vineri, 25 martie 2011

Impletiti moldovenesti





Aluatul
100 gr unt
2 oua
un cub drojdie proaspata
100 gr zahar
200 ml lapte
600 gr faina
un praf de sare

pentru umplutura : mac macinat si zahar dupa gust. Se amesteca pur si simplu si apoi vom umple cozonacul cu acest amestec.

Frecam drojdia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza apoi adaugam laptele caldut amestecat cu zaharul.
Topim untul intr-o craticioara sau la microunde.
Ouale se freaca cu sarea pana devin o pasta.
Adaugam peste oua laptele cu drojdia si untul topit si amestecam. Se adauga si faina.Se framanta un aluat elastic, care sa nu se lipeasca de maini. Se acopera vasul cu un prosop si se lasa aluatul la dospit o ora.
(cine nu are chef de framantat, asa ca mine de exemplu, pune amestecul de oua, lapte, unt, zahar, drojdie in cuva masinii de paine, adauga faina si selecteaza butonul framantare si dospire.....si revine la cozonac peste o ora si un pic...)
Cand aluatul a crescut se imparte in doua parti egale. Fiecare parte se imparte din nou in doua parti egale si se formeaza din bucatile rezultate 4 bile de coca. Din fiecare bila se intinde cate o foaie subtire avand grija sa fie egale intre ele. Se intinde pe fiecare foaie cate un strat de umplutura, apoi se fac rulouri subtiri. Se impletesc cate doua rulouri si se obtin astfel doi cozonaci spiralati. Eu am procedat asa doar cu jumatate din aluat, din cealalta jumatate am facut un rulou simplu si am obtinut un cozonac obisnuit.
Tavile de cozonac se ung cu unt .Se asaza cozonacii in tavi si se mai lasa la crescut cam jumatate de ora. Se ung apoi deasupra cu ou batut si se introduc in cuptorul preincalzit la foc potrivit.

Cand sunt rumeniti frumos deasupra se scot din cuptor , se lasa sa se racoreasca putin, se scot din tavi si se lasa sa se raceasca complet acoperiti cu un prosop.


Tocanita de vita cu spaghete


500 gr pulpa de vitel
2 cepe
1 morcov
1 gogosar
1 borcan rosii in bulion
sare, piper,
patrunjel verde
putin ulei

Carnea o taiem cubulete si o punem la prajit in putin ulei. O condimentam cu sare si piper si o lasam pana isi schimba culoarea.
Tocam ceapa si gogosarul.
Morcovul il dam pe razatoare.
Adaugam legumele peste carne si lasam sa se caleasca putin impreuna. Stingem cu apa cat se le acopere si lasam la fiert la foc mic.Completam cu apa daca e nevoie.
Cand carnea e aproape facuta adaugam rosiile din conserva taiate si patrunjelul. Mai lasam la fiert cam 15 minute. Potrivim de sare si piper inainte de a opri focul.
Cat timp se face tocanita punem spaghetele la fiert in apa cu sare dupa instructiunile de pe pachet, le trecem prin jet de apa rece si le lasam la scurs.
Servim tocanita langa spaghete.

miercuri, 23 martie 2011

Cotlete de porc in sos de vin


cotlete de porc (cate persoane sunt la masa), 2 pahare vin rosu, condimente (salvie, rozmarin, maghiran), cativa catei usturoi, sare, piper, putin ulei.
Incingem putin ulei intr-o tigaie si prajim cotletele pe ambele parti. Le condimentam cu sare, piper, salvie, maghiran, rozmarin si usturoiul taiat feliute subtiri. Adaugam vinul si lasam sa fiarba la foc mic sub capac pana se evapora vinul, sosul se ingroasa si carnea se fragezeste.
Noi am servit langa cartofi piure si salata de  ardei capia copti.

Paine integrala preparata in aparatul de facut paine



Ingrediente

315 ml apa
1 lingura ulei
500 g faina integrala
1 lingura zahar
1 lingura jumatate de sare
1 pliculet drojdie uscata

Mod de preparare

Turnam apa in cuva adaugand si uleiul
Amestecam faina cu zaharul si sarea si turnam in cuva.
Facem o adancitura in faina, turnam drojdia.
Selectam meniul pentru paine integrala si ....asteptam cu nerabdare.

Tort mascarpone






Blatul: 6 oua, 6 linguri de zahar, 4 linguri de faina,2 lg cacao, 1/2 praf de copt.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, se adauga galbenusurile rand pe rand, faina amestecata cu praful de copt si cacao si amestecam usor de jos in sus cu o lingura de lemn. Punem la copt in tava tapetata cu hartie de copt si verificam cu o scobitoare cand e gata.
Siropul:6 lg zahar, 150 ml apa, un plic capucino de ciocolata. Punem apa cu zaharul la fiert, lasam sa dea 2-3 clocote si apoi luam de pe foc. Adaugam pliculetul la capucino, amestecam si lasam la racit.
Crema: o cutie de mascarpone de 250 gr, 500 gr frisca lichida, 3 oua, o cana de zahar, un pliculet gelatina, 100 ml lapte.
Mixam ouale cu zaharul si apoi le punem la fiert  pe baie de aburi pana se ingroasa putin. Lasam apoi crema la racit.
Batem jumatate din cantitatea de frisca .
Gelatina o punem la hidratat in laptele rece 10 minute si apoi o topim pe baie de aburi.
Amestecam frisca batuta cu crema de oua si gelatina si apoi incorporam mascarpone.
Taiem blatul in 3 parti, il insiropam si il umplem cu crema. Decoram cu restul de frisca batuta.




Pancakes cu ricotta si portocala



200 gr ricotta, 3-4 lg zahar, 2 oua, 150 ml lapte, coaja rasa de la o portocala, zahar vaniliat, o cana de faina, 1/2 pachetel praf de copt.
Intr-un bol amestecam ingredientele uscate( zaharul, faina, zaharul vaniliat si praful de copt).
Separat batem cu un tel ingredientele umede (ouale, laptele, coaja de portocala).
Amestecam ingredientele umede cu cele uscate si apoi incorporam ricotta.

Luam cate o lingura de aluat si punem la prajit intr-o tigaie bine incinsa si unsa cu putin ulei. Intoarcem doar cand la suprafata placintelelor apar bule de aer.

Se servesc cu miere.

Lasagna





....si dupa o munca de aproximativ 5 ore am avut in farfurii cea mai gustoasa lasagna din cate am incercat pana acum....secretul a fost cu siguranta foile de lasagna facute in casa si care si-au meritat efortul depus....Baietelul meu mi-a super laudat lasagna si papat tot din farfurie, ba chiar mi-a cerut si supliment iar sotul cu toate ca nu ii prea plac mancarurile facute cu carne tocata a fost multumit de aceasta reteta. Bine inteles ca am avut si un vot contra din partea fetitei Iulia pe care nu o pot face nicicum sa pape ce vreau eu ci doar ce vrea ea....de aceasta data a preferat mai bine un bol de cereale cu lapte.....

Pentru foile de lasagna:  din 400 gr faina, 4 oua si putina apa am facut un aluat....m-am inarmat cu un facalet si am intins aluatul intr-o foaie subtire.
Am luat tava in care urma sa fac lasagna, am masurat-o si dupa ce am facut niste calcule am taiat foaia de aluat in dreptunghiuri pe care sa le pot aseza cu usurinta in tava.
Am lasam apoi aluatul sa se usuce pe masa pesarata cu faina.
....iar eu am trecut la pasul 2: Sosul Bologneze: 2 cepe mari, 4 catei de usturoi, 50 ml ulei, 600 gr carne tocata de vita, 500 ml bulion (facut in casa), 100 ml vin alb demisec, o lingurita busuioc tocat (eu am avut din congelator), o lingurita de oregano tocat (tot de la congelator in cazul meu), sare, piper.

Ceapa si usturoiul se taie marunt si se pun la calit in ulei. Se adauga carnea tocata si lasam la calit pana scade zeama lasata.
Adaugam apoi vinul si lasam la fiert pana se evapora.
Condimentam apoi cu sare, piper, punem oregano si busuiocul, adaugam bulionul si lasam sa fiarba la foc mic pana scade zeama si sosul se ingroasa (asta dureaza cam o ora si un pic). Intre timp mai amestecam din cand in cand in sos.
Sosul Bechamel : 6 lg unt,6 lg faina, 1 l lapte, sare, piper, nucsoara.
Se pune untul la topit intr-o craticioara, se adauga faina , se calesc impreuna si apoi se toarna tot cate putin lapte si se amesteca ca sa nu e formeze cocoloase. Se lasa la fiert cateva minute amestecand continuu si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara.
Razuim 500 gr de cascaval .
Si dupa ce am terminat cu sosurile m-am pus la fiert de foi:  intr-o cratita mai larga am pus la fiert apa cu sare si cand fierbe punem la fiert tot cate o foaie o data (la sfarsit ca sa termin mai repede am pus si cate doua). Foile le limpezim apoi cu apa rece si le lasam la scurs.
Se unge apoi cu unt tava dreptunghiulara in care vom face lasagna, punem un strat de foi, apoi sos bologneze, sos bechamel, un strat de cascaval, iar foi, sos bologneze, sos bechamel, foi ....si tot asa... iar la sfarsit un strat de foi, sos bechamel si un strat mai gros de cascaval(mie mi-am iesit 5 randuri de foi).

Se pune tava in cuptorul preincalzit pana se rumeneste.


Lasam sa se racoreasca cam 20 de min iar apoi taiem si servim.





iar aici o portie din alta tura



marți, 22 martie 2011

Fursecuri cu ovaz


100 ml ulei, 50 gr zahar, 100 gr faina, 50 gr stafide taiate mai marunt, 100 gr fulgi de ovaz, 1 ou, 2 lg miere, 1/2 lgt scortisoara, 1/2 pliculet praf de copt.
Intr-o cratita punem uleiul, mierea si zaharul si dam craitia  foc mic. Amestecam mereu pana e topeste zaharul.
Se ia de pe foc amestecul si incorporam in el fulgii de ovaz.
Adaugam in compozitie restul ingredientelor ( faina, stafidele, scortisoara, oul batut, praful de copt) si amestecam bine. (Rezulta un amestec mai lipicios)
Luam cate o lingura din compozitie si o punem in tava tapetata cu hartie de copt.
Punem la copt in cuptorul preincalzit  cam 15-20 de minute, cat sa capete o culoare rumena.

Tort cu crema de castane

Acest tort l-am facut pentru ziua de nastere a bunicii mele dragi cu ocazia implinirii varstei de 75 de ani.

LA MULTI ANI BUNI!!!





Blatul: 8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri de faina, un praf de copt.

Se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul, se adauga galbenusurile rand pe rand, mai mixam putin si apoi adaugam faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor cu o lingura de lemn si punem la copt intr- tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt. Verificam cu o scobitoare cand e gata.
Siropul: 5 lg zahar, 150 ml apa, esenta de rom. Punem zaharul la caramelizat. Cand devine maroniu stingem cu apa si lasam la foc mic sa fiarba putin. Il punem apoi la racit si adaugam esenta de rom.
Crema: 2 pachete de 200 gr piure de castane, 400 ml frisca lichida. Se bate frisca si se amesteca cu piureul de castane.
Se taie blatul racit in doua,se insiropeaza si se umple cu crema de castane.
Glazura: 250 gr ciocolata menaj, 50 ml frisca lichida. Ciocolata se rupe in bucati mai mici si se pune la topit impreuna cu frisca pe baie de aburi.
Se toarna glazura de ciocolata peste tort si se niveleaza. Marginile eu le-am ornat cu frisca batuta iar deasupra am asezat niste trandafiri din pasta de zahar.