crema.
Am mixat restul de frisca si am ornat prajitura cu ea. Am mai dat iar la rece.
....iar aici tava cu prajitura din care sotul meu pofticios s-a infruptat pana sa apuc eu sa o fotografiez...


...iar aici pregatita de sedinta foto...
(bine inteles ca eu avem in spatele meu doi copilasi nerabdatori sa guste din ea....pardon 3....daca il pun si pe sotior care era la fel de nerabdator...)





duminică, 19 iunie 2011

Pogacele cu jumari

Reteta e a Laurei Laurentiu putin modificata....pogacelele mi-au iesit delicioase si raman pufoase si dupa cateva zile.



Aluatul:
1 kg faina
1 pliculet drojdie uscata
4 lg untura de porc
2 oua
400 ml lapte caldut
1 lgt zahar
1 lg sare
Faina o amestecam cu untura, sare, zahar cat sa devina faramicioasa. Adaugam restul ingredientelor si framanatam bine un aluat potrivit. Punem aluatul la dospit o ora acoperit cu un prosop.
Pasta de jumari: 500 gr jumari date prin masina de tocat si amestecate cu sare si piper dupa gust. Pasta de jumari o impartim in 3 parti egale.
Intindem aluatul dospit pe masa unsa cu putin ulei si ungem aluatul cu o parte din pasta de jumari.

Impaturim aluatul ,

 il asezam pe o farfurie, il acoperim cu folie alimentara si il dam la frigider 30 de minute.
Scoatem apoi aluatul de la frigider, il intindem iar pe masa si il ungem cu alta parte din pasta de jumari. Impaturim aluatul si il dam iar la frigider pentru 30 de minute.
Procedam la fel si pentru ultima parte din pasta de jumari.
.....iar apoi dupa atatea impachetari in sfarsit intindem aluatul pe masa unsa cu putin ulei intr-o foaie groasa de aproximativ 1 cm si il taiem rondele cu ajutorul unui pahar mai mic.
Asezam pogacelele in tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu ou batut si presaram deasupra chimen. Le dam la cuptorul preincalzit pana se rumenesc frumos.






si alta portie in varianta de sarbatoare



Papanasi cu branza fierti

Am facut papanasi dupa mai multe retete dar aceasta e reteta dupa care imi ies papanasii cel mai bine....





1 kg branza dulce de vaci
3 oua
5 lg faina,
 4 lg gris,
4 lg zahar
2 pliculete zahar vaniliat
putina sare
Le amestecam pe toate impreuna si cu mana data prin faina formam papanasii sub forma de mingiute.

Punem apa la fiert intr-o cratita mai larga si cand clocoteste punem papanasii la fiert. Dupa ce se ridica la suprafata ii mai lasam sa fiarba la foc mic inca 5 minute. Scoatem papanasii cu o spumiera si apoi ii tavalim prin pesmet prajit in 50 gr unt si apoi amestecat cu zahar dupa gust.




Dulceata de nuci verzi

....daca ati sti de cat timp iti doream eu sa prepar dulceata aceasta............si uite ca in sfarsit am reusit...
....yupiiii!!!! E prima data cand prepar aceasta dulceata. Nu am avut o reteta anume dar m-am documentat pe internet si mi-am facut o idee despre cum ar trebui facuta ....am avut putine emotii ca nu va reusi dar finalul a fost pe placul meu.




In primul rand am fost la cules de nuci verzi impreuna cu al meu sot............si acum ca sa fiu sincera trebuie sa recunosc ca mai mult a cules sotul

...si acestea au fost nucile...



...si m-am pus la curatat de nuci....treaba asta a durat ceva timp....iar mainile mele s-au innegrit frumos....


Nucile trebuiesc curatate  de coaja verde si pe masura ce le curatam le punem in apa rece ca sa nu se innegreasca.



...si dupa ce am muncit ceva la curatatul nucilor am avut un rezultat de 1,700kg nuci gata curatate.
Nucile curatate se lasa cateva ore in apa rece , timp in care se schimba apa de cateva ori. Eu le-am lasat de seara pana dimineata si am schimbat apa de 4 ori. In plus am mai pus in apa cu nucile si cateva felii de lamaie (ca se nu se innegreasca nucile).


...si se pune si un capac sau o farfurie ceva mai mica decat vasul in care punem nucile in apa rece pentru ca nucile se ridica la suprafata si astfel le vom obliga sa ramana in apa...`

In cautarile mele dupa o reteta am gasit mai multe variante: in unele nucile se fierb intai intr-o apa si apoi se arunca apa in care au fiert prima data, in altele nucile se oparesc de mai multe ori iar in altele se pun direct la fiert in apa cu zaharul.
Eu le-am oparit o data (am pus nucile in apa care fierbea, le-am lasat sa dea 2-3 clocote iar apoi am tras cratita deoparte, le-am lasat in apa fierbinte cam 5 minute iar apoi le-am strecurat.
 La cantitatea de zahar si apa iar am gasit diferite variante. Eu m-am gandit sa pun atata zahar cat si nucile deci 1,700 kg in cazul meu si apa am pus in prima faza 3 cani dar apoi am mai adaugat inca aproximativ 1/2 cana de apa.
Mai avem nevoie de zeama de la 1-2 lamai (eu am pus zeama de la 2 lamai mari) si pliculete de zahar vaniliat ( 3 am pus eu).
Deci:  intr-o cratita cu fundul mai gros se pune apa cu zaharul la fiert (cum am mai scris eu am pus 1,700 kg zahar si 3 cani si jumatate de apa) pana se formeaza un sirop mai gros (daca punem cativa stropi de sirop pe o farfurie si acesta nu curge atunci siropul e gata).
 Acum e momentul sa adaugam in sirop nucile oparite (sau nu in unele cazuri ...eu le-am oparit o data asa cum am scris mai sus)

si lasam la fiert la foc mic pana se leaga bine siropul.
Cand e aproape gata adaugam zaharul vaniliat si mai lasam sa dea 2-3 clocote.
Aici eu am avut o mica dificultate pentru ca nu stiam exact cat de gros trebuie sa fie siropul.
La mine in final dulceata racita (siropul din ea ) a capatat consistenta mierii.....sper ca e bine.

Dulceata calda se pune in borcane spalate si sterilizate in cuptor iar apoi se pun borcanele in paturi pana se racesc.

Lichior de nuci verzi




......lichiorul meu de nuci e inca in curs de preparare....dar pentru ca va mai dura ceva pana va fi gata m-am gandit sa va impartasesc modul in care am de gand sa il prepar:

Avem nevoie de: 40 de nuci verzi,1 litru tuica de casa tare, 1 kg zahar, 1 l apa, cuisoare, scortisoara, anason stelat.

Nucile se taie sferturi

si se pun intr-o damigeana de 3-4 litri (eu nu am avut damigeana de marimea asta asa ca le-am pus intr-un bidon de 5 l de la apa plata), se toarna tuica peste ele si adaugam si aromele: anasonul, scortisoara (rulouri), cuisoare.


Inchidem damigeana si o tinem 2 luni undeva la umbra scuturand-o din cand in cand.
...asa arata dupa 5 zile....

Dupa 2 luni vom face un sirop din 1 kg zahar si 1 l apa care se lasa la racit.
Vom strecura lichiorul printr-o sita deasa iar nucile le vom arunca. Amestecam lichiorul cu siropul de zahar si apa si apoi il vom pune in sticle. Punem sticlele in camara cel putin o luna si apoi putem consuma lichiorul.

....iar dupa cele doua luni...