miercuri, 23 februarie 2011

Salata din carne de porc


500 gr carne de porc fiarta, 6 cartofi fierti, 1 gogosar rosu, 3-4 morcovi fierti, maioneza, 1 tub pasta de hream.
Carnea si legumele se taie cubulete si le punem pe toate intr-un bol mai incapator. Adaugam maioneaza amestecata cu pasta de hrean, sare si piper dupa gust si amestecam usor.
Dam salata la rece pana in momentul servirii.

Tarta cu capsuni




Aluatul: 125 gr unt rece, 100 gr zahar pudra, 2 lg smantana , 1 ou, 250 gr faina, coaja rasa de lamaie, un varf de cutit de sare.
Umplutura: un plic budinca de vanilie, 400 ml lapte, 4 lg zahar, 300 gr capsuni (eu am avut congelate),o mana de zmeura (eu am avut tot congelata), un pliculet tort gelee rosu.

Se amesteca faina cu zaharul si untul taiat cubulete pana devine un aluat sfaramicios. Adaugam oul, smantana , sarea si coaja de lamaie si framantam.
Facem apoi o bila din aluat pe care o invelim in folie alimentara si o dam la frigider 20-30 de minute.
Intindem apoi aluatul intr-o tava de tarta unsa si coacem in cuptorul preincalzit cam 20 de minute.
Lasam tarta la racit.
Preparam budinca de vanile dupa instructiunile de pe pachet cu laptele si zaharul si apoi o lasam sa se racoreasca putin acoperita cu o folie ca sa nu faca pojghita.
Turnam budinca peste tarta si nivelam cu un cutit. Asezam capsunile feliate peste budinca, la mijloc aranjam zmeura, turnam pliculetul de tort gelee preparat dupa instructiunile de pe pachet deasupra si dam tarta la rece cateva ore inainte de servire.

Cotlet cu orez si ciuperci



4 felii cotlet de porc fara os, 300 gr ciuperci proaspete,o ceapa, o cana de orez, o ceasca de smantana, faina,  100 gr unt gr unt, sare, piper.
Incingem jumatate din unt intr-o craticioara, adaugam orezul spalat si scurs si il calim putin . Stingem cu 2 cani de apa calda sau supa de pui si lasam la fiert.
Incingem restul de unt intr-o tigaie. Condimentam feliile de cotlet cu sare si piper proaspat rasnit, le dam prin faina si le punem la prajit in untul incins pe ambele parti. Cand sunt bine patrunse le scoatem si le pastram la cald.
In untul in care am prajit si carnea punem la calit ceapa taiata solzisori. Cand incepe se se inmoaie adauga ciupercile curatate si taiate felii. Le lasam la foc mic pana scade zeama pe care o lasa, le condimentam cu sare si piper si apoi adaugam smantana amestecata cu o lingura de faina. Lasam sa dea 2-3 clocote pana se ingroasa putin sosul.
Servim cotletul langa sosul de ciuperci si orez.

Placinta cu smantana



300 gr aluat patiserie, 6 oua, 1 ceasca cu smantana, 125 gr slanina, oregano si busuioc, sare, piper, boia, ulei.
Intindem aluatul intr-o forma rotunda unsa, taiem cu un cutit ascutit aluatul care depaseste marginile tavii si presam usor sa adere la fundul tavii.
Batem smantana cu 2 oua, adaugam slaninuta taiata fasii subtiri, condimentam cu busuioc, oregano si restul condimentelor. Turnam smantana peste aluat, spargem deasupra ouale ramase si coacem in cuptorul preincalzit cam 30 de minute.

Cuib de viespe




Aluatul: 500 gr faina, 25 gr drojdie proaspata, 50 gr unt, 50 gr smantana, 200 ml lapte, 70 gr zahar, 2 oua.
Umplutura: 200 gr nuca macinata, 100 gr unt, 100 gr zahar.

Frecam drojdia cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza, adaugam putin lapte caldut, amestecam si presaram putina faina. Lasam 10-15 min pana se umfla.
Ouale se freaca cu restul de zahar, se adauga drojdia, untul, smantana si treptat faina, alternand cu laptele. Se framanta bina aluatul si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim pentru umplutura: frecam bine untul cu zaharul pana se topeste.
Intindem o foaie din aluatul dospit, ungem foaia cu untul amestecat cu zaharul si presaram nuca macinata. Rulam foaia cu grija si apoi taiem rondele de 1,5 cm grosime.
Punem rondelele in tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu ou batut cu putin lapte si le coacem in cuptorul preincalzit cam 30 de min.



Cand sunt rumenite le scoatem , le ungem cu un sirop din apa si zahar si le lasam sa se raceasca acoperite cu un prosop.